Тежката битка: Истанбул - база на борбата срещу коронавируса

В града са въведени най-много мерки за изолация в цяла Турция
6 апр 2020 19:15, Елка Василева
70
Тежката битка: Истанбул - база на борбата срещу коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Девойка се оплаква пред камерата и микрофона на авторитетната частна информационна агенция Ихляс: "Омръзна ми да стоя вкъщи. Знам, че по това време няма много хора в квартала и затова излязох да се поразходя. Не разбирам докога ще ни държат насила по домовете. След като остане дълго време у дома, на човек му се иска да излезе навън, не се свърта вкъщи. И аз сега съм в това положение...".

Не след дълго обаче полицаите намерили адреса на момичето - Дилек Тургут, която живее в Шишли-Меджидийекьой, отишли в дома и й наложили глоба от 3 хиляди лири /около 1000 лева/ за нарушение на "Закона за хигиената и мерките".

В Истанбул през уикенда бяха засилени проверките на обществените места, пазарите, пристанищата, в магазинната мрежа след обявените от президента Ердоган в петък допълнителни по-строги мерки за социална изолация: ограничения в транспорта, носене на защитни маски на обществени места, забрана на младежи под 20 години да излизат от домовете си, спазване на дистанция при общуване в продължение на 15 дни. Преди това бе наложена забрана за излизане навън на хората над 65 години, а през уикендите - излизане в паркове, градини, на пикник, риболов и др., предаде БТА.

Още по темата

Полицейски екипи, а също и екипи на общинската полиция, през уикенда обикаляха улиците, пристанищата, парковете, по крайбрежието, места, където се събират повече хора. Спираха частни автомобили, ако са с повече от двама души вътре, осъществяваше се контрол и с термокамери, наложени бяха глоби на тези, които са без маски.

Въпреки това обаче по данни, огласени от истанбулската голяма община, около 16 на сто от населението на Истанбул не спазва изискванията срещу разпространението на COVID-19.

Това означава, че близо 2,5 млн. души се движат по улиците на 16-милионния мегаполис, не са уплашени от ситуацията или пък нямат друг изход /ако ходят на работа/. Истанбул продължава да е най-рисковият мегаполис на Турция по отношение на разпространението на COVID-19.

Като се има предвид предупреждението на експертите, че един човек може да зарази най-малко 16 души, може да си представим каква голяма опасност представлява този показател...

В началото на епидемията сме, обяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа на последния брифинг, в който огласи данни за разпространението на новия коронавирус в Турция.

По последни данни броят на заразените в страната е 27 069, а жертвите на болестта нараснаха до 574.

Министърът предупреди също, че разпространението на COVID-19 в Турция расте изненадващо бързо.

Както се и очакваше, най-тежка е епидемиологичната обстановка в Истанбул.

Над половината от обявените официално случаи /на заразени и починали/ от новия коронавирус са регистрирани в мегаполиса.

По данни на турския статистически институт, публикувани във в. "Хюриет", 18,66 процента от населението на страната живее в Истанбул.

Изчислено математически, при този показател има риск от тройно увеличение на епидемията от COVID-19 в Истанбул в сравнение със страната, смятат анализатори.

Неслучайно най-много мерки за изолация се въведоха в Истанбул, а също и здравни мерки. Бе открита една нова болница - Окмейданъ, с около 600 легла. Около 20 април предстои да бъде открита още една болница с около 2000 легла в Башакшехир-Икителли.

От днес се ограничава движението на истанбулското метро - до 9 часа вечерта. Отменя се движението на трамвая на централния булевард "Истиклял".

Връзката между европейската и азиатската част на града се осъществява само чрез жп линията Мармарай, на станциите на която са инсталирани термокамери.

По всичко изглежда, че мегаполисът Истанбул, който свързва Европа и Азия, е на път да се превърне в база на борбата срещу коронавируса, от която ще зависи и изходът за цяла Турция.
 

/БТА/
 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
14
 
8
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 1 месец
Когато дедите ми идват по тези земи преди 600 години тука заварват едно племе, което серрре покрай масата на която пирува и след като си избърше изкензанните си ръце по мазната си брада, продължава пиршеството си!
Дори след 500 годишни отчаяни опити да се опитоми това племе диво, пак са си същите!
26
5
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Значи скоро не си бил/а в Рим,Китай и България да видиш мръсотия на какаво се казва:))
25
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-мръсен град от Истанбул не съм виждал.
Смърди отвсекъде.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай си ще си пукнеш без робини.
Те турците само чакат и се излежават. За нищо не стават
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24
Бог Христос да те дари десетократно с това, което пожелаваш на ближния си! Амин!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе нали сте много добре затова 10 милиона избягаха в Германия и на запад.
Турските фукни край нямат. Бягай си н скапания Анадол.
21
1
 
8
 
! Отговори
До модepacта преди 1 месец
Като гледам "коментар" 21ИСКРЕНО ти пожелавам децата ти да yмpaт в страшни мъки пред очите ти бе И3POД, на собственика ти също!!!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Менто преди 1 месец
Разкарайте азиатската гняссс .!.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми тея двамцата на пейката що не са ги жулнали с по 1000 лв?
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ли ще си помисли гай Баньо ако знаеше че дори в затънтения Диарбакър улиците са петкратно по-чиасти от улиците на столицата на амдъкистана буллгейристан и поне 10 пъти по-чисти от неумиттия му задтнник с вкаменените лаййнняя!
Ах бе създание криводззурлато балканско, поне тор за дива ливада да ставаше от тебе, та да има поне мъничка полза за тази плането като резултат от жалкото ти съществуване по тази земя ...
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болници си имали бол, те си произвеждали най-добрия текстил за маски, мият се всекидневно улици и площади, мият си г-зо по 10 пъти на ден....Другите обикалят около Турция и само завиждат
Цъфтят и връзват.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма какво да ги мислим турците.
При тях нали винаги всичко е идеално.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истамбул май доста ще намалее за няколко месеца.Язък.ЦЪ ЦЪ ЦЪ
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изчака 1 месец с глобата и 1000 лири ще струват стотинки.Тогава да плати.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След глобата от 1000лв сигурно е започнали да и харесва повече у тях
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА?
11
18
 
9
 
! Отговори
ДО 11 преди 1 месец
Защото в Турция е нормално да си хвърлиш зелената храчка на Пътя , също да си изсекнеш дебелия бял *** от Носа .
В България няма вече такива гнусотии .
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да разберем кой имаше интерес от корона вируса, трябва да видим кой продаваше най много акции на борсата от средата на ноември до края на януари и ще излезе част от истината. А сега е на старта за да купува ефтино.
9
5
 
18
 
! Отговори
Оти бре преди 1 месец
Забелязах че всички държави дезинфектират улиците,метро станции,автобуси,обществени места и т.н.Само в България не видях подобно нещо.Защо?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей все по трудно става да си червен трол.

Спонсорирани публикации