Как да кандидатстваме успешно за кредит "Енергийна ефективност"

Вижте какви документи са ви необходими
Спонсорирано съдържание | Обновена: 12 авг 2013 10:28 | 31 юли 2013 09:58,
28
Как да кандидатстваме успешно за кредит "Енергийна ефективност"
Снимка: Банка Пиреос

В даден момент от живота почти всеки от нас изпитва нужда от допълнително финансиране било за непредвидени големи разходи, било за специален повод или за осъществяване на дългогодишна своя мечта. Един от често срещаните поводи да се замислим за теглене на кредит е ремонтът на жилището ни с цел намаляване на сметките за отопление и ток и спестяване на енергия. 

За повечето от нас обаче само мисълта за теглене на кредит носи негативни емоции – чудим се накъде да се насочим и на какво да обърнем внимание сред морето от информация, какви са необходимите документи и какъв е редът за подаване на искане за кредит.

Банка Пиреос България се старае да бъде близо до своте клиенти, когато имат нужда не само от допълнително финансиране, но и от професионален съвет. От скоро банката е част от програмата за кредитиране на мерки в покрепа на енергийната ефективност в дома, неразделна част от която е и предоставянето на безвъзмездна помощ на кредитополучателите.

За да улесни вземането на решение за теглене на кредит, Банка Пиреос България ще ви преведе стъпка по стъпка през процеса на кандидатстване – от подаването на документите до усвояването на отпуснатите средства и получаването на безвъзмездна помощ. 

Първата стъпка е да имате конкретна идея за оптимизиране на дома. Изберете желаната от вас енергоспестяваща мярка и фирмата доставчик, с която ще работите. Вземете оферта (по образец)  и проформа с подробно описание на мерките, които ще прилагате.

Втората стъпка е да посетите удобен за Вас клон на банката и да поговорите с консултант. Необходимо е да попълните искане за кредит и участие в програма „Енергийна ефектиност“ и да представите оригиналната оферта, издадена, подписана и подпечатана от фирмата-доставчик.

Третата стъпка е получаване на отговор от банката дали кредитът и проектът ви са били одобрени. След като получите официален отговор, че молбата ви за кредит е одобрена, можете спокойно да пристъпите към усвояването на отпуснатите финансови средства и реализирането на вашия енергоефективен проект. 

Четвъртата стъпка е изплащането на безвъзмездната помощ по одобрения кредит „Енергийна ефективност“.  За целта е необходимо да подадете  искане за безвъзмездна помощ  по образец не по-късно от 4 месеца от датата на договора за кредит, като към него приложите следните документи :

протокол за извършени работи подписан и подпечатан от фирмата (по образец)
оригинална фактура
касова бележка / платежен документ

Консултантът по проекта ще разгледа документите Ви и ще Ви посети на място, ако това е необходимо. До 20 работни дни след подаване на документите, ще получите отговор за размера на определената безвъзмездна помощ. Тя ще Ви бъде преведена по банковата сметка, обслужваща кредита.

Ето отново накратко необходимите документи за кандидатстване за кредит „Енергийна ефективност“:
Искане за кредит
Искане за кандидатстване по програма за енергийна ефективност в  дома
Оферта от доставчик /по образец/ за всяка една от приложените мерки/проформа фактура
Възможно е да бъдат поискани други документи, като документи удостоверяващи статуса на имота – акт 16, удостоверение за търпимост, снимки и др.

Надяваме се, че сме ви били полезни. Следващата седмица ще ви разкажем подробно кои са дейностите, финансирани от кредит „Енергийна ефективност“.
 

