Презапасяване с храна, застрашен е износът на ориз от Азия

Растат опасенията за доставки на някои хранителни стоки
1 апр 2020 22:52, Анисия Иванова
10
Презапасяване с храна, застрашен е износът на ориз от Азия
Снимка: Pixabay

Паническото пазаруване в супермаркетите и запасяването с храна предизвикаха опасения относно доставките на храни. Правителствата от своя страна са наясно, че запазването на всички хранителни стоки на достъпни цени е от решаващо значение за политическата стабилност, пише Bloomberg. 

Русия, Казахстан и Украйна вече обявиха планове за ограничаване на износа на пшеница. В Азия притесненията за недостиг се пренесоха върху ориза, който е основен хранителен продукт за милиарди хора в региона. Китай и Индия са най-големите световни производители и потребители.

Виетнам, третият по големина в света износител на ориз, временно спря износа, за да осигури вътрешни доставки на фона на сушата в делтата на река Меконг.

Виетнамският премиер поиска от Министерството на търговията да представи план за износ преди 5 април, тъй като доставките трябва да бъдат контролирани и да се гарантира националната хранителна сигурност, става ясно от публикация на правителствения уебсайт. Мианмар също заяви, че може да намали износа, за да избегне вътрешния недостиг.

"Страните работят с голяма доза предпазливост“, каза базираният в Банкок Дейвид Дау от Организацията на ООН за прехрана и земеделие. "Те просто искат да се уверят, че разполагат с достатъчно запаси", каза той в интервю, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Вносителите също не рискуват. Филипините, най-големият пазар на Виетнам, отделя над 600 милиона долара за осигуряване на храна и планират да закупят 300 000 тона ориз, вероятно чрез държавни сделки с доставчици от Югоизточна Азия или чрез източници като Индия и Пакистан.

Китай, с 1.4 милиарда души население, където оризът е много важен в хранителната политика от векове, увеличи изкупните цени на някои култури и обеща да купи рекордно количество от реколтата тази година, за да осигури запаси. 

Всъщност обаче няма реален недостиг. Складовете в Индия, най-големият износител в света, са напълнени с рекордни количества ориз и пшеница. 

Глобалното производство на ориз се оценява на рекордните 500 милиона тона през 2019-20 г., а световните запаси са на рекордно високо ниво от над 180 милиона тона, сочат данни на американското Министерство на земеделието. 

Не само Индия има големи запаси. Тайланд, вторият по големина износител, наскоро заяви, че има достатъчно ориз, за да изпълни целта си за износ, дори след като претърпя най-тежката суша от десетилетия.

Индонезия, четвъртата по население страна в света, казва, че засега има достатъчно запаси. 

Цената на тайландския бял ориз стигна 510 долара за тон през март - най-високата цена от 2013 г. заради сушата и увеличените покупки от страна на вносителите. Но цените паднаха обратно до 502 долара.

"В краткосрочен план цените на ориза ще се повишат", заяви Дау от Организацията по прехрана и земеделие. „Но те няма да се покачат много. Не мисля, че ще видим скок на цените, както през 2008 г. " Тогава референтните цени се покачиха на над 1000 долара на тон, когато държавите ограничиха износа на фона на недостиг на храна в световен мащаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
9 преди 4 години
Иде световен глад. Някои милиардери ще станат милионери, повечето милиардери ще си остант такива; средните класи ще станат бедни, а бедните ще мрът от глад. Силният ще граби от слабия на улицата, в дома му...глад, недоимък, болести и насилие. Честита Нова 2021 година
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоалетната х+я от оризова такава се прави
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без храна и вода може но без тоалетна хартия не виждам как ще оцелея.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ориз, празни калории. Не ни трябва!
4
3
 
5
 
! Отговори
Старшина от Запаса преди 4 години
Турил съм у мазата 10 кила ориз, секви видове, така че ич не ми дреме. Кой бил хитър, се запасил, кой дремал, че яде миши и3пpaжнения.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ни върнат в първи клас. Ясно е!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без криза,баща ми купуваше по 2-3 чувала със захар в миналото,а хизбата я зареждахме, като за световно плюскане,само туршията ни беше два големи бидона!Традицията на буркани и храни за зимата е една от най-добрите български традиции,няма остаряване!
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така да си дойдем на думата ,че се очаква масово повишение на храните в световен мащаб и ограбване на хората.Беднити ще станат още по-бедни.

Спонсорирани публикации