COVID-19 ще донесе залеза на Европа и "златен век" за Азия

„XXI век ще бъде азиатски“, смятат във Франция
20 апр 2020 14:07,
235
COVID-19 ще донесе залеза на Европа и "златен век" за Азия
Снимка: БГНЕС

"Златният век" на Азия беше чакан сред небостъргачите на Шанхай или в пристанищата на Сингапур, център на международната търговия. Но в крайна сметка той дойде от мрачните болници на Ухан. През 2020 г. вероятно ще започне „Азиатската ера“, дългоочакваният възхoд на Азиатско-Тихоокеанския регион и относителният упадък на Запада. За да се случи това Азия се нуждаеше от своя „11 септември“, коментират от френското издание Le Monde, цитирано от „Фокус“.

Още по темата

„21 век ще бъде азиатски“, казваха много хора през последните години, но в действителност никой не вярваше в това. Да, Азия наистина напредваше бързо благодарение на икономическия си растеж и напредъка на технологиите, но западните сили все още имаха голямо предимство благодарение на социалната държава, културата и превъзходството на своя демократичен модел, както самите те вярваха. С тази увереност, ние наблюдавахме със снизхождение, докато азиатските "мравки" изграждат нови магистрали и антиутопични градове.

Управленчески урок

И тогава при нас дойде вирусът. Нашата политика и болниците бяха заляти от огромна вълна и бързо достигнаха дъното. Хуманитарните резултати от пандемията (които все още не са окончателни) се превърнаха в безспорен показател за състоянието на санитарните системи по света и особено в „развитите“ страни. COVID-19 отне живота на повече от 17 000 души във Франция, в сравнение с 229 от общо 50 млн. южнокорейци и само шестима души в Тайван. Взели си поука от горчивия опит на SARS през 2003 г., „Азиатските дракони“ веднага предприеха сериозни санитарни мерки за защита на населението и в същото време показаха азиатската ефективност, както смята философът Франсоа Жулиен.

Дори в комунистически Китай, където според официалните имаше 3300 жертви - нереалистична цифра, според западните държави, радикалната блокада до голяма степен предотврати масовото разпространение в централната провинция Хубей и защити големи градове като Шанхай и Пекин.

В същото време вирусът беше безмилостен към западните демокрации, които често поучаваха останалия свят, издигнати върху предполагаемото превъзходство на техния политически модел, но които сега понесоха загубиха пространство за маневриране в икономиката. Светът се върти около оста си и развиващата се Азия, лидер в икономическия растеж, дава удивителен урок по политическа ефективност на Запада.

Тези източноазиатски страни, които често мързеливо представяме на Запад като привърженици на дивия капитализъм, научиха всички на урок по управление, поставяйки здравето на гражданите си на първо място. През това време европейските лидери продължиха да се бавят с мерките за борба с пандемията, поради липса на далновидност или страх от подкопаването на своите икономики.

Използват ли някои лидери в света COVID-19 за да затвърдят властта си?

Това изпитание хвърли светлина върху огромната заблуда през последните 40 години на глобализация, чийто основен театър се превърна именно Азиатско-Тихоокеанския регион. Докато стратезите в Ню Йорк, Париж и Лондон вярваха, че разширяват империята на капитализма и демокрацията, като преместват фабриките си там и продават стоките си на техните пазари, азиатските столици провеждаха политика на национално възраждане, оборудване на държавите си и обогатяване на средната класа.

Унижението на колониалната епоха

В Пекин, Сеул и Сингапур икономическите показатели за растеж се превръщат в инструмент, с който тези страни заличават унижението от колониалната ера. Досега Европа се уповаваше на "меката търговия" на Монтескьо и "края на историята" на Фукуяма. Но междувременно Източна Азия укрепи нациите си чрез подобряване на условията на живот на гражданите. Ако Западът свърже бъдещето си с пазара, тогава азиатските държави отново ще поемат контрола над съдбата си с помощта на стратегически съюз между държави и частни компании.

Разпространението на пандемията и влиянието на това върху световната икономика изглежда като последното ключово събитие в историята
. Западът вече усеща последствията от лъжите на авторитарния режим, на които сляпо повери съдбата на собственото си индустриално бъдеще. Късно е да обвиняваме Китай за всички неприятности, ако вече сме се отказали от собствената си стратегическа съдба и сме компрометирали основните си ценности като демокрация и свобода с цел намаляване на разходите.

