Като хамелеон - новите симптоми и четирите фази на COVID-19

Инфекцията може да остане неразкрита или да бъде установена само по случайност
10 апр 2020 15:10, Елка Василева
55
Като хамелеон - новите симптоми и четирите фази на COVID-19

Новият коронавирус е като хамелеон: учените разкриват все нови и нови детайли, все нови и нови симптоми на опасното заболяване. Дойче веле пише за това, което се знае до момента и кои са четирите фази на COVID-19.

Коронавирусът е истински хамелеон. Това установяват швейцарски медици в статия, публикувана в научното списание "Swiss Medical Weekly", за която съобщават „Зюддойче Цайтунг“ и „Шпигел“. Специално при най-рисковата група - възрастните хора, вирусът често причинява нетипични симптоми, пишат двете германски издания и се позовават на случая с Кристиян Никел. Този 83-годишен пациент имал болки в областта на гърдите след падане. Компютърната томография установила възпаление на белите дробове, а тестовете показали, че пациентът е болен от COVID-19. В същото време Никел нямал нито висока температура, нито кашлица.

Този случай показва, че инфекцията може да остане неразкрита или пък да бъде установена само по случайност. Ето защо учените вече се съсредоточават върху детайлите на болестта - със съзнанието, че типичните симптоми невинаги са благонадежден критерий. Най-общо казано, при COVID-19 се наблюдават четири фази.

Още по темата

Първа фаза: инфекцията

Капките са нещо като „такси“ за коронавируса - така „Шпигел“ онагледява разпространяването на заразата. Капките слюнка или други секрети от заразен човек се разпространяват във въздуха при кихане, кашляне или говорене, попадат върху повърхности или направо върху лицето на друг човек, където през лигавиците на устата, носа и очите вирусите проникват в тялото. Там те „взимат на абордаж“ клетки от приемния организъм и ги препрограмират в истински фабрики за нови вируси. Така инфекцията се разпространява в цялото тяло. И тук на терена излиза имунната система.

Втора фаза: началото на болестта

Имунната система бие тревога, телесната температура се повишава, а организмът се опитва чрез кашлица да се освободи от вирусите. Между момента на заразяване и избухването на болестта изминават средно 5-6 дни. В германския институт „Роберт Кох“ са изследвали 67 000 души, които показват следната пропорция на симптомите: 52% кашлят, 42% имат температура, 22% са с хрема. От което следва, че около половината от заболелите нито кашлят, нито имат температура. В по-малък процент са установени и други симптоми: разстройство, гадене, задух, болки в гърлото, главата или крайниците, загуба на обоняние. Особено важно е болестта да се разпознае още в най-ранната фаза, защото хората, които не знаят, че са болни, бързо пренасят и предават коронавируса.

Трета фаза: решаващият момент

Първите дни след началото на болестта са решаващи. Ако имунната система надделее и спре разпространението на вирусите, тогава пациентът ще изкара само лека или средна симптоматика и в крайна сметка ще се излекува.

Опитът в Германия досега показва, че до влизане в болница се стига само в 14% от случаите.

Опасността настъпва в мига, когато имунната система не успее да спре вируса и той навлезе дълбоко в белите дробове. Там патогенът може да предизвика белодробно възпаление, което при част от пациентите се развива благоприятно. При друга част обаче в кръвообращението настъпва недостиг на кислород, а сърцето трябва да работи по-интензивно, за да се справи с проблема. Така възниква сериозна опасност особено за хората със сърдечни заболявания.

Точният брой на носителите на коронавируса си остава неизвестен. Ясно е обаче, че е много по-висок от броя на официално регистрираните заразени.

Друга опасност е така наречената „суперинфекция“, когато във възпалената белодробна тъкан допълнително проникват и бактерии. В най-лошия случай такива развития могат да доведат до смъртта на пациента. Статистиката показва, че до леталния изход минават средно 18 дни. Все още е трудно да се каже какъв процент заразени умират, понеже не е известен точният брой на носителите на вируса. В Германия към днешна дата на 100 000 случая с доказано заболяване от COVID-19 се падат 1 607 летални изхода. В други страни процентът е по-висок.

