Отвориха кофишоповете, хората купуват марихуана

Нидерландия отново разреши продажбата й
Обновена: 1 апр 2020 16:17 | 1 апр 2020 16:17, Елка Василева
28
Отвориха кофишоповете, хората купуват марихуана
Снимка: архив, БГНЕС

Докато по-голямата част от Нидерландия се мъчи под карантина заради коронавируса, пушещите марихуана приветстваха новината, че кофишоповете, продаващи наркотика, отново работят, само че в момента можеш да си купиш само за вкъщи.

Когато на 15 март нидерландското правителство наложи извънредни мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19, беше наредено да затворят на всички места за продажба на хашиш и канабис, както и секс клубовете и сауните.

Сега обаче е позволено ограничено възстановяване на дейността, за да бъдат избегнати наркосделките на черно и да се гарантират доставките на канабис за медицински нужди.

Тъй като обаче събирането на повече хора е забранено, купувачите вече нямат право да остават в кофишоповете, за да пушат, пише Ройтерс.

Още по темата

"Видяхме как хората се втурнаха към кофишоповете, за да си купят марихуана", каза в интервю кметът на Неймеген Хуберт Брулс. "На следващия ден заедно с правителството решихме да позволим на хората да могат да купят поне някакво количество", заяви той.

Брулс каза, че нидерландските власти искат да избегнат евентуална нелегална търговия.

"Въпросът е да изберем по-малкото зло. Можем да кажем: "Затворете кофишоповете". Тогава обаче със сигурност ще се върне нелегалната търговия", добави той.

В кофишопа "Джетсет" в град Неймеген, Източна Нидерландия, са взети предпазни мерки, за да не се допуска купувачи и продавачи да се заразяват взаимно.

Поставени са надписи: "Можем да откажем да допускаме кихащи и кашлящи хора" и "На влизане задължително използвай дезинфектанта".

"Има много хора, които използват марихуаната за медицински нужди: като болкоуспокояващо, хора с множествена склероза, хора с химиотерапия, на които тя наистина помага", каза Стан Есмейер, собственик на съседния на "Джетсет" кофишоп "Кронкел".

"Това ти позволява и малко да разпуснеш. Особено в тези времена е хубаво да имаш и моменти, в които да разпуснеш. Едни го правят с питие, други - с трева", заяви той.

В Нидерландия е разрешена продажбата на малки количества канабис, като целта на тази политика е да ограничи рисковете за здравето и рисковете, свързани с престъпността. Равнищата на употреба там са далеч по-ниски от много други страни.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
От наркоманизирането* на народа. Моля Ви не бъдете овце. В квартали като Гоце Делчев и Стрелбище куките вземат най-много има много млади куки които в момента в който усетят че имаш трева те ограбват. Веднъж платих 290 за 2 грама в себе си, за да не ме водят в районно. Шокиращото е че дадох 200лв, след което куката ме преджоби извадим ми останалите ми 90 лева от джоба и ми ги взе. Тревата ми я оставиха. Искат само пари.
22
1
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Не пуша вече година и мога гордо да заявя че помогнах и на други свои познати да спрат чрез разговори споделяне на личен опит и личен пример. Успях да убедя себе си и други познати че пушейки поддържаме режима такъв какъвто е. Ако сте били в 24ка в районно може би сте забелязали че над 70% от хората вътре са хванати с трева. Куките са най-печеливши от хармонизирането на народа.
21
1
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Тук пушех близо 10 години преди да осъзная че съм закачен. Общо близо 15. Последните 5 години бяха агония понеже осъзнавах че съм като робот. Пушех си цялата заплата по близо 4 грама на ден което са около 10 - 120ки. Успях да се откача едва в Холандия. Когато имаш свободен достъп осъзнаваш че си нещо като алкохолик или пушещ цигари. Отрезвителна е да видиш как цялата *** на Европа стои зомбирана пред кофишопа.
20
1
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Това което кара малките да пробват е идеята че се противопоставят на подтисниците куки, политици... Но малко знаят че всъщност имаме канали за износ в посока Холандия. Имаме насаждения до Костинброд които под патронажа на правителството продават амнезия хейз. В Младост 4 пазаруват полицейска амнезия. В Холандия поне има данъци и полза за народа.
19
1
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Тук тревата е епидемия. Десетки наркомани продават не само трева, а и много други субстанции. Като цяло пушенето е психическа болест. Всеки който е продавал трева знае че ежедневно пушещите са болни и не го осъзнават. Публична тайна е че дилърите плащат на куки да си продават. Няколко пъти лично аз съм плащал рушвети заради глупостта си. 2005 дилърите от Младост 1 плащаха на куките от 19 блок, за да им продават под балкона. Буквално съм виждал изпрана униформа на 1 етаж.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не одобрявам пушенето на трева, доста случаи има на развиване на шизофрения .Но с две ръце съм за конопеното масло и по- специално ,ако става въпрос за дихателни проблеми и като превантивно средство.Имам преки маблюдения и при двата случая .
17
2
 
