Рискът за икономиката ни засега "умерен" от бавене на плащания

9 от 18 изследвани сектора попадат в зоната на чувствителен риск
13
Рискът за икономиката ни засега "умерен" от бавене на плащания
Снимка: БГНЕС

Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва на ниво B2 - "умерен риск" от забавени плащания и лоши вземания. Това се посочва в доклад на Euler Hermеs, компания за застраховане на търговски кредити, цитирана от БТА.

Девет от 18 изследвани сектора у нас обаче вече попадат в зоната на чувствителен риск, съобщават от компанията.

Още по темата
Мониторингът обхваща 242 държави, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дългосрочни показатели.

Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава.

Скалата на Euler Hermes включва два индикатора - за средносрочен риск от AA (най-нисък),A,BB,B,C,D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). В същото време се прави оценка на 18 сектора във всяка държава, като те се индексират от "зелено" за нисък, през "жълто" за умерен, "оранжево" за чувствителен до "червено" за висок риск.

В България половината от изследваните сектори вече "светят" в оранжево, след като към тази зона от жълтата премина и Производството на автомобилни части. Това е и единственият сектор с понижен рейтинг в новия доклад на Euler Hermes. В зелената част на скалата у нас, като най-ниско рисков, засега успява да се задържи само Софтуер и ИТ услуги.

18 са държавите с понижен рейтинг, като сред тях попадат и такива от региона на Централна и Източна Европа - Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.

"Видимите и потенциални последици от пандемията на Covid-19 са отразени в нашия анализ на риска в отделните държави. Продължаваме да следим положението във Франция, Германия, Испания и САЩ, като към момента те разполагат с необходимите инструменти да защитят бизнеса там, но ситуацията може да рязко да се усложни, ако изолацията продължи и икономиките останат замразени за по-дълъг период.", предупреждава Людовик Сюбран, главен икономист на Euler Hermes и Allianz.

Общо 126 сектора във всички изследвани държави също са с ревизиран към по-рисков рейтинг. В 60процента от случаите става въпрос за съществена промяна - от умерен към висок риск.

Най-сериозно засегнат е Автомобилостроенето с понижение в 26 държави. На второ място в негативната класация се нарежда Транспортът (понижение в 21 държави), следван от Електроника (понижение в 14 държави) и Търговия на дребно (понижение в 12 държави). Най-сериозно повишаване на риска по сектори има в Западна Европа с 52 ревизии надолу, а в Източна Европа те са 24.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До до 1Когато дойде време българинът да избере между хляба на децата си и новите ви технологии, тогава ще завиеш към луната като гладно куче.И аз имам такива познати, които преди две седмици се присмиваха на другите и казваха, че техният бизнес върви.Сега и там тишина ....
12
1
 
5
 
! Отговори
Оставка и съд ! преди 4 години
Не се плашете за икономиката ни тя умря както и държавата време е за революция и нов народен съд
11
0
 
7
 
! Отговори
Риск преди 4 години
за българската икономика няма риск. Тя просто не съществува. Държава, в която имигрантите изпращат повече пари от инвестициите за каква икономока говорим???
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 1Нали се досещаш, че вие сте капка в морето. Когато всичко тръгне на зле дано да не стане това, че имате работа няма да ви помогне.
9
0
 
6
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Бедните ще са още по бедни ,а богатите няма да си сменят тази година бетлитата !
8
1
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Прогноза за САЩ до края на 2021 г. - заразени от КОВИД между 140 и 260 милиона. Смъртонст в следствие на КОВИД - 1-3 милиона. Айде сега към това прибавете дълг близо 200% от БВП + фалит на шистовите компаний и си правете сметката за рейтингите !
7
1
 
12
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 4 години
Икономиката ни!В България има ли икономика?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравето на хората е по важно от " икономиката" ви на ГЕРП д-р Борисов! Тя е " ваша" ! Не наша!
5
1
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Умерен? Значи само аз започнах да искам на заем.., наема и сметките ме чакат, две деца, доход нула, но няма проблем явно само аз не се справям. Мостове много в моя град, още малко ще почакам..децата ще ми липсват.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКлекни пред шлифера на Бойко и... готово!
3
4
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Ами не позна. Редица технологични компании не само не попадат в рискова зона, даже напротив- огромни количества нови проекти има. Не ми се обяснява сега защо и как и какво. Но да кажем, че редица умни компании печелят от стоенето на хората вкъщи. Замисли се колко технологии има средностатистическият човек у тях и как се извличат дивиденти по време на пандемия. Лесно. Създават се нови забавления, например.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата ми за момента няма да пострада, ама от май месец оставам без кола. На всеки 2 години взимам новия модел, идва време да я върна, в складовете у нас коли НЯМА... Ще стане интересно.
1
3
 
9
 
! Отговори
Познай от 3 пъти преди 4 години
Секторите на олигархията!

Спонсорирани публикации