Специалисти борят рецесията у нас с документ от 40 страници

В него са описани съвети за справянето с кризата, породена от коронавируса
10 апр 2020 11:25, Павел Гълъбов
3

1203 гледания   |  Още видео
Световната банка
с мрачен сценарий заради пандемията от коронавирус. Ще изпадне ли България в рецесия и как надградиха мерките на правителството екип от специалисти от Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ? Те са изготвили документ от 40 страници с антикризисни мерки.
Още по темата

Един от авторите на документа - изпълнителният директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов, посочи в "България сутрин", че не очакват непременно обратна връзка и отчет от правителството, но искат да помогнат на бизнес сферата у нас.

"Част от мерките, които сме предложили, вече са в ход. Нашите мерки разглеждат текущата ситуация и бързите действия, които трябва да се направят, за да се спасят бизнесите и минимално да се отрази кризисната ситуация - много бързо финансиране от правителството. Първата мярка е свързана с управлението на резерва на държавата. Тя може да се приложи веднага. Фондът за развитие на капиталовите пазари е нещо, което може да осигури ликвидност на икономиката след първото стабилизиране. Това е по-дългосрочна мярка, но по нея трябва да се работи веднага", разясни доц. д-р Моравенов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че банковата система ще бъде натоварена и тогава идва ролята на работещия капиталов пазар. Доц. д-р Моравенов начерта първите мерки: данъчни облекчения, директно финансиране, опрощаване на някои задължения.

Според него начинът за възстановяване е като се акумулират всички свободни парични средства, които може да бъдат насочени към икономиката. По думите му Българската банка за развитие е съвсем нормално средство, което може да бъде използвано. От една страна със заеми към банковата система, а от друга - с финансиране на дребните бизнеси с гарантирани депозити. Може да бъдат използвани и банковите гаранции, за да се осигури по-лесна търговия и производство.

"Случва се много бърза рецесия във второто тримесечие. Големият въпрос е дали ще има продължение. Анализите са по-скоро свързани с рецесия в това второ тримесечие. Индустриите, които в момента имат добри доходи, свързани с пандемията, не са голям процент от икономиката на България. От друга страна, развитието на технологиите ще има доста бързо развитие, което няма как да не се отрази в бъдеще", обясни доц. д-р Моравенов.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С други думи , направете лихвата отрицателна, например -5% за да накарате хората да си изядат спестяванията за пенсия.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирусът не е муха като го плеснеш с доклада и да се размаже.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основната мярка е да се усвоят средствата. Нито едно евро не трябва да отиде в неправилни ръце.

Спонсорирани публикации