Великден, Пасха, Рамазан – как да празнуваме онлайн?

Заради COVID-19 е най-добре да останем у дома
10 апр 2020 17:15, Нели Христова
5
Великден, Пасха, Рамазан – как да празнуваме онлайн?
Снимка: БГНЕС

От векове сме свикнали да празнуваме едни от най-светлите празници в религиозния календар заедно. Но коронавирусът промени традициите - днес това не е безопасно, а духовници по цял свят призовават да си останем вкъщи.

Април ще се окаже преломната точка в борбата с COVID-19 - в този месец християните празнуват Великден, за мюсюлманите започва Рамазан, индийците изповядващи сикхизма Вайсахи, а евреите отбелязват Пасха.

В условията на глобална пандемия хората няма да могат да се съберат пред храмовете тази година, за това ето няколко съвета от религиозни хора по света, как да отбележим празниците безопасно, от вкъщи.

"Пасха е празникът, в който си спомняме дните, в които евреите са били роби в Египет и са избягали след това", разказва Сет Росенберг. Той има традиция със семейството си, да си разказват историята на Пасха на масата. Ала този път те ще се съберат във виртуалното пространство. Той дава интересна идея за евреите по света, които също като него, не могат да се съберат със семействата си - да използват опциите за смяна на фона по време на разговора и да показват картини от онези времена, докато си разказват историята на предците им.

"В събота е Великден, когато ние, християните, празнуваме възкръсването на Христос. Може да излезете на разходка, ако е позволено там, където живеете. Огледайте се и открийте, че надеждата е по-силна от отчаянието. Другият ми съвет е да пеете възможно най-силно. Все пак сте в собствения си дом и никой не може да ви чуе, освен хората, които ви обичат", а.казва Гютре Грейвс пред BBC.

"За нас Вайсахи е празникът, в който празнуваме създаването на Кхалса. Ние разказваме историята на този ден чрез поезия, музика, изкуство", казва Джаспри Каур. Нейният съвет към сикхистите е да намерят близка благотворителна кампания и да се включат в нея.

"Рамазан е свещеният месец, в който мюсюлманите постят. Аз ви съветвам да използвате видео чатове, да разговаряте с приятелите си, да ги виждате, да се храните заедно и да се молите заедно, да четете Корана заедно.Когато обаче се молите заедно, първо заглушете микрофона си, за да не разсейват вашите молитви, молитвите на другите", казва Ямара Ел-Амин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само простотия онлайн
4
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Лазаровден е денят, в който е изобретен лазерът.Защо няма и дума за това, че този априлий българите ще отбележат 144 г. от Априлското въстание?
3
0
 
4
 
! Отговори
моля? преди 4 години
Питам една моя колежка дали нейният синковец си има най-вече приятелка защото стана на 38 години.Отговора беше - Да, той си има приятелка, но никога на се се виждали на живо. Те общуват по скайпа!Въпрос: А деца?Отговор: Ами ако един ден се срещнат на живо може би и нещо и да стане!Въобще не съм фен на този начин на общуване, но щом на някои му допада.Моят колега, също приятелка, но тя си живее при майка си, така той имал по-малко разходи!Простотията е жестока!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tozi viros vliyae gadno na nekoi hora loso mnogo loso
1
0
 
7
 
! Отговори
11213 преди 4 години
Празник он лайн! Любов он лайн! Щастие он лайн! Ало, ало - всичко това е м ДУШАТА.Празник е, когато някой оздравее - ама не он лан, а на живо. Празник е, когато опасностите отминават - ама не он лайн, а на живо. Утре е Лазаровден. Момиченцата, които са научили песничките от бабите и майките си, няма да обикалят дворовете с кошнички за яйца и ще бъдат тъжни. Да им пожелаем с това да приключат разочарованията в техния живот и да бъдат истински радостни.

Спонсорирани публикации