Какви подобрения в дома финансира кредит "Енергийна ефективност"

Той се отпуска за ремонт и инвестиции
Спонсорирано съдържание | Обновена: 7 авг 2013 09:52 | 7 авг 2013 09:46, Красимир Ангелов
Какви подобрения в дома финансира кредит "Енергийна ефективност"

След като ви преведохме стъпка по стъпка през процеса на подаване на документи за кредит „Енергийна ефективност“ и неговото одобрение, в тази статия ще ви разясним какви са енергоспестяващите мерки и подобрения, които се финансират от този кредит, както и ползите от прилагането им в жилището.

Потребителски кредит „Енергийна ефективност“ на  Банка Пиреос България по програма REECL на Европейската банка за възстановяване и развитие е целеви кредит за физически лица, който се отпуска за ремонт и инвестиции в енергоспестяващи технологии с цел подобряване енергийната ефективност на домакинството и намаляване на разходите за отопление или електричество.

Кредитополучателите могат да ползват безвъзмездна помощ в размер на 20% за индивидуални проекти и 30% за групови проекти след успешно завършване на проектите. Потребителският кредит „Енергийна ефективност“ финансира следните енергоспестяващи мерки:

енергийно ефективни прозорци и стъкла

допълнително остъкляване на балкони и лоджии

топлоизолация на стени, подове, покриви - не се прилага за отделните апартаменти в многоетажни жилищни сгради

отоплителни уреди, печки и котли на биомаса

слънчеви колектори за топла вода

газови котли, бойлери и системи

охлаждащи и загряващи термопомпени системи (климатици)

фотоволтаични системи

абoнатни станции и сградни инсталации

газификационни системи  (приложимо за фамилни къщи)

рекуперативни вентилационни системи

Предимствата от прилагането на енергоспестяващите мерки са изключително многобройни и разнообразни. Сред тях са намаляване на топлинните загуби през конструкцията на сградата и съхранение на топлината в жилището, финансови икономии (поне 30-50%) и дългосрочно енергийно спестяване, както и предсказуемост и регулиране на месечните разходи за отопление. 

Подобренията в дома, финансирани от кредит „Енергийна ефективност“ на Банка Пиреос България, са не на последно място и разумна инвестиция с ясен срок на възвръщаемост, която удължава живота и експлоатационната годност на сградите и повишава цената на имота при евентуална негова продажба.„

Не бива да пренебрегваме и чисто естетическото подобряване на външния вид на сградите, както и ефективното използване на горивата и намалени нива на въглеродните емисии при тяхното изгаряне.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