Но все пак европейските страни и САЩ все още имат много козове в ръцете си, които ще ползват в съперничеството в новия постзападен свят. На първо място това са демократичните ценности, творчеството, образователните системи и културата, които все още имат силно влияние в целия свят. В същото време Западът трябва да създаде перспективи за своето население, да комбинира икономическия растеж с общо проект за стратегическа визия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли "запада" ще залязва, загнива, загива и т.н. Тая песен я слушам още от времето на соца. Както казвахме тогава че колкото по-загнива става по-вкусен...като мушмулата.
196
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв напредък на технологии ви гони, при положение че всички технологии които оризниците прилепоядци имат са или откраднати или купени от Запада. Единственото което могат да правят е да бълват *** в заводите си, които траят по ден-два. После хората да ги купуват пак.Както един приятел се шегуваше, коронавируса е най-дълготрайната "стока" която е дошла от Чайникленд.
195
3
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
пак казвам самия Ислям мъти водата в тоя регион и по специално Арабските фондацийки пуснали корени на някой места.... кой си мислиш надъха Рохингите да тръгнат срещу Будистките мнозинство в Бирма(Мианмар) защо толкова години наред си живяха в мир и чак сега побесняха?
194
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
Малайзия е много особенна държава понеже там няма национално единство понеже там живеят Етнически Малайци(Мюсюлмани),Китайци,Индийци(Хиндуисти) Малайзийците искат да се оттърват от Китайците и Индийците за да може да се обединят в Индонезия(Индонезия и Малайзия са де факто един народ говоря за Етническите Малайци и Индонезийците)
193
0
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Ако малайзииците направят един канал Сингапур увяхва .И както е затънал в дълговее.. То тва се отнася и за Никарагуа .Ако там бяха виетнамците отдавна да са го направили и преместили основен търговски път.
192
0
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
до 195:Монголия е по фрапиращ пример...... огромна територия а само 3 милиона души 2 милиона от тях живеят в столицата Улан Батор.............
191
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
като хора Индонезийците и Малайците не са лоши по принцип но където има Ислям има и намесени Арабски пари и някакси хората полудяват и тръгват по доста грешен път....
190
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
по принцип имам някви наблюдения и като цяло Виетнамците не са агресивни стига да не ги нападнеш(всеки има право да си брани територията) по вероятно е Малайзийското Ислямско малцинство в Тайланд(подкрепяно явно с Арабски средства) да се вдигне да поиска независимост и присъединяване към Малайзия но както казах нещата са много деликатни
189
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
в Виетнам има Будисти но не са мнозинсто ами са около 10-12%(също толкова са и Християните) повечето Виетнамци нямат религия или се числят към местната Религия(близка до Китайския Даоизъм) както и да е темата е много дълбока иначе културно са много различни с всички тяхни съседи(може би с Китай са по близки заради 10 вековното иго там) Лаос и Камбоджа са Будисти и то от Истинския клон на Теравада а Малайзия и Индонезия са Мюсюлмани така че Виетнамците са като в необрано лозе хах
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли ще ги разселят лесно както споменах долу а това може да доведе до бунтове.
187
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
както казах Китай има голяма територия и ако забележиш гъстотата на населението то 90% от населението е наблъскано на изток по крайбрежието..... правителството трябва да разсели хора и в вътрешността и тогава градовете няма да имат смог и чак такъв проблем с трафика
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е че те виетнамците не са ли будисти попринцип?
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как е там в Европа и Франция например още от десетилетия разселват хора извън Париж и пак Париж е 11 млн. а Лион 2.При все добрата инфраструктура жп транспорт магистрали и тн.А в Азия ще им е още по трудно предполагам.ВнАястралия е същото въпреки програмите във вътрешността никой не ходи всички киснат в Мелбърн и Сидни дори и столицата изнесоха и пак в Бразилия е така в Нова Зеландия пак всички се скупчват в Уелингтън и тн.Не всяка теритоеия се усвоява лесно чисто географски.
184
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
до 192:по принцип Лаос и Камбоджа са Будистки страни а Будизма ни учи на смирение друг вариант е населението на Виетнам да приеме масово Будизма и да се откаже от мераците си... но положението на Китай е безнадежно тея са фанатици *** до дупка бях ходил там и каквато и религия да изповядващ е много трудно да я покажеш понеже официалните веднага почват да те подозират то затова Далай Лама се изнесе от там......
183
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
както е в България от 7 милиона едно 2 милиона и нещо са набутани в София а селата и малките градове пустеят...... горе долу същото е и в Тайланд но сега правителството почна да обръща внимание и на по бедните региони с тенденция селяните да си ходят по родните места за да може Бангкок да си отдъхне от Смог и пъпчища коли.........
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам че Лаос и Камбоджа ще организират някаква съпротива на тази агресия.Също така Китай няма да искат разрастващ се Виетнам под зaдниka си.
181
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
до 187:въпроса е че населението не е равномерно разселено и доста държави се усетиха и почнаха да разселват хората си и към други региони на страната... например аз съм в провинциалната част на Тайланд близо до границата с Лаос та тука по принцип градовете са масово по 30-50 хиляди и рядко над 100 хиляди Тайланд е към 70 милиона и мнозинството са в Бангкок и околията около Бангкок(което не е много правилно)
180
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия си го заслужава.Те създадоха вакуум като избиха европейските мъже двете световни войни и сега този вакуум се запълва от там където има мъже лато Африка например та да не ревем на немският гроб.Положението на Европа е в резултат на немският грабеж който продължава и в момента.
179
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
до 187:Китай има достатъчно голяма територия и за 50 милиарда човека въпроса е за Западен Китай не е достатъчно населен и бива там да се организират и да разселят хора и натам... колкото до Виетнам там спора е само за един пиклив остров но както и да е ако Виетнамците закъсат за територия ето ги Лаос и Камбоджа дето са рядко населени Лаос е 7 милиона и нещо а Камбоджа е 17 милиона така че място за хващане на гушите няма..........
178
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 3 години
виждаш Германия допусна близо 2 милиона бежанци от Близкия изток и какво от това? какъв % от тях се впрегнаха да работят а не да развяват синжира по парковете? мнозинството от тях живуркат на социални и това си е един голям товар за социалната система която рано или късно ще рухне от тоя напън.... сега защо търсят сезонни работници отново? нали вкараха 2 милиона *** от Близкия изток? впрягайте ги де.......

Спонсорирани публикации