Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?

Тито и Доминико се стараят да носят храна на всеки, който има нужда
8 апр 2020 18:45, Нели Христова
73
Как се справят италианците, които нямат пари да хранят децата си?
Снимка: БГНЕС

В Италия блокадата продължава вече повече от месец. Много хора не могат да работят и да печелят пари, други остават напълно без работа. Техните спестявания се изчерпват. Италия ще плати част от заплатите им, но преводите тепърва ще бъдат изпълнявани. BBC се среща с някои италианци, които вече не могат да си позволят дори да си купят храна.

"Получих обаждане от приятелка. Тя плачеше, беше похарчила всичките си спестявания. Бяха и останали 2 евро и 50 цента в джоба. Когато затворих телефона, реших да й купя малко продукти и да й ги занеса", разказва Тито. Той, заедно с приятелят му Доминико, са започнали да разнасят храна на онези, изпаднали в нужда.

"Когато видях сълзите й да се превръщат от отчаяние в надежда, това ми даде сила и идеята да започна нещо добро", добавя Тито.

"Вече повече от месец живеем без пари", казва Стефано. Той продава къщи, ала сега не може да работи и да изхранва децата си.

"Много ни е трудно, защото никога не сме живели така. Променихме начина си на живот за един ден. Всичко се промени. Всичко. Това вече не е нашият живот", казва Стефано, който също се възползва от услугите на Тито и Доминико.

"Бях чистачка за няколко семейства, но това приключи. Сега останахме без работа, без никаква подкрепа. Когато си майка, понякога действаш като диво животно. Притеснявш се дали ще сложиш храна на масата. Почувствах отчаяние. Казах си: "Ние тук се давим", споделя Мария Роса. Тя също има нужда от добрината на двамата мъже.

"Започнахме тази инициатива, която нарекохме "Дъга на всяка улица", казва Тито. Той поставя щайги, в които всеки може да остави продукти за онези, които не могат да си ги позволят.  На табелката върху кутията пише "Ако нямаш, вземи, ако имаш, моля те, остави".

"Този вирус взе толкова много от Италия. Да, той отне хиляди и хиляди животи, но също така отне и бита, бъдещето на хората, отне последните стотинки на хората", казва журналистката Джийн Макензи.

Държавата е обещала, че ще даде пари на онези, които са останали без работа. Но вече месец те не са получавали пари. Въпреки това властите твърдят, че се опитват да задействат процедурата възможно най-бързо.

"За жалост, държавата действа бавно. Хората имат нужда да ядат всеки ден, децата стоят гладни", казва Мария Роса.

"Искам да имам бъдеще... за мен, за децата ми. Не знам какъв свят мога да им оставя. Поне сега не знам, споделя Стефано. -Много хора са в трудна ситуация. Затова единственият начин да оцелеем е да си помагаме взаимно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Жалко колко жестоки коментари има тук .... Най-хубавото на трудните времена е че изплуват на повархността и свалят маските си всички зли хора....а блясъка на добрите и състрадателните грее като Божия благословия! Време е Бог да отсее едните от другите ...Мога само да се възхитя на Италианците за подкрепата , която си оказват. Знам , че и в България има такива добри хора . Вярвам в тях, моля се за тях , възхищавам им се!!! Радвам се и за злите хора, защото е дошло времето в което да молят за ми
62
3
 
7
 
! Отговори
Беееее яяяяяя преди 4 години
Не ми пука за Италия и за хората живеещи там. Защо да ми пука? Аз досега като живеех с 300 евро на месец и плащах цени по техните стандарти, че и по високи, на тях да не би да им пукаше за мен и как живея с 300 евро? Сега ревът. И аз рева ама никой не ме чува мен. Особено италианците. Тъй че - не ми пука, да се спасяват, както аз се спасявам. Да се научат да ядат хляб и сло ако трябва, не само хамон и пици да бухат по цял ден. Аз както ям хляб и сол и те да ядат. НЕ МИ ПУКА ЗА ТЯХ. Точка.
61
0
 
0
 
! Отговори
63 преди 4 години
И хиляда минуса да цвъкате, теа е картинката.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом не са тръгнали с вилите и брадвите, значи или не са гладни, или са страхливци.
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бойко БългароубиецСтрапончо мамин
58
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква жак не изпитвам за западняците - те не знаят какво е криза - това е някаква детска приказка дотук - с елементи на комунизъм (не работиш но взимаш пари). Въобще това да живееш в държава с 3-4 евро средна заплата на месец и да нямаш пари за храна един месец напред не го разбирам...
57
18
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Сорос е дарил милиони за благотворителни цели. Путин какво е дарил. Или приятелчетата му, на които подари руските ресурси?
56
3
 
12
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 4 години
До Ферлитой (сорос) не дава срещу, а за ... чуди се как да изкара повече пари от страданието на хората, без да си дава сметка че тази нощ може да му изискат душата и да отговаря пред създателя за всяко страдание което е причинил на хората ... то и за нашия важи същото де...
55
0
 
0
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Каква е тая масла бре... Странно изглежда.
54
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато живеят ден за ден и с мотото, след мен потоп така се получава. Старите умни хора са казали. Бели пари за че, рни дни. А защо така са казали ли. Защото са преживвяли две войни и знаят че не се живее ден за ден а се мисли за много дни и години напред. Днешните поколения нямат тази нагласа за утрешният ден. Те живеят с мисълта днес да си поживея пък утре какво му дойде.Пиене ядене дрога коли жени и накрая средния пръст у г, з.
53
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в Италия било по-бедно от Русия, бе.
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ако живееш от днес за утре и си на една вноска за колата от фалит - корона вируса ти е виновн да, а и държавата ти е длъжник, същата която излъга като си декларирал доходи.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АА дано, ама надали
50
8
 
15
 
! Отговори
до всички трольове преди 4 години
Вижте Беларус , управляван от гения Лукашенко - преди 5 дена имаха под 100 заболели, днес са над 1200.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много просто, също като нашите "италянци" чакат на държавата, само че там наистина помагат...
48
1
 
39
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Ще посъветвам авторката на тази сърцераздирателна статийка да изпрати някой свой познат в който и да е супермаркет в Италия. Нека да види как СЛЕД КАСИТЕ има препълнени колички с надпис: "Който има-дава, който няма -взема". Думичката е "солидарност". Та... не ги мислете италианците. Замислете се за българите. В тази пандемия печеливши няма. Игнорирайте тролвете!
47
2
 
8
 
! Отговори
A преди 4 години
Да отворят фирма за бързи кредити
46
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МайнаТо ако не беше Годжи щяха да са 2400 сега. И щяхте да пишете по милион постове, че правителството не е взело мерки.Ако не вярваш виж статистиката за Италия! 17 000 до сега! Пет малки български града от типа на Нова Загора и Котел ги няма! Нали, тролчев?
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някой многому се иска да дойде нова октомврийска революция начело с Лилипутин, ама няма да стане. Помощите в Италия са гарантиране и всички си хапваме чудесно.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много просто чакат на държавата, ама там дават...

Спонсорирани публикации