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ


28
Още от
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
пак аз бе преди 10 години
Лошите кредити оскъпявали... Значи ,Петко, банката използва един целеви кредитен ресурс, отпуснат със специфична цел и фокус, за да компенсира загубите си от неразумно раздаване на други средства. И това го допускат REECL и EBRD... вместо да изискват банката да си сложи фиксирана надбавка върху техния ресурс за оперативните си разходи и да го пласира на наистина ниски лихви. Явно идеята не е да се помогне, а да се спечели. А в речника срещу "безвъзмездно" все още пише "без възнаграждение"
27
1
 
0
 
! Отговори
петко преди 10 години
Програмата REECL предлага кредити за финансиране на енергоспестяващи мероприятия във вашия домЗа да помогнат на българските домакинства да намалят своите разходи за отопление, Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България разработиха Програмата REECL, която представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор.
26
1
 
1
 
! Отговори
ПЕТКО преди 10 години
REECL е кредитна линия! А това, че лихвите по депозитите са 5%, не значи че ресурса струва толкова - лошите ти кредити също го оскъпяват.Няма безвъзмездна помош, това не е ТКЗС. Помагат ти с 20%, за да купиш качествена техника.Ако не ти харесва - извади ги КЕШИ REECL търси доходност, как мислиш се издържа този фонд?
25
0
 
1
 
! Отговори
до петко преди 10 години
ОК, ама мен като потребител не ме интересува банката откъде набавя ресурса си и на каква цена. При всички положение REECL и EBRD не искат от банкте 17% доходност, каквато те взимат, за да пласират парите. Най-скъпият ресурс на всяка банка са депозитите, а лихвите по тях са под 5% годишно. Тук говорим за БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ПОМОЩ, която е адресирана пряко към потребителите и я получават те по личните си сметки, а не за кредитни линии към банки. Безвъзмездна означава, че REECL не търси доходност...
24
0
 
1
 
! Отговори
петко преди 10 години
Парите, предоставени от REECL на Банките също са кредит - т.е. Банките взимат на кредит парите, плащат такси и т.н. не си мислете че някой просто ви дава едни пари...
23
0
 
1
 
! Отговори
пак 12 преди 10 години
Не съм сигурен, че банките са надежден партньор за контрол от злоупотреби. Техният интерес е да дават възможно най-много кредити, защото от това печелят, а също и всички кредитополучатели да получават субсидия, тъй като голям процент откази ще докарат репутационен риск. REECL така или иначе имат тази функция и одобряват индивидуално всеки случай, банките служат само за пощенска кутия. За тази функция 17% ГПР са им множко...
22
1
 
2
 
! Отговори
12 преди 10 години
Тази субсидия е с идея да стимулира покупката на по-енергоефективни продукти като компенсация на това, че са по-скъпи. Този стимул обаче изчезва заради изискването да стане с кредит от банка заради който реално покупката не излиза по-евтино, а в най-добрия случай си на нулата. Който има парите кеш винаги ще намери начини да си докара отстъпката без банка - ще си купи материалите без фактура, ще си наеме работници от сивия сектор, ще купи климатик през фирма и т.н.
21
1
 
3
 
! Отговори
клиент преди 10 години
На мен също не ми харесва, че не мога да взема цялата субсидия, но както каза някой по-долу трябва да има контрол от злоупотреби и хората от фонда явно нямат необходимия ресурс да го осъществят. Истината е, че никога не взимаш обявените 20%, но аз лично не съм съгласен със сметките, които правите. При положение, че нямаш парите за ремонт, то ти ще изтеглиш кредит така или иначе и ще плащаш лихва по него и реално помощта пак няма да е цялата за теб. Ако имаш парите таксата на банката е 1%
20
1
 
3
 
! Отговори
12 до кънчо преди 10 години
ГПР 17% означава, че на 2000 лева кредит годишните ти разходи към банката са 17% или 340 лева. В него са включени всички лихви, такси и комисиони по кредита. Допълнително освен тях плащаш "екстрите" поддържане на разплащателна сметка, без която не може да ти открият кредит, нотариални заверки на дати и подписи и всичко останало по събирането на документацията и ежемесечните разходи по плащанията към банката. Затова казвам, че субсидията отива в банката, а не при потребителя.
19
2
 
0
 
! Отговори
12 до кънчо преди 10 години
... преводи ако превеждам парите от друга банка. След погасяването като поискаш да си закриеш разплащателната сметка ще ти вземат още 4-5 лева, а минималният авоар по нея е 5-10 лева, които остават блокирани до закриването и. Само дотук стават около 289 лева разходи към банката и от 400-те лева отстъпка ти остават чисти 111 лева. Не включвам времето и разходите по събирането на документи за кредита.
18
1
 
