Глобализацията - жертвата в дебата за вината в кризата

Историята на човечеството също е история на неговите болести
5 апр 2020 12:23, Екип на Bloomberg
50
Глобализацията  - жертвата в дебата за вината в кризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Светът е притихнал така, както никога досега. Коронавирусът се разпространи бързо и блокира глобално икономиката. Затова мнозина призовават за радикални икономически ограничения дори след кризата. Други посочват глобализацията за виновна за факта, че вирусът се е разпространил изобщо. Всъщност глобализацията е жертвата в дебата за вината и невинността в условията на настоящата световна здравна криза, пише в свой анализ за Die Zeit проф. д-р Карл-Хайнц Паке, преподавател по икономика.

"Историята на човечеството също е история на неговите болести. Първите сведения за епидемия датират от 430 г. преди новата ера. По това време епидемията в Атина е взела живота на около една четвърт от населението на Атина. През 14 век чумата е покосила 25 млн. души в Европа и Азия. През 1519 г. до осем милиона души в Централна Америка са починали от едра шарка. А испанският грип засяга най-малко 25 милиона европейци, американци и азиатци след Първата световна война. Много преди интензивната глобализация през втората половина на 20 век епидемиите и пандемиите са причинили милиони смъртни случаи по целия свят. Било е въпрос на време опасна болест да се разпространи в глобално свързания свят. Въздушният транспорт днес направи възможно хората от три континента да се заразят само за 24 часа", се посочва още в анализа.

Това означава ли, че глобализацията трябва да бъде ограничена или пренебрегната?

Според автора отговорът е категорично отрицатален.

"Над тридесет милиона души са починали от ХИВ/СПИН от 70-те години насам. ХИВ инфекцията е сигурна смъртна присъда от много години. Ако носителите ѝ могат да живеят разумно нормален живот днес, то това е в резултат на глобалните изследвания. Когато лекари от цял свят пътуват до Западна Африка, за да се борят срещу вирусната хеморагична треска ебола, това пак е постижение на международното сътрудничество. И ако маските, респираторите и дезинфектантите могат да бъдат изпратени навсякъде само за няколко дни, това е възможно отново благодарение на глобалната ни инфраструктура", посочва още Паке.

Още по темата четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ау,ще се разплача за глобализацията...
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобализмът е най-лошото нещо,връхлитало света след ВСВ досега.Не може шепа самозванци да определят живота на цели държави и континенти и да определят кой ще е богат,кой беден,коя област ще се обезлюдява,коя ще се пренаселва и т.н.Мощни инструменти в ръцете на тези човеконенавистни същества са назначените от тях добре платени,а често и зависими местни управници и подкупните слугински медии с добре познатите армии от"видни експерти"по всичко,промиващи мозъците на хората.Но краят идва.Неизбежен е!
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем изолацията помагала най-много, хем глобализацията не пречи. Как тези противоположни тези се съвместяват в едни и същи алчни глави?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига ревахте, всичко си дойде на мястото.
36
6
 
5
 
! Отговори
Китайците преди 4 години
... са безгръбначи като българите. Това е истината и проблема. Комунистите ги оставиха да умрат от глад те и затова започнаха да ядат всякакви животни. Вместо да се надигнат и да смажат режима, те станаха още по-големи роби. Същото е и в България. В Китай дори не им позволено да говорят свободно, такива роби са. В България ни оставиха да си говорим, защото само това можем.
35
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Глупости, глобализацията трябва да спре. Пътуването на лекари където и да била няма нищо общо с глобализацията. Сътрудничеството между страните в науката също. Не може обаче светът да бъде едно голямо село, не може да се размиват граници, така се върви към унищожаване на нации.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственният вариянт е деглобализацията, с 2-3 годишен гратисен период Затварят се границите на РБългария за излизане, искащите да видят света, ще го видят по TV или Интернет. Следва, рестартиране на българската икономика, в която да межем да произвеждаме всичко за себе си.
33
2
 
26
 
! Отговори
ЙОрдан преди 4 години
Глобализацията е само мит! ако искате да отидете в САЩ не може. Но американците да отидат някъде и командват може. Европейски фирми в Сащ не може а Американски в Европа или Азия може. САЩ могат да следят всички чрез социалните медии и телефоните. Но Китай не може. Глобалозацията е избирателна. Време да си го признаем.
32
8
 
8
 
! Отговори
д-р Бил Боц преди 4 години
Достатъчно е само да се забрани на азиатците да пътуват. Те ядат каквото им падне и всички големи зарази тръгват от там.
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото решение е премахването на парите. По един велосипед на всеки и униформи. И всички на село. Ликвидация на всички съдии, адвокати, дофтори, банкери и не знам си кво. И секи да си седи у локвата.
30
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
А ти какво искаш каво предлагаш?
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наказанието на Япония за пърл харбър беше жестоко същото чака и китайската народна "демократична" република, крайно време е този огромен гладен народ който яде всичко което се движи, те ще изядат и дърветата накрая, подбиват цените с ефтините си ментета да си плати!
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искахте без визи и западна демокрация, а сега като оня българин от Лондон на 31 г. който безработен и бездомен с корона вирус е умрял на улицата.
27
0
 
10
 
! Отговори
до до 24 преди 4 години
По (почти) всичко изглежда, че ръкавицата е хвърлена.Ако някой е имал готовност за тази криза, като нищо ще излезе по-силен от нея. Готовност за бърза реакция и спиране на епидемията.Готовност за изкупуване на активи - капиталови и ресурсни- на безценица. Готовност за завземане на нови пазари. Готовност за пропагандна кампания........20-а може да се окаже новата 89-а."Краят на историята" не се състоя.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОзлобиха се защото разбраха че не могат да забогатеят бързо. Лотариите и капитаизма са измама и пълнят джоба само на политиците.
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мартин БорманВикаш, всички да сме бедни и да мизерстваме, щото някои богати хора са неморални. В България сме основно бедни, но не виждам много морални и добри хора. Демагогията не ти се отдава.
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маски не могат да се пращат до друга страна, щото САЩ винаги ги крадат.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобалистите са хора на финансите,парите,поне така написаха,а може и да не е така.
22
10
 
17
 
! Отговори
Мартин Борман преди 4 години
Там където има богати,има и болести.*** пример,*** при бедния той ще те нахрани,*** при богатия той ще те научи да мърсуваш.Богатството е,първичната болест на човека,а от там и престъпленията от всякакъв характер
21
15
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
гарантирам ти, че поне САЩ няма да остави Китай НеНаказан - веднага след като в САЩ се справят със Заразата, на *** в Пеким им е Бедна Фантазията какво ги чака - особено като се има предвид, че САЩ даде вече почти 3 пъти Жертвите от 11 Септември и се движи към Брой Жертвим съизмерим с тези дадени от САЩ по Време на 1-ва и 2-ра Световна. Правителството на САЩ такъв натист, ще има от Обществото, че не изключвам Пекин да поеме Няколко Американски Атома, а не само с Икономически Санкции!!

Спонсорирани публикации