Дойде време за ремонт! Но откъде да започнем?

Последователността не е без значение, затова ето нашите съвети
Обновена: 14 юли 2017 13:11 | 5 юли 2017 10:53, Екип на Dnes.bg
2

Снимка: pinterest.com

Лятото дойде, а заедно с него освен време за почивка и бира с приятели, е време и за ремонт на нашето жилище, вила, гараж или просто разкрасяване на градина. Но откъде да започнем и къде да завършим нашата дейност? Какво можем и трябва да направим още сега и какво евентуално може да остане за следващото лято? Все пак, освен желание, за един ремонт ни трябват доста свободни дни и разбира се, пари.

Още по темата
В следващата статия, част от "Месец на ремонтите" с Dnes.bg, ще се опитаме да ви дадем няколко ценни съвета, които надяваме се да са ви от полза преди да започнете същинската част на ремонта.

Определете бюджета си

Както вече стана дума, за да изпълните замисленото в своя дом, ви трябват най-вече 3 неща – време, пари и търпение, докато чукането, боядисването и всичките неудобства, причинени от това, привършат. И ако времето и търпението зависят изцяло от вас и близките ви, то непременно е добре да си направите бюджет за предстоящите ремонтни дейности. Това действие ще ви позволи да определите по-лесно приоритетите си и да си дадете ясна сметка какво можете и какво няма да можете да свършите това лято.

Разбира се, ако не разполагате с достатъчно финансови средства, може да прибегнете до тегленето на банков кредит, но и там трябва разумно да си направите сметката и да прецените реално каква сума ви е необходима. В противен случай може ремонтът ви да не бъде изпълнен на 100% или пък да трябва да рефинансирате кредита си само месец – два, след като е изтеглен. Затова важно правило е, да не подценявате цената на ремонта и затова винаги си оставяйте известен финансов буфер. Т.е. ако може и смятате да отделите 1 000 лева за ремонт, никога не ги планирайте до стотинка, защото винаги ще ви се наложи да вземете още една кутия боя или латекс повече, защото не е покрило добре стените например. Все дребни работи на пръв поглед, но такива, които може да оскъпят ремонтните дейности.

Направете си проект какво трябва да бъде свършено

След като сте си определили бюджета, може да помислите за кратък проект на ремонта ви. Какво точно ще ремонтирате – ще градите стени, ще сменяте дограма, ще боядисате или  просто ще закупите нови мебели за реорганизация на една или две стаи. Задължително си съставете план и го следвайте, не оставяйте настроението да ви води, защото в ремонта трябва да има последователност. В противен случай рискувате да си отворите допълнително работа и разходи. Е, ако имате бол пари и свободно време сигурно и това няма да ви е проблем, но при повечето хора това не е така.

Започнете нещата от най-мръсната част

И все пак големият въпрос е откъде да започнем? Задължително от най-мръсната част. Със сигурност на много хора им се иска да започнат с нещо дребно, от което бързо да видят ефекта и да останат доволни, като по този начин добият допълнителен стимул за тежката работа, която предстои. Но това със сигурност не е правилната тактика. Ако ще къртите, събаряте стени, сменяте плочки или сменяте дограма – започнете от там. Като цяло най-мръсен и неприятен е ремонтът на банята и затова, ако тя влиза в плановете ви за промяна, започнете от нея.

Задължително е, ако ще предприемате сериозен ремонт на банята, да изнесете навън или поне достатъчно добре да опаковате големите предмети и обзавеждане, защото в противен случай рискувате да потънат в прах от къртене, нищо че затваряте добре вратите. А повярвайте, този прах се чисти доста трудно.

След банята може да се заемете с кухнята, ако тя влиза в плановете ви. Или с всяко друго място, където трябва да къртите (или пък да зидате стена). Но тук трябва да ви напомним – бъдете добри съседи и не забравяйте за спокойствието на комшиите, особено в часовете от 2 до 4 следобед и през нощта.

Едва след като приключите с грубите дейности вече може минете на фаза боядисване, слагане на тапети и всякакви козметични промени. А ако ще сменяте мебели – това е най-сладкия и последен момент от ремонта. В никакъв случай обаче не вкарвайте в жилището си нови мебели, ако все още не сте приключили с ремонта. Рискувате сериозно те да се замърсят и да се радвате кратко на техния красив, чист и приветлив търговски вид.

Коментирайте в семейството крайния ефект

Не вземайте еднолични решения за ремонта в дома ви. Нека всичко става с разговор и консенсус с цялото семейство, за да няма сърдити накрая – нещо, което единствено ще остави у вас горчив вкус от иначе многото вложен труд и пари. Това важи в най-голяма степен, ако правите ремонт на детската стая. Децата винаги имат свое мнение и го отстояват, затова най-добре говорете с наследниците си и ги убедете, че е най-добре ремонтът да стане точно по начин, по който вие искате. И ако става въпрос за тяхната стая – дайте им право на избор в какъв цвят да бъде тя, как да бъде обзаведена и се опитайте да им изпълните желанията, доколкото е възможно. Може да сключите и „сделка“ - детето решава в неговата стая, вие в останалата част от жилището.

И така – време е за същинската част на ремонта. За повечето от темите по-горе ще ви помогнем и ние в рубриката "Месец на ремонтите" с Dnes.bg. А през това време вие не забравяйте да снимате своя ремонт, защото съвсем скоро ще обявим и старта на нашата игра, в която можете да спечелите няколко страхотни награди.

"Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ"

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Напиши коментар Коментари
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ми впечатление, че българите вече не държат толкова на летните ремонти, търпят си кочинката, а предпочитат да си харчат парите и времето за почивки и т.н. Чак когато нещо се развали го поправят от безизходица.