Първи медик, починал от коронавирус, в Румъния

699 медици са сред потвърдените случаи на COVID-19
8 апр 2020 09:50, Елка Василева
5
Първи медик, починал от коронавирус, в Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

Румънските вестници съобщават за първи смъртен случай от COVID-19 в редиците на медицинския персонал в страната. Става дума за 53-годишен служител на Службата за спешна медицинска помощ в северния град Сучава. Той отказал да постъпи в болница и починал в дома си.

Мъжът проявил симптоми на 24 март, бил тестван и потвърден като заразен на 30 март. Той отказал да постъпи в болница, лекувал се у дома, а вчера е починал, потвърди министерството на здравеопазването. Здравният министър Нелу Татару изрази съжаление за тази загуба и изпрати съболезнования на семейството.

Още по темата

Вестниците отбелязват, че 699 медицински кадри в Румъния са сред потвърдените случаи на COVID-19.

Към 7 април в страната заразените бяха 4 417, а починалите - 197. Оздравелите от болестта бяха 460.

В. "Ромъния либера" информира, че в цялата страна са направени 43 578 теста.

В. "Гъндул" пише за медицинска сестра от град Дева, която се намира в тежко състояние в интензивно отделение. Жената била наплюта от пациентка, заразена с COVID-19, която станала агресивна. Впоследствие у медицинската сестра също бил потвърден вирусът, разказа доктор Бианка Глодян от Окръжната болница в град Дева в централната част на страната.

Вестниците цитират изказвания на министъра на здравеопазването Нелу Татару, който от края на миналата седмица обикаля страната, посещавайки приоритетно окръзите, в които са регистрирани над 100 случая на заразени с новия коронавирус.

"Ромъния либера" цитира думите на Татару, че пикът на епидемията не е достигнат и още не може да се говори за облекчаване на ограничителните мерки. Според министъра пикът на епидемията вероятно ще бъде през втората половина на април, а за разхлабване на мерките може да се говори едва през втората половина на май.

Министърът коментира, че през последните дни се регистрира леко увеличение на броя на заразените с COVID-19, а голяма част от починалите хора са имали придружаващи заболявания. Той отново призова румънците да спазват ограниченията и да мислят за хората над 65 години, страдащи от други заболявания.

В. "Адевърул" пише, че стотици хиляди болни хора в Румъния са изоставени от властите. Епидемията от коронавирус в Румъния засяга стотици хиляди болни хора в страната, защото медицинският персонал и ресурсът на болниците е насочен към заразените с новия коронавирус. Много пациенти в Румъния се оказват в ситуация да не могат да си направят изследвания или да бъдат оперирани, защото материалните ресурси и медицинските кадри са пренасочени от властите към засегнатите от COVID-19. Много хора, които страдат от автоимунни заболявания, не могат да намерят в аптеките медикаментите, които са им предписани, пише вестникът, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Румъниякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации