1 април е и макар и в извънредно положние да се пошегуваме днес!

Денят на шегата се празнува в различни страни
13
1 април е и макар и в извънредно положние да се пошегуваме днес!
Снимка: Pixabay

България се намира в извънредно положение заради разпространението на коронавируса, но пък това не е причина да не се разсмеем днес.

На 1 април, както всяка година празнуваме Деня на шегата.

Той не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

Една от тях за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.
 
Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: шегаДен на шегата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Тате, искам да ти кажа нещо!-Да не си ходила в парка?-Не, бременна съм.-Охх, олекна ми!
7
2
 
2
 
! Отговори
Чин Чай Цин преди 4 години
То Китай се шегува всеки ден,
6
0
 
3
 
! Отговори
Какво става на 1.4. преди 4 години
Радев призна за бонус за Грипен,но че няма да го върне.ББ призна,че носивина за ниския контрол по спазване на законите и правилниците от всички.Ниновапризна,че е купила поста си,помоли да я освободят.Караянчева поиска заплатитеи бонусите в НС да бъдат 10 пъти намалени,автопаркът закрит и всеки да си плаща за сътрудници.Фандъкова каза,че граският транспорт става безплатен.Ромитеизчистиха гетата до блясък,започнаха работа,отказват помощи и раждат по еднодете след 25г.Пенсиите скачат 10 пъти.
5
0
 
6
 
! Отговори
Стар програмист преди 4 години
Освен ден на шегата е и ден на програмиста. Честит празник на всички програмисти.
4
5
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Дошъл Корон...вирусът до границите на България,но се поспрял и казал: - ГЕРБ вече са свършили...работата,няма нужда да влизам.
3
8
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ако е ден на смеха,то този смях ще е пред сълзи.Поредното правителство на Борисов,взе поредният заем,който ще изчезне за поред път, ама не е шега,а горчива истина.Въпроса е,ако дойде друго правителство след многобройните борисови правителства,ще е по малко крадливо.Имам чувството,че Борисов се чуди как да сдаде властта,за да се опита отново да добави поредно правителство.Просто всичките тОнеядци трябва,без смях да бъдат изметени,защото освен да лобират и крадат,те друго не могат
2
8
 
24
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 4 години
Нека се пошегуваме, понеже Борката се шегува вече 11 години с нас!
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1-ви април е празник колкото на шегата, толкова и на лъжата. Спокойно може да го обявят за международен празник на професионалните лъжци-политиците.

Спонсорирани публикации