Нова стена в дома? Не е трудно, но не е и игра

Почистете добре пода и да започваме
Обновена: 14 юли 2017 13:10 | 13 юли 2017 13:16, Екип на Dnes.bg
5

Снимка: pinterest.com

Виж други галерии »

Преди време сте закупили мечтания дом, но само след няколко години семейството ви се е разширило значително и се оказва, че помещенията в него са по-малко от необходимото.

А спалня трябва да има за всеки – и за родителите, и за децата. Или пък може би коридорът ви е прекалено широк и мястото в него може да бъде по-добре организирано. Все моменти, в които се замисляте, дали не е по-добре да изградите още една стена във вашия дом. Е, ние в "Месец на ремонтите" с Dnes.bg ще ви помогнем.

На практика в днешно време това далеч не е толкова сложна задача. Има няколко начина за това – голяма врата на релси, гипскартон, керамични тухли или блокчета за зидария от клетъчен бетон. От материала зависи и дебелината на стената, както и какво ще бъде нейното  предназначение. Със сигурност обаче, ако искате да използвате стената за закрепване на шкафове по нея например, тя трябва да бъде изградена по-солидна и здрава. Именно върху изграждането на стена от готови блокчета от клетъчен бетон ще се спрем в следващите редове.

Още по темата
Всъщност, не е нужно да сте майстор с голям опит, за да се справите с тази задача и сам. Важно е обаче да знаете някои важни неща по пътя на вашата работа.

Дебелината на стената се определя от функциите, които тя ще изпълнява. За оптимална шумоизолация и комфорт се препоръчва използването на по-тежък клетъчен бетон с плътност 700 kg/m3 и дебелина от поне 15 см. Реално погледнато размера на блокчетата ви дава сериозното улеснения да изчислите колко точно ще са ви необходими от тях за вашата нова стена. Така ще си спестите излишни разходи, както и повторно тичане до магазина за още материали.

Преди да започнете зидането, трябва да направите скица на идеята си. А подът ви трябва да е почистен, подготвен и разчертан. Разбира се, преди това трябва да е добре подравнен. Ако той е неравен, първият ред блокчета се полага върху цименто-пясъчен разтвор, а следващите върху тях- с помощта на лепилен разтвор. Препоръчително е и да си вземете специална лопатка, с която да можете равномерно да разнесете необходимия разтвор.

Като инструменти ви трябват още гумен чук, нивелир и мастар. Препоръчва се разминаването между отделните редове да е половин блокче, но минимумът му е 10 см.

Задължително във всички фуги - хоризонтални или вертикални, се поставя лепилен разтвор. Преди поставянето на следващия ред почистете обработената повърхност със суха метла или четка. И заедно с работата не забравяйте да снимате.

"Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ"

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Лопатата преди 6 години
Няма как да остана безпристрастен и да не отбележа, че препоръката за използване на "специална лопатка" ми е любим момент от тази, иначе лаишка, статия.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия е за прокурор. Като се срути някой вход по идеите които са дадени да не се забравят всички виновници.
2
2
 
2
 
! Отговори
папо преди 6 години
а, какво става с междуетажната плоча като се изгради стена ,това ясно ли е на даващото съвети "вещо" лице . и проект трябва да има...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе как ще зидаш стена върху плочата, без да се консултираш с проектанта? Журналиста, писал статията, дава ли си сметка, че създаване на сериозен постоянен това, който не е бил предвиден в проекта- до какво може да доведе?Избягвайте свободни изпълнения, като зидане на стена и пробиване на отвор в стена! Първо се консултирайте с проектанта, ако не може да го намерите - с друг инженер-конструктор.Изпълнение на "преградна стена" без консултация е допустимо само от лек материал, но не и зидария!