Да помислим и за вилата! Да започнем от градината

Ето няколко свежи идеи за зеленината в двора ви
23 авг 2017 09:30, Красимир Ангелов
3

Снимка: pinterest.com

Лято, зеленина и прохлада. Морето винаги е харесвано през този сезон, но мнозина мечтаят в летните жеги да намерят китно и уютно място в планината, където да се избавят от високите температури. Но ако имате къща или вила някъде сред природата, без съмнение може да превърнете градината й в райско кътче, където да отмаря цялата фамилия. А това може да стане сравнително лесно и именно за това ще са и следващите ни идеи в Месец на ремонтите с Dnes.bg.

Ако сте занемарили градината на вашата вила, първата ви грижа няма как да не е тревата. Макар и лятото да не е най-подходящото време за сериозни дейности по нея, като за начало трябва да я окосите ниско, а след това да я изчистите внимателно с помощна на търмък. Имайте предвид, че прецизната обработка на почвата, както и направата на добър дренаж, са едни от най-важните условия за създаване на добра тревна площ.

Когато времето е подходящо, може да засеем нова трева. За препоръчване е това да стане или през пролетта, или през есента, защото тогава има достатъчно влага за доброто развитие на семената. И разбира се, новата ви трева иска честа поддръжка – както поливане, така и косене през определен период от време.

След като сте се погрижили за новата трева, може да си засадите цветя или дори малки дръвчета, стига дворното ви място да позволява. Има богат избор от цветя, които може да си засадите в градината, но все пак ви съветваме да не забравяте типичните за българската градина роза и здравец. Може да поставите и различни нестандартни саксии, които да събират погледите на приятели и съседи. С малко повече фантазия и сами може да си направите такива, например от стари играчки, дънери, колело, ръчна количка, дори и от счупени стари саксии.

Ако сте почитател на плодовите дръвчета и имате достатъчно място, съвсем спокойно може да си сложите няколко ябълки, праскови или череши. Имайте предвид обаче, че дръвчетата е най-добре да се засаждат през есента, така че за тях ще трябва да изчакате малко. Препоръчително е да избягвате големите дървета, защото след време те може да се превърнат в пречка в двора ви, да хвърлят излишна сянка или дори в даден момент при буря или силен вятър да застрашат вилата (къщата) ви.

При малко повече пространство в градината, може да поставите там и малък фонтан, или да си направите нова, стилна градинска чешма. Всичко това може да се съчетае и с лятно барбекю, където да прекарвате вечерите с приятели. А пътечката до всички тях може да оформите с декоративни камъни. Ако имате малко дете, или просто сте си дете по душа, може да си сложите и една люлка.

Разбира се, съобразно мястото и финансите ви, може да имате и други идеи. В крайна сметка това е вашата градина и най-важното е да се чувствате прекрасно в нея, нали?

И не забравяйте, че имате още малко време да ни изпратите снимки от вашия ремонт и да спечелите награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Напиши коментар Коментари