Без машинно гласуване на местния вот наесен

Остава за парламентарните, президентските и евроизборите
Обновена: 31 юли 2019 15:51 | 24 юли 2019 14:12,
16
Без машинно гласуване на местния вот наесен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинно гласуване на местни избори няма да има. Това реши мнозинството в парламента на второ четене на промените в Изборния кодекс със 129 гласа "за", 69 "против" и 1 въздържал се.

Още по темата

Обрат! Остава машинното гласуване на парламентарен вот

Гласуването с машини на парламентарните, президентските и евроизборите обаче остава.

Първоначално управляващите искаха да отменят и вота с машини на изборите за народни представители, но изненадващо вчера на заседанието на правната комисия те се отказаха от това и въведоха ограничението само за местния вот.

Според досега действащия закон по предложение на ДПС на местните избори през тази есен трябваше с машини да бъдат осигурени поне 6000 избирателни секции, а след тях да се гласува единствено и само машинно. С направените поправки обаче това на практика отпада.

Основен мотив на управляващите срещу машинното гласуване е анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който се посочва, че машинният вот е скъп и към него няма интерес, но пък се създава организационен хаос при отчитането на резултатите. Те се аргументират и със сложността на предстоящите местни избори.

По време на дебатите шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова призова депутатите да подкрепят предложението им, като обеща след кметските избори да се отвори отново темата за изборния процес.

"Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, преразгледаме, но в рамките на спокойна процедура след проведени местни избори, за които ние трябва да гарантираме протичане по начин, който да не доведе до безкрайно оспорване на резултата и до съмнение за тяхната легитимност", каза Дариткова.

Хамид Хамид от ДПС определи предложението като приемливо, но настоя, че след изборите наесен, ще продължават да настояват за въвеждането на машинно гласуване и на местните избори.

От БСП обаче не останаха доволни и се противопоставиха на отпадането на машинния мот за предстоящите избори. Те заподозряха, че след местния вот управляващите пак ще опитат да премахнат машините.

"Властта умишлено бойкотира машинното гласуване. Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори. Започнахте с единия лев субсидия, сега отиваме и към машинното гласуване", скочи червеният Драгомир Стойнев.

"Страх ви е да проведете избори честно и да няма подправени протоколи", включи се и червената Кристина Сидорова.

Дора Янкова от БСП пък посочи, че не е ясно защо хората имат право да гласуват с машини на избори за парламент, президент и евроизбори, но не и на местен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Еееее преди 4 години
Ама защо, без машините Боце ще "спечели" пак?!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
europeska kurupcia v murgava Bulgaria
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
izborite v bulgaristan ne stavat s pisma prez bg posti, poneje mnogo sa kradlivi bulgaristan postite....po-kradlivi sa ot bulgaristan agentite, arhitektite, prokurorite, sadiite, notariusite...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bg medii sa teroristi, a benebe im plasta.
12
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ами така де! Нали трябва да започне печатането на бюлетини в Костинброд! !!!! А сигурно вече са ги напечатали даже и в повечко! !???
11
1
 
5
 
! Отговори
Click bait преди 4 години
Сега като оставят в софтуера на машините "задни вратички" ще видите вие какво се казва манипулация от разстояние.
10
8
 
1
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
В най-скоро време машинното гласуване ще бъде отменено изцяло. То е отживелица, не гарантира честност и почти никъде другаде не се ползва.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерите също ядат кебапчета и струват по-скъпо. По-евтино е с химикалката да драснеш тук-там, да допишеш този-онзи, да пуснеш едно-друго.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ги мажоритарните избори за кмет. избирайте личностите на Слаи Tрионов. Слаи Трионов и собаките му за изборите за кмет ще ви дадат личности, а не партии. Гласувайте. Съберете сегашните мажоритарни кметове в парламента, и ще видите истината за така рекламираните от неуки шоу индивиди мажоритарни избори. Същото като със субсидията от 1 лев.
7
2
 
7
 
! Отговори
ХАКАТОН преди 4 години
как се развиха нещата до тук.Първо бяха ПРОТИВ машинното гласуване. След седмица - спретнаха НАПлийкси какви "вълшебници" имало тук.Сега вече станаха ЗА машинното гласуване....НЕЩО ДА ВИ ПОДСКАЗВА КАКВО ПОДГОТВЯТ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам голяма опасност ГЕРБ да не спечели и без машинно гласуване. Борисов е без това си купува изборите с пари от държавния бюджет. С машини и без той пак ще си ги купува. Цяла България гледа как обикаля и пръска пари преди избори, само ЦИК не забелязва.
5
2
 
10
 
! Отговори
niki преди 4 години
Пхаххахахах..........айде на бас, че като наближат парламентарните избори, ще си гласуват пак да няма и на тях. :D
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой се наcuрa от страх от машинното гласуване...
3
2
 
14
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Защото машините не ядат кИбапчета !!
2
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хехе БСП нали реват че без машините ГЕРБ щели да лъжат, сега БСП трябва да спечелят парламентарните избори, айде да ви видим другари.
1
1
 
16
 
! Отговори
Сух лед преди 4 години
Пуснете им пожарникарската пяна на тия там вътре!