Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?

Ваксината срещу туберколоза може да се окаже полезна срещу вируса
1 апр 2020 21:35, Нели Христова
229
Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19? Напоследък често се говори за ваксината срещу туберколоза, която може би ще се окаже оръжие срещу коронавируса. Но дали е така?

"Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати", казва проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина пред БНР.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

"Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, също тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст", обяви тя.

"Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове", каза още тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

"България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
3
 
! Отговори
Алена преди 1 месец
Пък аз си мислех че аулата на Бокича ни пази , а то било БеЦеЖето ...
167
0
 
7
 
! Отговори
ss до 166 преди 1 месец
Най - лошо е у нас - капитализъм, строен от комунисти...
166
0
 
8
 
! Отговори
One преди 1 месец
До Анонимен 180
Детето ми е на годинка и 3 месеца и пак се слагат всички ваксини и са безплатни. Дали са вредни незнам, НО основните ваксини са абсолютно задължителни, та не разбрах къде е разликата.
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕкой да ми каже че Капитализма е по добър от Социализма. До 1989 г. На децата слагаха задължително всички ваксини. След 89 много от децата даже останаха без ваксини щото дадоха право на родителите да откават ваксини а това беше добре дошло за Капиталиста. Прибираше мангизите за ваксините и ставаше милионер. А сега ще мрат млади хора заради глупоста на родителите им.
164
0
 
4
 
! Отговори
One преди 1 месец
До Анонимен 198
Дали си изкарал този вирус обаче. И аз бях болен, даже ходих да се изследвам и не беше нито ковид, нито грип тип А или Б. Та сигурен ли си, че от това си бил болен.
163
0
 
3
 
! Отговори
Oachkatzlschwoaf преди 1 месец
Дали си го изкарал?
162
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми добре де, аз нямам такава ваксина, пък вирусчето го изкарах февруари. Сега кво? Пиша от отвъдното ли?
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ввв
А ти знаеш ли още колко са починали и без короната та правиш такова тъпо заключение.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалноста

умрелите, не заразените
159
5
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Антиваксърите къде останаха, че не се чуват нещо !!!
158
2
 
9
 
! Отговори
До Waffen преди 1 месец
Зъболекарските кабинети ги махнаха. Т.е. съществуват, но няма разписана от касата профилактика, нито лечение на ученици както едно време.
157
51
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксърските з0мбита налазиха. Що за ментално осакатен инвалид трябва да си, за да вярваш, че като ти набият коктейл от химикали и тежки метали директно в кръвта, изведнъж ще станеш Робокоп, неуязвим за вируси и инфекции. Свещена простота.
156
3
 
33
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
До Скептик//А не така.Къде отиде неолибералната и евроатлантическа,демократична мантра за лошото социалистическо здравеопазване,при което във всяко село имаше здравна служба с лекар или фелдшер и зъболекар,в селата наличието на аптека не беше екзотика.Даже имаше гнЪсно предложение от правителството на Иван Костов,да бъдат премахнати лекарите и зъболекарите в училищата.Всеки си спомня как зъболекаря влизаше в час и привикваше няколко ученика в кабинета
155
3
 
47
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Соц здравеопазването е на светлинни години пред онова нещо дето изкопираме.
154
25
 
7
 
! Отговори
ввв преди 1 месец
Нещо не е ясно,доколкото знам ваксината БЦЖ,беше задължителна ,някъде до средата на 80-те години.То тогава няма как да има заболели или починали възрастни хора,ако ваксината е толкова ефикасна.
153
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А така! А сега какво ще кажат от бг мама? Нещо напоследък не се чуват. Що така? Преди ни проглушиха ушите да обясняват колко били вредни ваксините, как задължителното им поставяне било насилие и нарушаване на правата им. Как на 1 млн деца 10 били останали инвалиди заради тая ваксина...
Е, сега що мълчат?
152
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Учен
И за това в чужбина почнаха да умират 12 и 13 годишни без никакви заболявания. И на тях ли им е оставала 1 година живот?
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички нацисти на хей да ги въртят
150
3
 
40
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 месец
Скапахте им денят на антиваксърите ей. За тях мантуто беше манна небесна за хулене
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние в Лом сме големи ***

Спонсорирани публикации