Битката за София: Двама силни играчи в спор – Манолова и Фандъкова

БСП е длъжна да подкрепи Манолова, смятат анализатори
21 авг 2019 17:04,
119
Битката за София: Двама силни играчи в спор – Манолова и Фандъкова
Снимка: БулФото

БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова. Това каза пред БНР политическият анализатор Огнян Минчев по повод предстоящите местни избори през есента и евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София.

По думите му, ако Столетницата издигне собствен кандидат за поста, това няма да се погледне с добро око от избирателите на червените, защото това би означавало дърпане на електорат от Манолова.

Още по темата

"По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад - да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции", коментира още той.

Социологът Юрий Асланов се съгласи напълно с мнението на Минчев, като добави, че битката за София се очертава да бъде интересна, защото има "неслаби играчи".

"Най-логично е БСП да подкрепи Мая Манолова", категоричен е и той.

Според Минчев десните няма да подкрепят Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призоват да се гласува по съвест.

"За десните ГЕРБ е най-значимият противник", заключи политологът.

Относно изненадата - номинацията на арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", Минчев коментира, че партията е силна в София, но само по себе си това няма да доведе до успех на изборите.

"Той сам трябва да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, засега не се е реализирал политически, поне не познаваме негова политическа реализация в България и в София", изтъкна експертът.

Според него по-разумно е щяло да бъде усилията на десните в София са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на "Спаси София" и на "Демократична България".

Юрий Асланов пък е убеден, че "Демократична България“ няма потенциал да изведе своя кандидат до балотаж в надпреварата за столицата.

"Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или ключови градове в страната, ще покаже политическо отстъпление и ще мотивира противниците им да искат бързи предсрочни избори", пък е мнението на Минчев за последствията от евентулни загуби на ГЕРБ в големите градове.

Той коментира и появилите се снимки на Цветан Цветанов с Валери Симеонов на събора в Жеравна.

По думите му за Валери Симеонов е много важно да се заяви и да докаже, че неговата партия има място във властта, тъй като ВМРО иска да покаже, че е водещата партия в коалицията "Обединени патриоти".

"От тази гледна точка Симеонов може да разговаря и с г-н Цветанов, може да заема критична позиция спрямо ГЕРБ", изтъкна Огнян Минчев.

Асланов коментира, че не вижда връзка на ДПС с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов.

"Може би ДПС няма да успее да възстанови влиянието си в общини, в които е имала влияние преди. Очаква се обаче ДПС да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават основание да се очаква това", завърши социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по лошо от гербераското управление неможе да имасега се сещям зяща след 44 година е имало народен съдселяните смазани от акцизи за източния фронтдържавата разоренаплащахме репарации до 75 година- и 6 американски си хапваше българско агнешкотранспортите средства конфискувани от пострадалите балкански държавиостанали сме без камионие затова никой не скочи с оръжие срещу руската армия народа беше стигнал дъното на оцеляването
82
11
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
Един глас от мен за Манолова.
81
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
София -касичката за пари на управляващите.Който иска да я...пълни,да пусне за Фандъчката.(платена...обява))
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАКА Е ПРИЯТЕЛЮ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ СВИКНАЛИ ДА СЕ СПАСЯВАМЕ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ Я ГЛЕДАЙ ФАКТИ- 20.12.1944Г-1.4.1945Г НАРОДНИЯ ЧЕРВЕН СЪД ИЗДАВА 2730 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ, 1900 ДОЖИВОТНИ, СЪДЪТ В НЮРНБЕРГ ИЗДАВА 19 СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ВСВ, ЧЕРВЕНИТЕ СЪЗДАВАТ МУТРИТЕ БЕДНИ МОМЧЕТА И ЕДИН ПО ЕДИН ГИ РАЗСТРЕЛВАТ, 1.1995Г/2.1997Г 3000ЛВ ЗА 1 ДЛ МИН ЗАПЛАТА 2600ЛВ, СРЕДНА ЗАПЛАТА 3 ДЛ, ИНФЛАЦИЯ 2000%, 13 ФАЛИРАНИ БАНКИ- ПРАВ СИ БГ НАРОД ВИНАГИ СЕ СПАСЯВА ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ.
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата държава България трябва да гласува за кмет на столицата. Това е добра идея и я подарявам на партия "Няма такава досада" на Слави Чалгов Чалгаров.
78
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП е единственото спасение за България!! Който и да издигнат гласувайте за него. Инъче си оставаме под Герберско робство
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КметоМая може да спечели, но шопите се управляват трудно и всички НПО-та са в София и протестуират. Трудно и не си струва.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаТо нали тик.вун казваше, че и магаре да върже, ще спечели - какъв ти е проблемът?
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова и Манолова ще са най-полезни за обществото ако станат учителки в родните си места.И двете имат нужното образовани за това.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаВече не - трябва 6 месечна уседналост, т.е. адресна регистрация в София около началото на март
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
политическият анализатор Огнян Минчев.... бившия преподаватела по научен комунизъм в АОНСУ пак се изказа за всичко, ей срама нямат тия хора за пари
72
10
 
8
 
! Отговори
актив преди 4 години
Това плямпало-Манолова, менте политик и пълна бездарница ,може с късмет да взаме третото място .... За комунисти -*** няма място в Общината ....
71
5
 
6
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Искаме буда пак за кмет при буда няма скрито покрито нито разкрито
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
слабички са и двете. партийни кукли на конци. която и да спечели ще продължи източването на бюджета с ремонти и ремонти на ремонтите, а резултата всички го виждат - разпадаща се инфраструктура, по-зле от държави в Африка! дотам ни докараха ГЕРБ с тяхното крадливо управление 10 години.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли време мъж да хване юздите на София. И малко да ограничи властта на Борисов в столицата Стига е колил и бесил. Има къде къде по- умни хора от него. Най напред в София, а после и в другите градове.
68
9
 
9
 
! Отговори
:)))))))))))) преди 4 години
Мая Манолова в БСП не я искат та в София ли ????????????????
67
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова е скрития кандидат на Бойко диктатора! Кадър е на неговия ортак Гоце първанов!
66
8
 
7
 
! Отговори
pereklyИз преди 4 години
избор между чума и холера , значи...
65
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и магаре ще е по добре от тотално проваления фандък!
64
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Четата на Цв.,да се...напъва да пише до 18,30.След това...брояча спира да отчита и се работи на...празни обороти.Който писал...писал,надника не се увеличава.(платено съобщение)