СЗО се моли: Не използвайте маски, ако не сте болни

Недостиг има в глобален мащаб
31 мар 2020 20:50, Нели Христова
97
СЗО се моли: Не използвайте маски, ако не сте болни
Снимка: БГНЕС

България, подобно на Австрия, въведе нова мярка - от вчера, носенето на маски на обществени места, в магазините и дори на улицата е задължително. Глобата, ако не спазваш тази разпоредба, е 5000 лева. По-късно тази мярка бе отменена, докато не се постигне консенсус в обществото. През това време СЗО настоява маски да бъдат носени само от онези, които са болни или се грижат за болни, тъй като има глобален недостиг на защитни средства, дори и за медицинските лица. А лекари от цял свят се молят хората да спрат да ги купуват.

Още по темата

"Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното с неправилното носене на маска или правилното й поставяне", заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на медиен брифинг в Женева, Швейцария, цитиран от CNN.

"Съществува и проблемът, че имаме огромен глобален недостиг", каза Райън за маските и други медицински консумативи. "В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща."

Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че е важно "да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от тях", каквито са действащите на предната линия здравни работници.

"Не препоръчваме използването на маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението нататък от вас, ако сте болни", каза Ван Керхове.

"Маските, които препоръчваме, са за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за тези хора, които се грижат за тези хора, които са вкъщи и са болни", добави тя.

Служители на Световната здравна организация предупредиха на брифинг за медиите миналата седмица, че в световен мащаб има "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства или ЛПС, за лекарите.

"Трябва да бъде ясно. Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на предните линии – включително маски и ръкавици, предпазни костюми и и щитове за лице – и защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет при използването на този ЛПС", каза каза Ван Керхове миналата седмица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не мога да разбера как хора, които пушат по кутия на ден, че и не само цигари, а и оная гадна смрадлива трева, са се загрижили за вируса...
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
маската силно намалява вероятността да си пипаш лицето, което е най-рисковия фактор-----Маската създава необходимост непрекъснато да си пипаш лицето.
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще носа неопрен на устата бе, трябва да съм побъркан, с моя ХОББ да дишам гъбички и бактерии и СО2 !
76
2
 
10
 
! Отговори
да така е приеми го преди 4 години
До Анонимен коментар 86. ТОВА Е БЕЗУМНА. МОЛЕКУЛАТА НА КИСЛОРОДА Е 777 до 844 Нанометра. ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ДОПУСКА КИСЛОРОД.Истината е че вируса прочиства земята. Истината е че данъците не отидаха в болниците и при сестрите и лекарите, и само си изплащаха вилите до сега лъжливите политици. И сега като няма медицински ресурси ЗА ТОВА ИМА КАРАНТИНА. НЕ НЕ ПРОБЛЕМ НА ВИРУС ИЛИ НА СМЪРТ. ПРОБЛЕМ Е ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА СМОГНЕМ С НЕГО!
75
2
 
7
 
! Отговори
До ...исус преди 4 години
Ти бате, ако си учен и информацията си я черпиш от едно писмо спукана ти е работата. И хич не ти трябва да си учен за да знаеш за структурата на вируса - всяко дете в 8ми клас го знае. И дори в твоето писмо , човека просто казва че не всички маски могат да го спрат. Да ТАКА Е ако се къпеш във вируси / или ако си лекар/ А не ако се предпазваш в градска среда. И още повече , маската силно намалява вероятността да си пипаш лицето, което е най-рисковия фактор
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готованци. Една маска ме могат да си ушият. Може даже и от филтърен плат . Има 4nm
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81Какво мисля? Казвам ти факти.В Италия -12000 мъртви и 117 000 заразени.Тва тая сутрин.На 05.08.2020 имаха 200 мъртви и 5000 заразени. До последно подържаха тезата,че маски не им трябват. Аз не те кълна *** проклинам глупостта ти не разбираш ли какво искам да кажа?Ускорява ли ускорява.Това което го забавя са маски,ръкавици,хигиена и здраво тяло.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63Кой ти каза че в Италия не носели маски бе алоооооо?Друга е причината там - само в Ломбардия има няколко хиляди фирми на китайци и алъш вериша с Китай кипеше отвсякъде!Без да се съобразят с избухналата (още края на Октомври 2019) ЗАРАЗА!Понимал?
71
0
 
