Ламинатът – практичното решение за пода

Той е евтин и лесен за поддръжка. А и може да го поставиш сам
Обновена: 6 юли 2015 19:38 | 6 юли 2015 12:25, Екип на Dnes.bg
14

Ако е крайно време да смените подовата настилка в хола или спалнята, а коркът, който ви представихме преди дни в Месец на ремонтите ви се струва скъп вариант, най-добре е да изберете ламинирания паркет (ламинат). Тази подова настилка става все по-популярна в последните години благодарение на оптималното съотношение между цена и качество.

Още по темата
Какво всъщност представлява ламинираният паркет? Той е многослойна синтетична настилка, създадена чрез съвместното съчетаване на процесите разтопяване и ламиниране. Ламинатът е изкуствена настилка, представляваща комбинация от дървесни влакна, меламин, смоли, както и  дори хартия. Производството му не е много труден процес – то става чрез насищане на дървесните частици със смоли, след което те се подлагат на натиск под висока температура и налягане, за да се слеят в един лист. Казано по-просто дървестните частици представляват около 80% от състава на подовата настилка, а на пластмасовите смоли се падат около 20%.

Обикновено ламинираният паркет се състои от 4 слоя, като за потребителя най-важен е най-горният, който определя визията му.

Ламинатът има редица предимства като подова настилка, освен цената. Той не изисква циклене, шлифоване, лакиране, а освен това не избелява на слънце. Ако имате някое по-упорито петно върху него, то лесно може да се премахне с препарати, които за другите настилки не е препоръчително да се използват. Лесният монтаж е друг плюс на ламината, като на практика човек може и сам да свърши тази работа в своя дом. Ако е с по-добро качество, този вид настилка може да бъде и много добър топлоизолатор.

Разбира се, и тук има известни особености, които е добре да се знаят, преди да започнете да поставята своя ламинат. Препоръчително е, подовата настилка да остане поне 48 часа в помещението, в което ще се слага при същите климатични условия. Важна предпоставка за монтажа и продължителното запазване на подовия ламинат е микроклиматът в помещението да е с температура около 20°C и относителна влажност на въздуха от 50-70%.

Друга важна особеност е, че основата на пода трябва да е абсолютно равна, чиста и товароподемна. Неравностите по пода повече от 3 mm на 1 m трябва да бъдат изравнени от специалист. Необходимо е и да има замерване на влажността на пода, за която също има определени изисквания. И не забравяйте: подовият ламинат не се лепи, кове или фиксира по друг начин, освен чрез клик системата.

При избора му първо е нужно да се определи за какви помещения ще се използва и за какво натоварване. И по възможност купете ламинат по-висок клас. Ламинираните подови настилки имат широка гама от цветове, щампи и текстури. Те може да изглеждат като естествен камък, гранит, мрамор, дърво, като на тях дори може да се постави всеки един образ, който пожелае клиента.

Голямо е разнообразието и при видовете повърхности на ламината. Те може да бъдат гланцирани, сатенени или матирани. Имайте предвид все пак, че ламинатите с лъскава повърхност са склонни към надрасквания. Силно изразената видимост на тези наранявания се дължи на естеството на повърхността и начина, по който светлината се разпръсква по нея.
И за финал: Ламинираните подови настилки са много здрави и издръжливи и при правилна поддръжка и експлоатация се радват на дългогодишно ползване. Затова след като я сложите, се отнасяйте с внимание и пазете вашата нова подова настилка. А ако имате достатъчно снимки от поставянето й, може да ги споделите с нас. Защото Месец на ремонтите с Dnes.bg ти е подготвил страхотни награди.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Никола преди 8 години
Ако ламината има канцерогенни изпарения , какво да кажем за мокетите ? Преди години един такъв мокет ми докара страхотна алергия и трябваше да минат години и да поставя навсякъде теракот за да разбера , че всичко е било от мокета . Няма по-нехигиенично нещо от мокен или килим . Дървения паркет/дюшеме също се лакират с канцерогенни лакове , които сублимират с месеци и години . Най-безопасно и практично е с теракот , после с качествен ламинат !
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-практично е да има голям килим, независимо какъв паркет е отдолу. На мен лично ми е грозно, но се поддържа лесно, особено ако е мокетен. Даваме нашите да ги перат в автомивката в квартала, леки са и могат да се пренесат лесно, освен това зимата стъпваш на топло.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОСТА СЕ ОТНАСЯ ДО 10 ОТ 11
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 8 МОКЕТА ИМА ЕДИН НЕДОСТАТЪК ЧЕ НЕМОЖЕШ ДАГО ОПЕРЕШ И СЪБИРА МНОГО ПРАХ, ИМАХ ГО И ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС , А ИНА ЧЕ КОГАТО СТЪПВАШ ПО НЕГО Е ТОПЛО , ЗА ТОВА НЯМА СПОР НО НЕ Е ХИГИЕНИЧНО
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години се подлъгах и сложих ламинат. Сега съжалявам. За малко повече пари можеше да си сложа дюшеме, както направи сестра ми. При първа възможност смятам да разкарам ламината.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз съм си асфалтирал хола ,скоро че асфалтираме и на тъщата много е здраво и износоустойчиво
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто имах предвид, че ако искаш да освежиш стаята си, винаги може да смениш ламината срещу неголяма сума пари!При правилна поддръжка, ламината може да изкара много повече години!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ефтинкото винаги е по-скъпо. Сложил съм буков паркет 17 години не е мръднал.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една стая с ламинат струва 200-250 лева!Съвсем спокойно човек може да си сменя ламината пред 5 години!
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъски или паркет трябва да се циклят и лакират през 5-6 години особено ако имаш малки деца или е натоварено офис помещение. Колкото до това кое държи по-топло според мен сравнено с паркет няма особена разлика. Естетично съм + за ламината, най-красиво е с дюшеме, но то изисква и най-добра поддръжка.