0
 
! Отговори
12 до Кънчо преди 10 години
Кънчо, ти подвеждаш с тази сметка. След 12 месеца ще си върнал 2176 лева, което е сбор от 12-те анюитетни вноски при лихва около 11%. Само че си забравил да прибавиш към сметката 2,75% такса за управление (това са 55 лева), 20 лева такса за разглеждане на документи, 12 лева такси за нотариална заверка на договора за залог върху заплатата на кредитополучателя и договора за поръчителство, по 90 ст. на месец за поддържане на разплащателнат сметка и 12 платежни по 80 стотинки за ежемесечните....
17
1
 
3
 
! Отговори
ваня преди 10 години
и аз се хванах на това и проверих- само че на ДСК и с дограма от РОЛПЛАСТ.ПЪРВО се оказа че трябва да поръчам скъпа дограма за 2 панорамни прозерьа и 2 врати около 1400 лв- това е цената на дограмата 20 % отстъпка която прави Ролпласт ако е по кредит Енергийна ефективнос.ВТОРО искаха докумен за които ми трябва доста време,поръчител и какво ли още не , и като си направих сметка реших че е по добре дограма на средна цена от колкото кредити и глупости.
16
2
 
1
 
! Отговори
кънчо преди 10 години
Анонимния, Доста подвеждащо.Примера с Пиреос е следния - 2000 лева за 12 месеца, ГПР 17 %/заради краткия срок и малката сума/, което в пари е следното - обще след 12те месеца ще си върнал 2176 лева с вкл всички такси и лихви, безвъзмездната помоащ, която ще бъде предоставена при одобряване на проекта е 400 лева. - т.е. чистото ти спестяване е 224 лева.Занимаване с документи няма чак толкова, това си е кредит. За много хора 225 лева за много пари. а и таксата за документите е 20 лева, не 50
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От кредит 2000 лв. за 1 година, Ви остават маx. 50 лв., след банковите такси и комисионни при всяка банка. Също трябва да се разкарвате доста време за разни документи. Парите по безвъзмездната помощ се изплащат след монтажа и одобрение на оборудването от REECL .За банката остават чисто 350 лв. а за вас по-малко 50 лв. Има и вероятност банката да ви отхвърли молбата. Така се разминавате само с - 50лв. такса за разглеждане на документите.Това е моя опит от раздадени много кредити за обурудванe
14
0
 
10
 
! Отговори
12 преди 10 години
Ако е за един климатик до 2 000 лева няма смисъл да се занимаваш. Дори и да имаш кеш и да погасиш кредита веднага след получаване на безвъзмездната помощ, икономията ти от лихва ще е 12-15%. От тях вадиш скритите разходи за банката (такса обслужване на сметки, задължителни пакетни услуги, които ти набутват и др). Вадиш и разходите и времето по набавяне на всички искани документи за кредита. И оставаш без оригиналната фактура и касов бон, които банката ти взима за одобрението на помощта.
13
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 10 години
До до 11мерси 12 - значи въобще няма да се занимавам с тая далавера.. ще си платя като поп климатика и тва е...
12
2
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
Няма начин. Тези 20% не са за теб, а са за банката, която те финансира. Без кредит от банка не може да ти възстановят пари. Като гледам лихвите по такива кредити при средно ГПР 15-16% означава, че ако срокът на кредита е под 15 месеца ще ти излезе все едно е безлихвен. По този начин реално субсидията отива в банките, защото те си събират планираната доходност. За теб проектът излиза все едно си имал парите и не си ползвал кредит. Но само ако погасиш преди 15-тия месец. След това си вътре с лихви
11
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Добре де - как става по тая програма ако не искам кредит? Т.е. - имам парите кеш за такъв одобрен климатик, но не искам кредит, а просто искам да ми възстановят 20% ли там колкото беше...
10
3
 
15
 
! Отговори
mko преди 10 години
Ne teglete tova sa izmamnici
9
1
 
20
 
! Отговори
Христо Тенчев преди 10 години
Аз кандидатствам за финансиране по програма "Млад Меринджейн"!