Ужас! Появи се мухъл и влага

Няколко съвета как да се справите с този досаден проблем
23 авг 2013 10:41, Екип на Dnes.bg
18
Ужас! Появи се мухъл и влага
Снимка: Reuters

Забравили сте отворен прозореца, а за лош късмет обилен дъжд е навлажнил дома ви и ви е създал куп поразии. Заедно с това по края на стените ви се е появил досадният мухъл, от който няма отърване. Е, нищо не е непоправимо. Трябва ви просто малко време и желание.

Навлажнени стени и тавани

Има много причини за навлажнените стени или тавани – забравен отворен прозорец, пропукана тръба или пък счупена керемида на покрива. От всичкото това щетите са най-вече по мазилката, боята или тапетите – появяват се неприятни петна, тапетите пожълтяват, а мазилката и шпакловката започват да се ронят и трошат.

Важно е да се отбележи, че преди да поправим щетите от водата, първо трябва да отстраним причината за овлажняването, за да има траен ефект трудът ни. Ако има спукана тръба например, трябва да се смени и да се остави известно време стената или тавана да изсъхне.

С помощта на шпатула трябва да се премахне напуканата боя, трошливата мазилка и/или тапета. След това шпакловайте повредените и почистени места и шлифовайте изсъхналата след това повърхност с фина шкурка за гладкост. След това може да залепите нов тапет, или да боядисате мястото в съответния цвят.

Проблемът обаче може да е по-голям, ако петната са не от вода, а от нещо мазно или ръжда. Тези места трябва да се почистят по-сериозно и да се обработят със специална изолираща боя, преди да добият вида, който ние искаме.

Премахване на мухъл

Едно от най-досадните и неприятни неща в една къща е появата на мухъл. Появата му в жилището ни обикновено означава проблем, чието решение не е толкова елементарно. В момента навсякъде се продават различни препарати, с които след като напръскате, мухълът изчезва. Това обаче в повечето случаи има краткотраен ефект и ако проблемът не е отстранен, досадните петна ще се появят отново.

И отново тук най-важното решение на проблема е да се открие причината за появата му. Най-честата причина са незапушени фуги при строежа, или други пукнатини, през които лесно прониква влага отвън. Ако пукнатините те не са забелязани навреме, а сме ги покрили с тапети или латекс, рано или късно досадните петна ще се появят, за да ни напомнят за грешката ни.

Ако наистина имаме незапушена фуга, е добре да я поправим – може да се запълни със силикон или с друга специална смес. След това вече мухълът може да се премахне чрез препарат. Като отстраним досадната плесен по стените, се налага да обработим мястото. Хубаво е това да стане отново с изолираща боя, след което отгоре да се постави нов тапет или да се боядиса.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При нас отличен резултат дадоха изолацията с гипсокартон, душ-кабина, която през зимата плътно затваряме, докато парата се кондензира, вентилатор в банята, който се включва автоматично при влага над 75% и електрически абсорбатор на влага в спалнята/ кухнята.
15
1
 
0
 
! Отговори
supy преди 10 години
Който по-надолу е казал Аереко като решение е прав. Аз с това се спасих, бях мухлясъл от всякъде.Знаете ли колко пари дадох за електрически обезвлажнители, саво-та и глупости. А проблемът се оправя със 75 лева! Елементарно, не си вкарвайте автогол. Между другото Аереко и подобни се слагат по закон във Франция и на места в Германия... ако го знаех по-рано
14
0
 
6
 
! Отговори
Ужас! преди 10 години
Ужас! Ot statiata ne razbrahme nishto. Dobre che ima komentari da nauchim neshto.
13
0
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Ужас! Появи се неграмотно заглавие.Тробвя да е "Появиха се влага и мухъл".Появили са се две неща, а не едно.
12
0
 
4
 
! Отговори
blah преди 10 години
Kolko tapa statia, dragi jurnalii, imenno otvorenia prozorez prechi na muhala da se instalira, provetrenieto e mnogo vajno a vie kazvate na horata oste s parvite dumi tochno obratnoto!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До С белина е ефектноБелината е на основата на хлор и единственото което прави е да ..избелва мухъла/сменя му цвета/, за да има траен ефект/около 4-5 години/ е добре да се третира с препарат, чиито активно вещество е бензолкониумхлорид.Не е вредно, и "изсушава" мицела на мухъла/той все пак си е просто гъба../след което да се третира с подходяща боя против плесен!Не "антибактериална"...бактерии и плесен са различни организми, заради това..вземете боя ПРОТИВ ПЛЕСЕН.
10
1
 
4
 
! Отговори
........ преди 10 години
Повечето хора си правят топлоизолация, именно за да премахнат конденза и гадните му последствия.
9
3
 
7
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Ако вече се е появила плесен ,добро решение е да се напръска със "Savo"...Но добрата вентилация на помещението е просто задължителна !
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аереко e пасивен начин на отнемане на влагата. Трябва си обезвлажнител на ток.
7
0
 
17
 
! Отговори
bix преди 10 години
1 e прав само проветряване е истината, никакви препарати!!!
6
0
 
34
 
! Отговори
С белина е ефектно преди 10 години
Стига с тия купешки имена. Вземете течна белина, налейте я в празно пластмасово шише за пръскане и миене на стъкла; напръскайте мухъла с белина и след като изсъхне - няма мухъл. Е малко време мирише, ала затова пък е евтиничко - 1 бутилка белина е само 60 стотинки и мажете да я ползвате много време. Хайде със здраве.
5
11
 
2
 
! Отговори
sporty преди 10 години
Аереко си е решението, статията малко неграмотна тук. Колко пари да се похарчат като може с един ход??
4
9
 
4
 
! Отговори
peshka преди 10 години
Има само едно което спасява и това са устройствата Аереко. Откакто си сложих ни мухъл ни влага, няма друго решение
3
4
 
9
 
! Отговори
--> genady89 преди 10 години
Термоизолационна боя, може би.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В едно жилище се появява влага и мухъл там, където има рязка граница между топло и студено място. Обикновено при таковя масто, ако има врата или прозорец, касата или дограмата се измятат, ако са дървени.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заглавието трябва да се поправи на: Ужас! Появи се влага и мухъл. Защото първопричина да се появи мухъла е влагата. А за да се появи влага, значи е студено и без вентилация.