3
 
! Отговори
кирЕто-холандецо преди 4 години
До Анонимен 2 - 2003 в несебър видях за първи път деца да пушат трева пред у-щето в междучасието, а в кошарици момичета на 11-12 год. пиеха алохол на пейките на площада! последните 6-7 години пътувам, а 2018 бях 6 месеца в холандия, там децата не слизат от велосипедите, спортуват активно, не съм видял деца да пушат цигари, дори и възрастните не пушат по улиците! поне си падам по бирата, и съм свикнал да пия по всеко време и навсякъде - имах големи неприятности/и глоба/ ...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в София намалят трафика на мутренски джипове и отворят барем 2-3 кофишопа, всичко ще е мнооооооооого по-чудесно.
15
4
 
9
 
! Отговори
Отново до №13 преди 4 години
Отново до този, който живее в Нидерландия:... и ако все пак е така, то наистина не знам с какви хора от тях контактуваш. Аз лично живея в България (в София в частност) и имам доста колеги, които са родом от Нидерландия (поне за 30-тина се сещам) - всичките са много стабилни хора и може да се разчита на тях, в пъти повече от колкото бих разчител на комшиите си тук.
14
4
 
4
 
! Отговори
До №13 преди 4 години
До този, който живее в Нидерландия:Ами я направи една снимка от прозореца и прати линк да видим дали не лъжеш ;-)
13
1
 
1
 
! Отговори
До До Христо Христов преди 4 години
Благодаря за 2-та линка. В pdf-а се дава статистиката аз конфистзция, а не за консумация, което сам разбираш, че е нещо различно - за страна в която продажбата е легална (разбира се само в места с лиценз за това), това би означавало все едно тютюневи издения без бандерол на езика на българите.П.П: Не се имам за промита душа, ама ни най-малко ! Моля те не генарализирай от 2 поста в някой сайт за даден човек. Предварително ти благодаря !
12
5
 
2
 
! Отговори
10 преди 4 години
Живея в Холандия от 7 години. Губиш баса.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би това им остава единствения доход в хазната
10
5
 
9
 
! Отговори
До №8 преди 4 години
Ти колко холанци позлаваш, че говориш така?Бас ловя че нито един ;-)
9
4
 
15
 
! Отговори
До №2 преди 4 години
Статистиката сочи, че в Нидерландия процента на хората употребяващи наркотици е доста по-малък от другите държави, така че не говори на изуст, моля те !Има една приказка: "Забранения плод е най-сладък", ако не си я чувал и нея до сега, е сагя я чу !
8
18
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Холандците са мързеливи психари. Има нещо много сбъркано в този народ. И външно, и вътрешно.
7
5
 
18
 
! Отговори
Евала на Холандия преди 4 години
а в Ганьовско, Тиквун преследва потребителите на канабис като бандити и ги вкарва в затвора, докато прави пари от нелегални цигари и спирт
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Канада е същото. Повечето сервизи и магазини са затворени, но магазините за алкохол и марихуаната работят. Това не значи че са се изявили опашки да се презапасяват хората. На който му трябва отива и си купува. Мен лично ганджата не ме влече, алкохол от време на време. По добре така отколкото да купуваш от някой и да не знаеш какво взимаш всъщност. Всичко забранено се криминализира. Просто е
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекръстят държавата да не се асоциира с наркотици, насред пандемията мислят хората дали имат достатъчно трева...
4
20
 
2
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 4 години
ПРОСТАЩИНА!!!

Спонсорирани публикации