СЗО: Маските не спират COVID-19, но го забавят

В началото на пандемията се пренебрегваше носенето на маски
4 апр 2020 09:20, Ния Христова
40
СЗО: Маските не спират COVID-19, но го забавят
Снимка: Pixabay
Обикновените хирургични маски забавят разпространението на коронавируса, но не могат да го спрат. Това е заключението на експерти от Световната здравна организация. 
 
Изследването е публикувано в американското списание "Нейчър медисин", предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
Маските не спират движението на вирусните частици заедно с аерозолите, но носителите на коронавируса могат да ползват предпазните маски, за да се забави развитието на епидемията, пишат учените. 
 
Много специалисти още в началото на пандемията се отнасяха скептично към носенето на обикновени маски. Медиците отчитаха факта, че вирусът се разпространява предимно по въздушно-капков път и частиците свободно преминават през порите на обикновените маски. Известно е, че те не притежават висока степен на защита. 
 
Международен екип медици под ръководството на Бенджамин Коулинг, специалист от Центъра на СЗО по контрол на разпространението на епидемията в Хонконг, направил проучване как вирусите на грипа и различните коронавируси се разпространяват по въздушно-капков път. Екипът е изследвал група от 250 доброволци, коит острадат от белодробни инфекции. Половината от тях си сложили хирургически маски и дишали в специален апарат, улавящ капките влага и аерозолните частици. Другата група дишала без маски. И в двата случая вирусът бил предаден, но при хората с маски е забелязано известно забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
маската преди 4 години
разбира се ръцете да се мият, маската да се извари, глади, пере със ссапуун. Тези мерки трябваше да се наложат и мас медиите да ги надуват. А не стойте в къщи и умерете от глад. В рейс, магазин на работа с маска и дистанция 2 м. Нямаше да има масов затвор, масови фалити и глад и безпаричие. СЗО са за доживотен затвор.
28
0
 
2
 
! Отговори
маската преди 4 години
немските учени, американските, холандските. Сетила се Мара да се побара. По прости сме от динозаврите. Аз това го писах тук 100 пъти още от 10 март! Цитирах и изследване, че маската спира 25 пъти едрите капки и за съжаление 3 пъти дребните под 5 микрона. Вирусите са в капките. Три пъти от здрав болен и 3 пъти от твоята маска. Потокът пада 9 пъти. Не значи че никой няма да се заразиш, а че се заразяват 9 пъти по малко. Това значи, че маските трябваше да станат задължителни, за се ограничи зараза
27
0
 
5
 
! Отговори
Juls продължение преди 4 години
Така тези капчици ще си стоят на маската с вируса затворен в тях докато не изсъхнат, което ще "убие" и вируса...или някой ще си барне маската отпред след което ще си бръкне я в носът я в някоя друга дупка, което за вируса означава бон воаяж а за теб честита ти корона. Това е! Носете си маските. Те пазят! НО!! Ползвайте ги правилно и винаги имайте едно наум, че маската не е гаранция, че няма да се заразите. Пазете дистанция и не си барайте отверстията с мръсни пръстчета!
26
1
 
1
 
! Отговори
Juls преди 4 години
Маските пазят !!!Не знам кой и на какви проучвания стъпва с това твърдение, единственото което чух като логично обяснение е че вируса бил прекалено малък и ще премине през тъканта. звучи логично, обаче май всички пропускат факта че вируса не си прехвърча просто така по въздуха, а се съдържа в микроскопични капчици флуиди отделени от човешкото тяло чрез кашлица кихане и др. Тези капчици флуиди са огромни в сравнение с вируса и съвсем спокойно могат да бъдат уловени от по фини тъкани.
25
0
 
5
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 4 години
Алчните старчета от СЗО пак откриха топлата вода !С единствената цел - да си опавдаят тлъстите заплатки !А те нямат друга цел !
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите като носят маски и защитно облекло защо има заразени? Склонен съм да вярвам на СЗО.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24:След като е излязло от теб, значи вече си болен бе, гении! Маската пази останалите хора от теб!
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тия, дето само мрънкат, че нямало маски:Ми ушиите си бе! Нямате игла, конец, плат и интернет ли?!Или още по-лесно - 2 ластика + кърпа.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли има недостиг на маски?
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маската създава преграда .Малко или много пази.СЗО в началото искаха разпространение на епидемията затва обясняваха как трябвало без маски как маските били вредни.А какво е полезно?Да дишаш нефилтриран въздух ?Ми те бяха забранили и хининът че бил вреден... Все едно някой закусва с половин кило хинин.
19
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Ами продължи с разсъждението си деее!!Не спирай по средата.90% остава в маската а след това ти го вдишваш ОБРАТНО всичкото това 90% право в белите дробове.Ай честито, *** ***.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"СЗО е едно паразитно образуване, което трябва да бъде закрито."Точно така. Отначало се противяха да обявят пандемия, нямало опасност, сега пък "открили", че маските забавяли вируса. Но огромните заплати на тунеядците в Женев не се забавят от нищо!
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските ограничават разпръскването на вируса от носителя НО го до разболяват в пълна степен защото всичкото уловено от маската се връща в дробовете ви!!Ако си малко болен ставаш МНОГО болен.Приятно САМОУБИЙСТВО !!!
16
1
 
16
 
! Отговори
Тез и те се въртят, преди 4 години
като Боко, днес едно, утре друго. Тази прозрачната маска от снимката ли ще те опази. А очите, тях кой ги пази, от там също се заразяват? С куче може да излезеш, без куче не!? С куче не се ли заразяваш?
15
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Има КПП-та. Всеки вирус се проверя и се тества и това ги забавя! 😀
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО е едно паразитно образуване, което трябва да бъде закрито.Бяха голямата работа, когато всички бяха здрави, а когато целият свят е болен - никакви ги няма.
13
1
 
2
 
! Отговори
Евала... до 15 преди 4 години
Абе пиши ги направо 2 милиарда на ден. Много си учен
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата е показателна, че наСАЩ не може да се разчита при една война. Сега ако Китай тръгне да ни анексира как ще дойдат корабите на янките да ни спасят в САЩ всички военни са на изкуствено дишане. Страхуваме се. Китай се справиха със вируса и забравиха дори.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обаче ги няма
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да така е изследванията са правени с въздушен поток срещу лицето на тествания със скорост 40 километра в час.Но това не означава че не правят преграда.Да, ако някой болен се изкиха или изкашля в лицето ви маската няма да ви предпази.Но,все пак предлага някаква защита срещу случайно летящи вируси с ниска скорост.

Спонсорирани публикации