Планинският и селският туризъм са под голям натиск

Без него губим облика си като нация
10 апр 2020 05:30, Анисия Иванова
12
Планинският и селският туризъм са под голям натиск
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще бъде година на кратките пътувания на фона на по-малкото отпуски заради коронавируса. Занапред, след предоляване на коронавируса, трябва да акцентираме върху по-устойчива форма на туризма, за да се отличим сред останалите страни, заяви Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и основател на туристическа агенция Одисея-ин, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Българското туристическо законодателство в тази ситуация няма гаранционен фонд и идеи за устойчиво развитие", обясни той.

"Лишени сме от възможности за постъпления в последния месец и това ще бъде така поне още месец. Целият нишов бизнес е есенцията, автентичният образ на България. Ефектите върху икономиката на планините и селата са такива, че без този туризъм обезлюдяването там ще продължи, освен това ще загубим и облика си като нация", коментира Попйорданов.

Емил Енчев, планински водач и управител на ТрекМания, допълни, че почти всички в туристическия бранш са застрашени от фалит.

"Всички видове бизнес в тази сфера са в абсолютна парализа. По думите му мярката "60 на 40" е абсолютно неприложима", отбеляза той, като добави, че кредитите в случая са рисков фактор.

Според Любомир Попйорданов екскурзоводите и планински водачи, останали без работа, може би завинаги ще напуснат туризма. Той разкри, че е препоръчано да се подпомогнат самоосигуряващите се лица с 2000 лв., както и да се стимулира националният маркетинг. Освен това гостът счита, че е добре да се използват кредити, но да бъдат безлихвени, а връщането им да бъде разсрочено във времето.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
SELQNIN преди 4 години
Ne iskam da vidq grajdani v seloto mi ! Stoyte si v panelkite
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според Любомир Попйорданов екскурзоводите и планински водачи, останали без работа, може би завинаги ще напуснат туризма." - много ясно, то това не е работа, а хоби. Вижте, никой не е длъжен да се грижи за вас, най-малко държавата. Като не може в туризма, ще се насочите към друга сфера на икономиката. То, въпросът е, кадърни ли сте да работите истинска работа, имате ли изобщо някакви полезни умения? Куцо, кьораво и сакато се нареди за помощи от държавата. Оня ден бакшишите, днес - тия...
9
0
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Планински туризъм значи водене на групи, основно чужденци, на преходи. С повече или по-малко ходене, със спане по хижи и къщи за гости. Най-добрият туризъм за селските райони и планините, а не за хотели мастодонти.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво разбирате под "планински туризъм"? Меката на пошлостта - Банско? Защото по принцип означава нещо коренно противоположно...
7
1
 
17
 
! Отговори
Фалименто преди 4 години
Фалитът е неизбежен и идва със страшна сила! Той вече е тук! Както виждате, никой не ви съчувства, понеже сме ви сърбали попарата и ви знаем що за стока сте. В тоя бранш сте от мошеник нагоре! Безмерната алчност, apoгантнoост и пpocтoтия ви съсипаха. Не се надявайте на никакъв сезон, банкрутът ви е в кърпа вързан. Дано след вас дойдат по-адекватни предприемачи, чиято цел е наистина да развиват туризъм, а не да събират yтaйката на света. З.богом, плъxoве! Давете се по-бързо!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-малко е засегнат планинският туризъм!Работил съм в Банско и от опит знам ,че силата на сезона свършваше с края на януари,останалото време повечето хотели и ресторанти правят силен оборот в петък,събота и неделя!А,пък в началото на март 70% от ресторантите са затворили!Сега минимум 2години ще се оплакват ,че им бил провален сезона и не могат да се съвземат финансово!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слабо ме интересува... бизнеса и туризма и там и навсякъде другаде.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В хотелиерския бизнес се намърдаха все мутри и наследници на бивши комунистически величия. те не са свикнали така да няма от къде да смучат. И за това ще смучат от вас, вместо като всички вас да си поемат удара с пълна сила.
3
2
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
мародерствоБГ
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,това вече е Мародерство ! от 8 Дек. до 5 Март Всички хотели бяха пълни - Велинград,Старосел,Павел баня,Стрелча,Троян,Боровец,Банско,Пампорово и тн тн за по 100 лв на човек на ден та и нагоре . За Миналото лято !!! данък ще платите Чак сега края на Юни !Е,как не ви е срам да Искате от държавата пари ?
1
1
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Аз съм автентичният образ на българите, мен никога няма да ме загубите

Спонсорирани публикации