След къртенето идва време и за боядисване

Хващайте валяка и четката, да освежим дома!
29 юни 2015 11:08, Екип на Dnes.bg
0

Всеки един ремонт в дома ни изисква определени разходи. И все пак един от най-евтините, но и най-чести промени в дома ни, е свързан с боядисването. Ясно е, че дори и да не ви се прави голям и сериозен ремонт, няма как с настъпването на лятото да не помислите за освежаване и боядисване на хола, спалнята или дори коридора.

Експертите съветват при възможност всяко жилище да се боядисва поне веднъж на две години, а помещенията, в които се пуши или се ползва камина или печка на твърдо гориво, е добре това да се случва всяка година. Отделно от това точно боядисването е сравнително евтин начин да промените облика на своето жилище за сравнително малко пари.

Като за начало няма как да не посочим, че преди да започне истинската работа по боядисването, е важно добре да се информираме каква боя (латекс) търсим спрямо качеството и цената й. И тук важи максимата, че евтината боя до голяма степен излиза по-скъпа, защото ще трябва да нанесем повече ръце и така ще ни бъде необходимо повече количество от нея. Отделно от това тя може и да не покрие достатъчно добре, което допълнително да ни оскъпи боядисването.

След като сме избрали и купили латекса, е добре да знаем и някои тънкости, които биха ни били полезни в боядисването, което спокойно може да извършим и сами. На първо място покрийте добре с найлон мебели, под и всичко, което не трябва да се цапа с боята. Това определено би ви спестило известни неприятности по време на ремонта. Хубаво е и да използвате книжно тиксо, за да покриете с него прозорци, врати, контакти и други, които не е хубаво да се зацапват.

Преди боядисване майсторите съветват да се нанесе една ръка грунд на повърхността, която ще бъде боядисвана. Грундът ще изглади и намали грапавината на боядисваната с латекс повърхност и ще доведе до по-малко разход от боята. Грундирането при смяна на цветовете пък е абсолютно задължително.

Освен това е важно повърхностите, които ще боядисваме, да бъдат сухи и чисти. Ако има някъде петна, те трябва да бъдат изчистени, а ако трябва да бъдат и леко изкъртени и отново замазани преди боядисването. Ако по стените имате забити гвоздеи или куки, които отдавна не ползвате, сега е моментът да ги премахнете и запълните дупките.

Като цяло латексовите бои се нанасят на два или три пласта, в зависимост от качеството на боята и повърхността, за постигане на равномерен цвят. Важно е обаче да се знае, че латексът трябва да изсъхне добре преди да се нанесе следващата ръка, защото в противен случай може да се появи разлика в цвета. Добрата новина тук все пак е, че този тип бои съхнат доста бързо, особено през лятото.

Бързото съхнене обаче има и един минус – трябва да отстранявате навреме падналите по пода или мебелите петна от боя. Те се мият лесно само с вода, но ако засъхнат задачата ви ще стане в пъти по-сложна.

И не забравяйте, че боядисването задължително започва от тавана. Най-напред се отсичат границите със корнизите, стените и ъглите, а след това продължавате надолу.

И накрая един практичен съвет - ако сте използвали боя, която е компютърно оцветена по каталог, запишете си номера на разцветката и го запазете. Така ако ви потрябва малко от същата боя за частичен ремонт след извънредно събитие, ще знаете какъв цвят точно да търсите.

А след като приключите с ремонта, със сигурност ще имате и снимки от него. А тях може да ни ги споделите, защото Месец на ремонтите в Dnes.bg ти е подготвил страхотни награди.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Напиши коментар Коментари