Четвърта фаза: оздравяването

Данните от Китай показват, че при леко или средно леко протичане на болестта организмът се възстановява след около две седмици. При тежките случаи оздравяването може да отнеме 3-6 седмици. Когато имунната система си свърши работата, след нея като „свидетели“ остават създадените антитела. И ако коронавирусът отново се опита да проникне в организма, те знаят как да го предпазят. Поне за известно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: симптомикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
2
 
! Отговори
сулцо преди 4 години
До Доц. Дамян Илиевти си доцент само в мокрите си сънища, иначе си сигън от маалата , от тея дето реват да ги направят нa caпyн.Да *** цензурите на днес-а !
46
2
 
1
 
! Отговори
сулцо преди 4 години
До Доц. Дамян Илиевти си доцент само в мокрите си сънища иначе си сигън от маалата, от тея дето плачат да ги направят ***...
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната тъпо написана "статия", в която въведението противоречи на изложението (вируса мутирал и се държал непредсказуемо, но имало 4 стадия с ясно изразени симптоми???). Заключението - може да се излекувате бързо, бавно или в отвъдното. Мъдрост, която аз явно не разбирам...
44
4
 
1
 
! Отговори
аноним преди 4 години
Като е толкова лошо заболяването как тъй над сто хиляди потенциални "короновани" се върнаха от Англия,Германия,Франция, Австрия,Италия,Испания и т.н. маркирани в "червено" държави?! Че и поклони правихме да ги пуснат от там насам!? Щъкат навсякъде свободно. И защо сега си ги канят обратно? Румънците май са тръгнали, нашите какво чакат?
43
0
 
2
 
! Отговори
Сакамето преди 4 години
Никой не знае,кога ще свърши тази пандемия в България.
42
9
 
1
 
! Отговори
! преди 4 години
Глупости, Борис Джонсън се излекува за 6 дни,
41
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Доц. Дамян Илиев За това дали корона вируса е свързен с 5G не съм сигурен, но смятам, че това излъчване ще ни влияе на здравето и имунитета на 100%. Просто се измества фокуса на населението. Докато цяло звено от икономиката е пред фалит, някой потрива ръчички от предстоящата печалба.
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам китайската храна ще стане любима на много хора.
39
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във вируса вярват само уплашени. Щаб, ББ-зеленчука, доктори са в друга група, по интереси
38
9
 
5
 
! Отговори
Илия преди 4 години
До Доц. Дамян ИлиевГлупости на търкалета му викаме на това в нашия край
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Там патогенът може да предизвика белодробно възпаление, което при част от пациентите се развива благоприятно."Ееее тея от ***.бг са намерили благоприятно белодробно възпаление. Да им дадат Нобел за медицина ли?
36
11
 
22
 
! Отговори
от Берлин преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Да, измама има! Вирусът не се появи токутака.... За съжаление ще умрът много възрастни хора, а другите ще бъдат ограбени и заробени с чипове и ваксини.... Рецесията ще е страшна....
35
6
 
14
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 4 години
ЪПГРЕЙД ЗА КОВИД-20,21,22, 54.......ЧРЕЗ 5-ДЖИ само да пуснат джито :)))))
34
3
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Прав е премиера. Калинките командват мъжете. А калинките ги командва .....Ха-ха-ха. Кой бре, кой
33
6
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Таакаа Гос' ин премиер. Докога вашите калинки с пропуски за Мин. съвет, ще ни обработват. Дори и бременните. Та даже и мъжете им. До кога? Искам да питам.:Са, ли, вашите калинки бременни от Вас, или имат далавера. И каква е далаверата. Мъжете знаят ли, че отглеждат Борисовчета . Щото и мъжете са много, ,,мъже". Абе, направо дрънкат. Ама от тъпанарщина.
32
33
 
18
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 4 години
5G мрежата стартира в Китай на 01.01.2020 г. и коронката се появи. Във Франция и Италия я пуснаха на 01.02.2020 г. и заболяването ги порази. Същото стана е САЩ и след 01.03.2020 г. В България предстои да я пуснат по Великден и щаба вече очаква пик на заболяването. Много предвидливо.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,... а организмът се опитва чрез кашлица да се освободи от вирусите...''
30
14
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Новият модел ще се появи след традиционният кулинарен фестивал за най добро блюдо с прилеп,змия или плъх.След фестивала в Китай ще има още няколко заболели в Китай и 100 милиона заболели в Европа и още толкова в САЩ!За сега тече селекция на закрито от отбрани доставчици на диви приплепи,змии и плъхове !Измамниците доставили старият модел Covid 19 ще бъдат безмилостно наказвани от партийното и държавано ръководство!
29
9
 
9
 
! Отговори
факти преди 4 години
Много хора не вдигат температура,обикновенно това са по-зрели хора или такива с много ваксинации.От една страна,това е добре, но от друга-показва че имунната с-*** не работи добре, много от раково болните ,преди да бъдат диагностицирани,споделят ,че от години не са вдигали температура.Китайските вирусолози са изолирали около 60 щама и 149 мутации на COVID-19,заради това е възможно различна картина при протичане на заболяването.Заради това в Китай, се работи по 6 различни вида ваксини за тоя вирус
28
9
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Само минавам 18 Новия модернизиран корона вирус излиза до година и ще се казва Ковид Позитано - 20.

Спонсорирани публикации