Дограмата помага да пестим енергия, избирайте внимателно

Важи максимата, че не сме толкова богати, за да купуваме евтино
Обновена: 17 юли 2014 14:13 | 16 юли 2014 10:40, Екип на Dnes.bg
13
Дограмата помага да пестим енергия, избирайте внимателно
Снимка: Reuters

Закупуването на дограма е дългосрочна инвестиция и е много важно да намерите баланса между качество и цена. Преди да се насочите към конкретна фирма и производител, е хубаво да сте наясно какво искате или поне какво да попитате. Според всички специалисти тук важи максимата: "Не съм толкова богат, че да купувам евтино".

Хубавата дограма, придружена с професионален монтаж, може да издържи десетилетия, без да се деформира. Когато избирате, трябва да сте наясно, че цената на дограмата не се определя на линеен метър или квадратен метър. Тя зависи от марката; вида на материала; броя на отваряемите крила на прозорците; начина, по който се отварят; вида на стъклопакета, аксесоарите и др. Цветът също може да я оскъпи.

Заради високите цени на парно и ток една от най-важните функции на дограмата е нейната енергийна ефективност.

Броят на камерите в профила - 3, 5 или 8, определя неговата топлопроводимост. Ако искате да имате малки загуби на топлина - ориентирайте се към повече камери.

Стъклопакетът пък е хубаво да бъде от нискоемисийно стъкло. То има способността да пропуска слънчевите лъчи отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението.

Винаги първият ви избор трябва да бъде за вида дограма.

Няма спор, че най-качествената е изработената от дърво. Плюсовете са, че е от естествен материал и намалява в най-голяма степен топлопреминаването. Тук обаче трябва да бъдете внимателни, че не всички предлагани на българския пазар са с така нужното високо качество и след някакъв период от време може безвъзвратно да се деформира. Дървената дограма притежава много добри изолационни качества и стабилност, но за разлика от алуминия и РVС, с течение на времето се налага интензивна поддръжка. Този вид дограма обаче е отличен проводник на топлината и независимо от взетите конструктивни мерки топлинните загуби са по-големи.

Пластмасовата дограма е най-масовият вариант, когато се търси по-ниска цена. И тук обаче има едно "Но". Трябва пластмасата да отговаря на последните технологични стандарти. В противен случай тя ще се промени от климатичните условия, ще пожълтее, а при пожар може да се деформира и да отдели токсични газове.

Според немалко специалисти за българския пазар най-удачен е вариантът с алуминиева дограма. С течение на времето тя не променя своя външен вид, пожароустойчива е, а при вариант на профили с прекъснат термичен мост изравнява изолационните й качества с тези на пластмасовата дограма. Алуминиевите дограми са два основни вида - студен и топъл профил. Когато между камерите няма изолатор, разликата в температурите отвън и отвътре води до кондензация на влага. Затова се предпочитат по-модерните и по-скъпи алуминиеви дограми, т.нар. топъл профил - с прекъснат термомост.

Ако при избора ви на дограма парите не са водещ фактор, заложете на най-скъпата дограма - комбинация от дърво и алуминий. При този тип дървеният профил е облечен с алуминий отвън, който го предпазва от атмосферни влияния. Сред основните предимства на дървото са, че е добър топлоизолатор и естетически стои най-добре.

И не на последно място, когато купувате дограма, изисквайте гаранция за качество от производителя. Защото лошо изработена дограма трудно се ремонтира, в повечето случаи подлежи на смяна.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: дограма
Още от
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
seiously преди 9 години
Каква дограма да сложим? Ясно най-добрата с най-добрия стъклопакет. Но не изпускайте да си сложите на нея клапа за микровентилация (Бруквент , Аереко , Вентек , Венти или която и да е), за да не се появи мухъл и влага и да трябва да ремонтирате след година-две...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11, ако си се сетил 3-те стъкла да са с разл. дебелина, си супер. Най-вътрешното е най-тънко (4 мм), средното е по-дебело (5 мм), а най-външното е най-дебелото (6 мм). Освен, че като външно стъкло трябва да е най-дебело, за да се чупи най-трудно, разл. дебелина променя коеф. на пречупване. Когато на 3-те стъкла е еднакъв (стандартно слагат 2х5 мм стъкла), звуковата вълна, достигнала предното стъкло, преминава и през задното заради еднаквите коеф. на пречупване на вълната.
9
0
 
7
 
! Отговори
mery преди 9 години
От 1997 г имам външни ролетни щори- има страхотен ефект и през зимата и лятото! Сега като сменям дървената дограма с PVC пак си слагам ролетни щори.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добре е в землянка. На тези от най-долните етажи вече им викаме Другите. Те никога не излизат и дано така си остане. А ти, пестиш ли енергия?!
7
3
 
13
 
! Отговори
До ехооо преди 9 години
Направо зазидай прозорците! С тези ролетни щори грам светлина не мойе да влезе....
6
4
 
5
 
! Отговори
exoo преди 9 години
Най-доброто е външна ролетна щора с мотор. Знам го от опит. И за зимата и за лятото нищо не е по добро от това. През ляттото температурата в стаите ми падна с 5С само от щорите, а през зимата се вдигна с 2С.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А с трите панти на вратите ме порази окончателно. А двойна каса нещо? Извинявай, но да не живееш в бомбоубежище?
4
0
 
12
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
"Стъклопакетът пък е хубаво да бъде от нискоемисийно стъкло. То има способността да пропуска слънчевите лъчи отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението."-Неправилно! Това важи за северни и източни изложения. Ако сложиш такова стъко от западна или южна страна лятото не трябва да се прибираш след работа! Или спестените от отпление пари да ги даваш за охлаждане.
3
8
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Абе ти да ни си от бТВ? Шест сантиметра дебелина на стъклото? Твоето жилище да не е в Марианската падина? И "поне 5 камерна, с 3 стъкла", лелее! Това за Марс или за Венера се препоръчва за климатичните условия?
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
(продължение от 1):на северното изложение задължително K филтър на стъклопакета, на южното - Четири сезона.Като марка, много приемливи са Рехау. На балканския полуостров само Рехау имат машина, която може да завари и 4-те заварки на металната подпора едновременно, т.е. цялата метална подпора е в една равнина (много важно, за да не се криви после прозореца/вратата; освен монтирането под нивелир).За врати - поне 3 панти (масово слагат 2, после след няколко години се криви врата/голям прозорец).
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости. Алуминиевата дограма е значително по-проводима от pvc. Дървената има много недостатъци и не я препоръчвам (имах много добра дървена дограма, за съжаления я смених цялата именно поради такива *** "съветници").Най-доброто е: pvc, поне 5 камерна, с 3 стъкла. Ако не можете да си позволите 3, вземете с 2, но макс. отдалечени едно от друго. Външното трябва да е 6 см. дебелина, вътрешното - 4 см. Така коеф. на пречупване на 2-те стъкла са различни и дава по-добра звукоизолация.