За добра топлоизолация е необходима добра подготовка

Какви са проблемите, преди да се захванете с нея
Обновена: 25 авг 2014 09:46 | 25 авг 2014 09:46, Екип на Dnes.bg
11
За добра топлоизолация е необходима добра подготовка
Снимка: Булфото, архив

Заради високите разходи за ток и топлоенергия изолацията на дома става задължителна, независимо дали е външна, или вътрешна. И затова е важно да подготвите добре основата, за да нямате проблеми в бъдеще, а и да спестите пари.

Полагането на топлоизолация върху нездрава или неподготвена основа ще ви създаде сериозни неприятности, а и няма да постигнете желания ефект. Кои са проблемите, които трябва задължително да решите?

При стари сгради мазилката често се рони, което е сигурен знак, че няма достатъчна здравина. Замърсената основа със сажди, мазни петна или мръсна вода пък водят до намаляване на силата на залепяне при нанасяне на лепилото. Наличието на мухъл, плесени, гъбички и каквито се сетите микроорганизми също пречат и ще намалят живота на топлоизолацията.

Неравната основа също е проблем, който трябва да бъде решен първоначално. Тя изисква на места да се слага по-дебел слой лепило, което е излишен разход на материали, а и не е сигурно дали в даден момент няма да доведе до напукване, или намаляване на силата на залепяне.

Дупките в зидарията или мазилката също трябва да се допълнят.

Диагностицирането на състоянието на основата е първото решение за бъдещи спънки в работата. Ако е необходимо, дори отстранете част от мазилката в дълбочина, за да имате представа за нейното състояние. При наличие на замърсявания с петна и прах - отстранете ги с пароструйка и подходящ препарат. Ако пък има подкожушени участъци, ги премахнете до здрава основа.

За премахването на мухъл, плесен и гъбички използвайте специални препарати. Ако върху основата има стари бои или мазилки, за които сте сигурни, че няма да издържат, също трябва да бъдат премахнати.

Старите мазилки е хубаво да бъдат подсилени и с дълбочинен грунд, който заздравява основата. Липсващите участъци пък запълнете с хастарна мазилка, като е важно да спазвате времето, което е нужно тя да изсъхне.

Един от сериозните проблеми, които могат да изникнат при полагане на топлоизация, е наличието на висока концентрация на соли в зидарията. Тя води до лош контакт на лепилото с основата, а оттам и намалява здравината на топлоизолацията. Ето защо е необходимо да бъдат отстранени повърхностите с натрупвания на соли. Важното е да не се отмиват с вода, тъй като тя ги разтваря и отново попиват в зидарията.
 

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
То пак добре като слагат и тези дюбели, защото аз съм виждал "майстори", които работят по нова технология - без дюбели.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те добре че са селяните да ви пооправят грозните блокове.
8
1
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До Анонимен 6Не обиждай СЕЛЯНИТЕ, познавам селяни по културни и по интелигентни от гражданите.
7
0
 
4
 
! Отговори
gtf преди 9 години
до 3. За тва по ъглите се слага още по едно парче мрежа под 45 градуса - пише го в спецификацията.Тва за "майсторите" си е много вярно. Няма гаранция, че могат.. просто някой трябва да чете и да им виси на главата по цял ден, да си гледа договора и гаранциите :)
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-важното обаче е на белия блок да боядисате изолацията я жълта, я оранжева. Все пак как иначе ще викате пред целия град "я съм див селянин"!
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА КОЯТО НЯКОЙ СЕ Е РЕШИЛ ДА ИЗМИСЛИ и ВЪВИДЕ. Ти ела ми тутоирай за постоянно тялото и ме остави да страдам като *** и отгоре на това ме наречи "***". Етова е санирането.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тежко на клиента, ако попадне на мърлячи. Нито образоваността, нито познанието ще му помогнат да се пребори с манталитета на пишман-майсторите.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не спазва правилото да се заобикалят ръбожете на прозорците с цели парчета. Затова след време се появяват пропуквания по рубовте им.
2
3
 
0
 
! Отговори
до разбирача 1 преди 9 години
Не знам дали забелязваш, но работата изобщо не е приключена. Нито са положени съседните плочи, нито е сложена рабица, а половината дюбели е добре да хванат и рабицата. Освен това, колко дюбела на "един такъв блок" се слагат, зависи и от здравината на основата и дължината на дюбела. Ако на 4 см дебелина набиеш 5,5 см дюбели, и два, и двадесет да сложиш, все ще падне...
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като начало на снимката майсторите са пестили от дюбелите. На един такъв блок се слагат 2х4 дюбела само за него (да няма общи). Вместо това те са сложили като за бог да прости.