Кистозно акне през лятото - как да се справите?

Ето няколко съвета на дерматолози, които ще са ви от полза
11 юли 2020 21:40, Дарена Найденова
0
Кистозно акне през лятото - как да се справите?
IStockphoto

Лятото е времето, в което трябва да бъдем постоянно навън и да се радваме на високите температури. Късите ръкави вече са в гардероба ни и нямаме търпение да приключим работа, за да започнем с дългите разходки из природата заедно с близки приятели. Тази година обаче нещата са малко по-различни.

 Заради пандемията от коронавирус много от нас останаха затворени по домовете си за дълго време. Събирането с приятели беше строго забранено, както и разходките в парка. Сега обаче рестрикциите леко бяха вдигнати, но не трябва да забравяме, че заразата все още е сред нас и е задължително да се пазим и да спазваме лична хигиена.
 
Носенето на маски остана като закон, което не е никак приятно по това време от годината. Топлината и влажността от издишания въздух могат да причинят изключително големи проблеми за кожата, включително и появата на неприятни и грозни пъпки. Понякога обаче това не е единственият проблем за появата на акне.
 
Едно от най-лошите неща е т.нар. „кистозно акне“, което най-често виждаме на брадичката и в областта на челюстта. Според д-р Рене Руле, най-честата причина за появата му се дължи на хормонални промени и дисбаланс в организма. „Хормоните стимулират производството на мазнина, което води до растеж на бактерии, които попадат в порите“, казва Руле пред InStyle.
 
Тя добавя, че друг фактор за появата на кистозно акне е прекомерната консумация на млечни продукти и неспособността на тялото ви да ги обработи.
 
Ето как може да се справим с упоритите пъпки: 
 
Не пипайте лицето си
 
Звучи лесно, нали? Руле обяснява, че бактериите, които попадат върху лицето ни, най-често са пренесени от собствените ни ръце. Не подпирайте главата си, не пипайте кожата си без причина и не търкайте челото си, когато се опитвате да се сетите за нещо. Уверете се, че миете лицето си обилно преди лягане, за да премахнете всички бактерии, причиняващи акне, които може да сте прихванали през деня.
 
Още нещо, което е изключително важно. Не чоплете лицето си! Дерматологът д-р Ранела Хирш казва, че трябва да оставите раните по кожата да зараснат сами, без да ги пипате постоянно. Тя добавя, че това е най-честият начин да привнесете бактерия в иначе стерилната среда.
 
Още съвети за справяне с кистозното акне четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Напиши коментар Коментари