Банките с отсрочки, но при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите

Отсрочването обаче ще важи за всички видове кредити
Обновена: 5 апр 2020 15:01 | 5 апр 2020 14:52, Камелия Цветанова
83
Банките с отсрочки, но при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без забава, по-голяма от 30 дни. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

Още по темата
В понеделник се очаква и последната дума на БНБ, която трябва да одобри проекта за правила, които ще прилагат търговските банки.

"Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“, обясни той.

Андронов подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити.

Той изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си, за да може банковата система да продължи да функционира нормално.
Андронов посочи, че това, което са направили като ред за отсрочване, е "кратко, но е подплатено с разчети и изчисления“:

"Инструментът, с който се увеличава капиталът на Българската банката за развитие, е за граждани, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават кредити, за да продължат дейността си. Въпрос е на много специална структура и подходящ дизайн“, каза той.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 1 месец
Да, ще загубят имоти, които обаче никога не са били техни, поне до 100% изплащане на кредита.
76
0
 
4
 
! Отговори
агитпроп преди 1 месец
Държавата иска да помогне на закъсалите от кризата фирми. На теория. На практика тази помощ или ще закъснее, или изобщо няма да се състои. Защото търговските банки ще се постараят да и ударят спирачката, с неизпълнимите си условия за кредити.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сериозен бизнес без кредит не става ... що се отнася до хората на заплата, те по добре да не вземат кредити.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и после банките пак ще отчетат едни яки печалби
73
1
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 1 месец
Абсолютно невярно. Зависи какъв е анекса. Ако връщаш част от главницата, би било Ок, вноските падат. Все пак зависи от първоначалния договор, където тази възможност може да бъде упомената, а отделно - без наказателни лихви/такси при предсрочно погасяване.
72
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 1 месец
За 30 г от1989 г до днес.Имах само един "кредит"от 800 лв към ОББ.Изплатих го 2008 . Тъкмо вече се свиваше отпускането на йредити!Днес съм убеден че и без кредит човек може да е жив! Да попитам само теглилите такива.Днес по"богати"ли са от преди кредита? Едва ли!Случая напомня че сме зависими от кредита всякак!Не теглете пари хора! Спокоен съм Че не дължа никому пари!-:) Дреме ми за кризата,ще отмине и това! Здрави да сме само!-:)Забравих да вметна.Че през комунизма.Никога не съм теглилкредити!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
епа правете като нас ромите взимай и бегай!
70
1
 
14
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 1 месец
Преди години имах заем и един адвокат ме посъветва "Никога не подписвай анекс към главния договор в никакъв случай". Попитах го защо, а той ми каза " Просто развързваш ръцете на банката да прави какво то си иска". Преподпишете ли някакво допълнително споразумение(Анекс) към главния договор ЧЕСТИТО КУПЕТЕ СИ ВАЗЕЛИН!
69
0
 
8
 
! Отговори
Почтен Хампарцумян преди 1 месец
-Елате да предоговорим вашият кредит -след като сега не може да лащате -нямате проблем - кредита ви ще бъде увеличен като време по погасяване - Ние сме Почтенно съсловие !
68
3
 
5
 
! Отговори
Тъпомер преди 1 месец
Но при условие...…………..,леле леле не ви ли ясно че това е от умрял писмо,мислехте че с кредити ще си живуркате,ей те банките били прости бе,ех че не съм съдия изпълнител ква клюпачка ще пада,ех мечти....
67
2
 
25
 
! Отговори
Селянин с колело преди 1 месец
Казва се живот на заем с голема лихва... Имам такива познати, вика ми аз вече имам апартамент /или кола/Не нищо нямаш мишко, то е на банката.... Е сега ще разберете.. Лесно нема.... Вие кво си мислите ве, че банките ще се "прекарат"...
66
1
 
9
 
! Отговори
Калоян преди 1 месец
Колко ще бъде таксата за отлагането на вноската? Защото така или иначе ще им се дадат парите, които са договорени, но с два месеца по-късно. Вероятно ще е 20-на лева. Тоест от всеки българин, който иска да си отложи (не да не плаща, а да отложи) плащането с два-три месеца, банките ще лапнат по още двадесетина лева. Ако имам как да стане онлайн, ще е по-добре за потребителя, тъй като при физическа поява в даден клон на дадена банка, ти зачисляват и такса вдишване. А пък издишаш ли... Мани...
65
3
 
20
 
! Отговори
хммм преди 1 месец
Държавата трябва да натисне банките да не се лакомят така. Какво е това само за едните щяло да има отсрочка, те пак да изсмучат от някъде, *** eвpейска система. Значи всичко и всеки може да прояви разбиране в момента, но не и банките те искат да продължат да лапат откъдето могат, нищо че хората не работят и нямат приходи. В момента всичко е замряло от къде трябва да дойдат тези пари? Ще видим когато полицията спре да получава пари какво ще се случи.
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста хора ще изгубят имоти, банките ще станат брокери.
63
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много глад ни чака и много народ ще остане на улицата.
62
0
 
30
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
значи, тези които са най-зле - на улицата?
61
0
 
21
 
! Отговори
Бърз преди 1 месец
Та не разбрах какво се случва с бързите кредити? Много бръщолевене и накрая нищо.
60
0
 
7
 
! Отговори
Вихър преди 1 месец
До Тц
Не ми се спори с теб, защото от това което пишеш и даваш за пример разбирам, че няма смисъл да го правя!!! Ако искаш мога да ти дам само един съвет: чети книги, а не форуми и сам ще стигнеш до правилните заключения!!!
59
0
 
12
 
! Отговори
мария антоанета преди 1 месец
До Анонимен
ами като хляба е 1000 лв. ще ядем пасти,които са по 3-4 лв.и така пазарът ще се отърве от тях...
58
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
До 56

За фалшивите фирми питай господина или госпожата по-надолу дето се пише Банката. Защо и как са им ги давали. Аз говоря за обикновените хора останали без работа заради кризата.

Спонсорирани публикации