Родни производители: Наши стоки във веригите, но постоянно!

Промоциите се правели под натиск и без съгласието им
63
Родни производители: Наши стоки във веригите, но постоянно!
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Сдружение “Произведено в България” подкрепят принципно проекта на правителството за осигуряване на основни групи храни, произведени у нас, в търговските вериги.

Още по темата

Според тях мерките ще спомогнат за защитата на местните производители, и се обсъждат от години. Много от тях се прилагат в други страни от Европейския съюз, макар и в по-прецизна форма.

Мерките които са приложени в проекта за ПМС, са за защита на българското производство срещу съществуващи недобросъвестни практики, които се прилагат от години, а не привилегии, дадени на едни ли други стоки поради произхода им, смятат от АИКБ.

От там обаче посочват недостатъци, на първо място обвързването на подобно постановление с пандемията от COVID-19 и с въведеното извънредно положение, при това със срок до края на годината. Подобни мерки би трябвало да са дългосрочни и постоянни, защото произтичат от дългосрочни проблеми, затормозяващи българските производители много преди да възникне сегашната кризисна ситуация.

В проекта бил неглижиран и цял подотрасъл - производството на риба и на продукти от риба и аквакултури. Посочва се като разумно да се предвиди етапност във въвеждането на мерките.

Твърдението, че промоционалната търговия е една трета от търговския оборот, не отговаря на истината, този дял е над 50%. Промоциите се правят под натиск и без изричното съгласие на производителя. Това жестоко потиска търговските марки на знакови български производители, пишат АИКБ и СПБ.

От Сдружението за модерна търговия съобщиха, че е проведена дискусия с участието на министъра на земеделието и горите Десислава Танева и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която са били обсъдени конструктивни и приложими мерки за подкрепа на българските производители.

Утре ще се проведе среща в разширен състав с участието на представители на браншови организации на български производители и на търговските вериги. Целта е да се обсъди и намери общо и работещо решение, удовлетворяващо всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСплодове, зеленчуци и зърнени култури. Ако те интересува нещо конкретно задай конкретен въпрос. Това с "кажи нещо за..." ми звучи като вица за професора по химия който попитал студента "колега някога нещо да е паднало?" - визирал атомните бомби ама само той си знаел.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСне не съм ''производител'', а производител. Не съм дошъл в този сайт на работа така че не се и "явявам".
38
3
 
10
 
! Отговори
Ss преди 4 години
В България и в другите държави от ЕС отровите са едни и същи ! Разликата е при прикопвачите ! Като земеделски производител мога да кажа, че аз на борсата давам пипера на 10ст дините на 5ст кг а вие си знаете на колко ги купувате ! Случаен прикупвач няма ! Както и богат земеделски производител ! Сега прикупвачите ще станат още по-богати а при мен нищо няма да се промени !
37
4
 
5
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
А, имаме ли производители, реални борси и механизми с които да можем да осигурим в съответните количество ,качество(опаковка) и цена? Проспани ,проспани години!
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСпопитах те за пример за едно нещо, ти тръгваш да пишеш за съвсем друг. В накъсан текст с разни главни букви. Хайде още веднъж - успокой се и да говорим нормално и културно. Можеш ли?
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСоще веднъж, намали нервите.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анатема на СулЮ Паси преди 4 години
Боже,до къде ни докара СДС -Чумата,Боже!
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСможеш ли да ми дадеш пример за българска мандра в която има само 5 човека и изкарва достатъчно за за нов мерцедес. Понеже общи приказки всеки може да приказва.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОС до 1контролирай си нервите, иначе може да доведе до редица заболявания, къде диабет, къде косопад
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСестествено при по-високо ниво на механизация 5 човека в германска мандра да имат по-висока производителност на труда и следователно по-високи заплати. Все едно да сравниш 1 комбайнер дето ще ти ожъне за 20 лв/декар с един косач със сърп дето ще ти ожъне 10 пъти по-малко и да питаш ама защо косача взема по-малко пари?
30
5
 
0
 
! Отговори
А1 преди 4 години
До ВЪПРОСИ" ТРЕТО--В една ГЕРМАНСКА мандра" - в една германска мандра може да се очаква по-високо ниво на механизация и следователно по-малко наети хора.
29
5
 
1
 
! Отговори
А1 преди 4 години
До ВЪПРОСИ"ВТОРО-- Вие влагате ли ХИМИЯ и отрови във стоките си които произвеждате?" - химия се влага навсякъде. Въпросът е каква химия, в какви количества и спазен ли е карантинния срок (за който растението се изчиства от химията). Общо правило е (има изключения) че колкото по-красив изглежда даден плод или зеленчук, толкова повече химия е използвана (то и за жените важи). Та като седнеш и сравниш българските продукти с гръцките например можеш лесно да прецениш кой е по-безвреден за теб
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСИотносно цените на самите продукти - за да струва кило праскови в Сливен 0,50 стотинки, а във Варна 2 лева, явно някой друг, а не производителя прави цените на продуктите - европейски, че и по-скъпи. Така че задаваш въпросите си (и обвиняваш) грешните хора
27
4
 
4
 
! Отговори
Адолфо преди 4 години
Тия с братовчеда и другия със сина са от герб,за тях заплатите са други,идват от фондовете.муахахааа
26
2
 
3
 
! Отговори
преди 4 години
До ВЪПРОС (продължение) ...3 пъти по-висока от българската и от където гърците могат да отделят малко повече пари за работниците си. И въпреки това Европейски заплати в земеделието няма нито тук, нито в гърция нито в западна европа
25
3
 
5
 
! Отговори
преди 4 години
До ВЪПРОСИще се опитам да ти отговоря на някои от въпросите. "европейски заплати" в сектор земеделие в Европа няма. Трактористи, механизатори, агрономи и тн вземат повече пари на запад, но е факт че на запад наемат масово източноевропейски общи работници, голяма част от които работя на черно и за нищожни пари. Реално пазарът в ЕС е толкова изкривен, че цената на производството е колкото цената на която се продава. Печалбата на земеделеца идва от субсидията. В Гърция тя е средно 3 пъти по-висо
24
2
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Чудно ми е ,колко трябва са си комплексиран за да напишеш такъв пост?
23
12
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Ти не знам от кой свят идваш, но касиерка в Била 2 на 2 взима 1400лв. заплата. В останалото време работи нещо друго за още толкова. На чистачката в нашия офис даваме 1100лв., за Бога. А имаме цели 6. И не виждам кое е странното, че ученик изкарва 2200лв. с уикенд смени, които се плащат двойно. Не съм аз човекът написал този коментар, но е напълно нормално заплащане.
22
2
 
7
 
! Отговори
IVANOV преди 4 години
това за хранителните продукти е верно . пилешко месо , сирене кашкавал , телешко скембе риба и тн . светлини години пред нашите измамници демек производители , който ако са в турция ги 4ака фалит.
21
4
 
4
 
! Отговори
Г преди 4 години
Бг краставици 4лв кг, средна заплата за работа в оранжерия 700лв... Холандска краставица 4лв кг, средна заплата за работа в оранжерия 8 + евро на час... + транспорт до България. Нашите производите винаги са губещи, на субсидии, едвам свързват 2 та края... и разбира се нямат печалба ...

Спонсорирани публикации