9
 
! Отговори
До умниците преди 4 години
Снабдяването на болниците не е същото като при Била и не е от същите снабдители Така , че ако болниците в Европа , не са се снабдили с необходимото им , за това не е виновно населението, а ръководствата им и държавата. Всички те имаха примера и на Китай и на Южна Корея и достатъчно време да се подготвят, Е, да ама никой не се подготви както трябва. И сега вместо както в Корея да раздават безплатни маски на населението, молят хората да не носят
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65Под 10000? Изчакай една седмица да видиш под 10000.Знаеш ли не ми е жал за тебе.Жал ми е за хората които ще заразиш.Ти ако искаш *** в инфекциозното там в стаята за смъртниците и дишай дълбоко поемай яко дъх даже задържай колкото може повече въздух в дробовете си за да наситиш алвеолите с големи количества от вирусът.
69
4
 
5
 
! Отговори
Истина в Иисус преди 4 години
До КореецАз съм учен. Ето ти линк към първокласно научно доказателство че минатурният размер на вирусът позволява прониквана на вякакъв вид маски. ПРЕВЕДИ СИ ГО И СЕ НАУЧИ!https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4293953/
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинМедицински маски в Бг не се продават.Продават се платнени-шити от плат.Докторите могат да си купят маски с филтри за цялата глава -1 бр струва 300 долара и много ги има продават.Аз не мога да ходя с такава на работа защото няма смисъл имам смисъл от лека маска която да дезинфекцирам и сменям веднъж на няколко дни.Като я изпера с 97% етил става като нова.А докторите и сестрите я сменят на 2 часа и ги горят.Оня "шлем с филтрите ще им върши работа няколко месеца.Само Путин ползва ***
67
4
 
5
 
! Отговори
До Кореец преди 4 години
Прав си. Но то си е и до високата социална отговорност и дисциплина в тези страни. Тук наш *** вдигна врява до небето, че му усложняват живота, без изобщо да се замисли, че всъщност е много разумна мярка . И не само му помага да си спаси *** , но да пази другите, което в крайна сметка е добре за всички
66
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: Ivailo (номер 74)Нали? Нали?? Нали???Точно това си мисля и аз тези дни.Един даже нарича такива като мен "егоисти", защоти като се наредим на опашка не носим маски (така сме заразявали околните понеже "може" да сме имали коронавирус)?!?А някой мисли ли, че като изкупувате хирургичните маски създавате изкуствен дефицит, и непряко излагате медицинските работници на незаслужен риск?Това е все едно да изкупите бронежилетките и за войниците на фронтовата линия да няма!!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Кореец преди 4 години
Причината за призива е не, че носенето на маски не е е ефективно , а че има много страни които не са осигурили предпазни средства за здравните си работници и сега има сериозен недостиг. Там призива е кой що има в къщи да го дари на по- нуждаещите се хора на първа линия. От друга страна носенето на маски от най- успешно справилите си -азиатските страни, е повсеместно. Е, те нямат недостиг...
64
2
 
4
 
! Отговори
Истина в Иисус преди 4 години
Не разбрах те ли че политиците знаят само как да замазват, да прикриват, да лъжат и да крадят. ИСКАХА ДА НЕ ГЛОБЯТ И ДА НИ УНИЖТОЖАТ. И какво стана, много хора обжалваха, адвокат подаде иск за спиране на лъжливата заповед и те разбраха че след толкова години грабеж тоя номер няма да им се получи. Като баща да из**силва дъщеря си но тя най накрая забраменява и всички години мъчение излизат на яве. НИЕ СМЕ ИЗМЪЧЕН И ОГРАБЕН НАРОД. ПОДИГРАВАТ СЕ С НАС. ЛЪЖАТ НИ ЗА НАУЧНО ДОКАЗАНИ ФАКТИ. МАСКИТЕДОЛУ
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО искат да махнат ваксините.Миналата година са го обсъждали ...Те са луди тия.
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми, това го кажете на нашите... баничари.Щях да напиша "шапкари" или "фуражки", но щеше да е погрешно.Бойко за едно нещо мога да го уважавам: Като е прочел само "Винету", и не знае нещо, пита специалистите!
61
1
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
E как няма да има недостиг на маски, след като сума ти психясали по цял свят решиха да се маскират...
60
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Не е трудно за се види че се води война с модерни средства. Масите трябва да се маскират и играят на жумичка, за да може военните да прекрояват света. Особеност на тази, вече последна война - защото след нея няма да има какво да воюва, е - че всички армии са под едно командване. Това което до вчера се прикриваше, днес си е на показ, защото никой не му възразява, никой и не го забелязва. Това е белег че вече не съществуваме. мре чуждо - евреи убиват евреистващи.

Спонсорирани публикации