78% от фирмите пускат работници в платен отпуск, 12% съкращават

Най-голям бил ръстът на безработните в Благоевград, Казанлък, Перник
46
78% от фирмите пускат работници в платен отпуск, 12% съкращават
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от засегнатите от кризата фирми пускат работниците в платен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск.

Това сочат данните от проучване на КНСБ към 2 април.

Още по темата
То е направено чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от коронавируса.

68 средни и големи предприятия с над 38 000 служители са засегнати към момента от започналата криза заради пандемията с COVID-19 и въведеното извънредно положение.

В 12% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения. Сборът е над 100%, тъй като са давани повече от един отговор.

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура.

Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово. Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори. Една от компаниите - "Язаки", която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол, не успя дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците. Това доведе до протести от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространение на коронавирус.

Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол продължава дейност при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград за засегнати 2500 служители.

Последният бе реализиран като приоритетен инвестиционен проект, който се ползва с най-висока подкрепа от страна на държавата, и има поети ангажименти към заетостта. Въпреки това бе сред първите, предприели действия за прекратяване на дейността, посочват от синдиката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A за Спряла Загора? Там всичко спира, летището никога няма да стане, дори кмета каза ,че това е утопия! Спортната зала се мотае от повече от 5 години, а още няма проект, ТЕЦ-те искат да ги махат скоро, предприятието Средна гора спира и съкращава работниците...Само спамера Евлоги Динчев, който пак беше уволнен от Белгия и изоставен от жена си, си слага розовите очила и спами. Той дори не е от Стара Загора, а от едно село на границата с област Сливен...потърсете повече за него в гугъл!
37
0
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Не мисля че има нещо срамно да попиташ, когато не знаеш или не си толкова запознат с нещата. Благодаря за отговора ти.
36
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Именно те не искат да ме съкратят, защото аз не искам да отида на работа и в този случай или ми обясниха по взаимно или дисциплинарно уволнение. За да няма нападки относно решението ми сега ще се опитам да се аргументирам. В България знаем, че във всички фирми има скрити вратички и да си търсим правата няма кой да чуе. Извършвам дейност и на чистачка ( няма срамна работа ) ,но за нейната длъжност не ни се заплаща допълнително, продажба зад витрина с клиенти, няма нищо общо с доставки до дома.
35
0
 
1
 
! Отговори
Te4o преди 4 години
Аве вие процентите ги нямате за нищо...така като смятам ми излизат над 100-те процента :)
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КНСБ и представа нямат какво се случва в малките фирми. То свършиха трудовите книжки по книжарниците, днес сме оформили поне 60.
33
0
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
предполагам че в един момент права ще имат, както и имаха досега, една определена каста електорални единици, както и разни шефове вкл. набедените за ,,работодатели", останалите имаме задължения и правото да се оправяме или умираме както намерим за добре... и това не е първоаприлска шега!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и мен ме съкратиха, фирмените сметки били празни (важното е че тези в Швейцария са пълни) иначе дори и за осигуровки нямали да внасят
31
0
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
Най-много да вземат властта.
30
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
Мда. Сега тия с парите в плика да ги видим, като цъфнат в бюрото по труда кво ще вземат.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вашите така наречени работодатели ви биха Дуспата. Видяха Дебелия с Котешката Глава и веднага ви Съкратиха. Голяма Любов голема Обич към Робите. А как иначе ще си запазят Милионите ако ви държат и ви плащат. Когато им потрябват Роби пак ще си Съберат.Но този път ще ви резнат нивото на заплатите щото ще има милиони Безработни и ще имат богат избор. Честито Винкели ха на Здраве.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е моментът за последно измамване на работника, преди да го изгониш. Като телефонна измама е.Четете дребния шрифт в Кодекса на труда.
27
0
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
един въпрос - на пляскач-терсаджиите като ви свърши платения годишен отпуск, в какво мислите ще ви пускат ?А. НеплатенБ. ТрудоустрояванеВ. Шут в г*зА?
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво ще стане когато платената отпуска свърши и защо си мисля, че ще се стигне или до неплатена такава или до напускане (ама по взаимно съгласие) и минимална борса!
25
0
 
21
 
! Отговори
До ТИ преди 4 години
Да те съкратят по взаимно съгласие са две самоизключващи се понятия. Или те съкращават или напускаш по взаимно съгласие. В първият случай обаче ти дължат обезщетение една работна заплата и още една ако не си намериш работа в рамките на един месец и отидеш да го заявиш при тях с декларация. Ще взимаш и обезщетение 60% от брутната заплата (колко месеца е зависи от стажа). Ако си по взаимно съгласие обаче губиш вс. това, отиваш на борсата и взимаш 4 месеца по 140 лв. Четете Кодекса на труда!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Не могат да ви задължава. Не подписвайте нищо. При отиване на "борсата" по взаимно съгласие, без значение каква ви е била заплатата, продължителността и размера на обезщетението ви ще са минимални. Искайте да ви съкрарят за да си взимате 60% от брутната заплата с продължителност според стажа.
23
3
 
5
 
! Отговори
До Тервел (24) преди 4 години
Някой да те е задължил да подпишеш тоя договор като си почнал? Избора е бил твой. Много удобно е да не плащаш данъци, сега се наслаждавай на резултата.
22
0
 
12
 
! Отговори
Тервел преди 4 години
От фирмата ни,, здължиха,, договорите по прекратяване да са по взаимно съгласие и четири месеца на борсата, добре... Но, когато те осигуряват на минималният праг се оказва, че ще получаваш... 182 шв.Е, бра'о!
21
2
 
19
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Западните инвеститори искат кадри, специалисти, инженери...А ние разполагаме само с батки, дето кръстосват между фитнеса и кафето със старите си БМВ-та с газови уредби и тропат по масата че за под 3 бона не захващат нищо да работят. И със селски хитреци, дето половината месец си пускат фалшив болничен и отсъстват от работа. Какви заводи искаш с този "матрял"?
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искахме заводи за цели автомобили, а ни спират заводите за полуавтомобили.Западните инвеститори бягат и икономическите балони се пукат. Държавата не е събирала европейски данъци през времето на икономическия балон от тези балонни фирми и сега няма пари, взема 10 милиарда дългове.
19
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Да попитам плахо, има ли освободени "работници" гепаджии?

Спонсорирани публикации