Труден избор: Пердета или щори? А може би и двете

Вижте няколко идеи за най-доброто решение с Месец на ремонтите
21 авг 2017 14:15, Красимир Ангелов
6

Снимка: pinterest

Ремонтирали сме стаята, сменили сме дограмата и сякаш остават само няколко дребни неща за довършване, за да получи спалнята или хола своя нов, цялостен облик.

Един избор обаче често предизвиква спорове между мъжете и жените – дали да се изберат пердета, или щори. Разбира се, и двете имат своите предимства, а и своите недостатъци.

Честите аргументи са, че пердетата бързо се цапат, но пък лесно се свалят и перат. Щорите пък събират много прах, трудно се свалят и чистят, но пък са по-практични.

Може да избирате между вътрешни хоризонтални и вертикални щори, от PVC, алуминиеви, текстилни, тръстикови и бамбукови материали.

Що се отнася до пердетата, много домакини сега избират пердета със средна плътност, за да пестят време за ушиване, закачане, пране. Разнообразието от материи е голямо: памук, лен, полиестер, вискоза, тафта, сатен, вълна.

Добре е обаче да имате предвид някои неща, преди да се насочите към определени материи.

Слънчевата светлина, а също прахът и мръсотията са пагубни за много тъкани. Светлооцветените платове отразяват по-добре светлината и са по-устойчиви на промяната в цветовете им. Тъмните платове и памучните материи абсорбират слънчевите лъчи и по-лесно избеляват.

Също много важно е пердетата да си подхождат с темата на стаята като цяло. Това, разбира, се не значи, че трябва едва ли не нюансите и цветовете на пердетата да са същите като дамаските на мебелите и килимите например, но най-вече не бива да има огромна разлика в двете декорации.

Една хубава комбинация е плътни щори с ефирни пердета, като могат да бъдат в един цвят, но с различна тоналност. Щорите - по-тъмни, а пердетата - по-светли. Представете си ги в пепел от рози или бежово, например.

А докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Параграф 22 преди 6 години
Ако прозорците ти гледат в отсрещни такива няма нужда от прозорци!
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната повтаряща се публикация.Кой ли помни какво излиза. Нали има оборот. Звън на монети.
2
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1И котката има къде да се катери
1
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Щорите са по-подходящи за офиси и работни помещения, докато пердетата създават неповторим уют и атмосфера в домашната обстановка.