Битката за София: Двама силни играчи в спор – Манолова и Фандъкова

БСП е длъжна да подкрепи Манолова, смятат анализатори
21 авг 2019 17:04,
119
Битката за София: Двама силни играчи в спор – Манолова и Фандъкова
Снимка: БулФото

БСП е длъжна да подкрепи, охотно или неохотно, Мая Манолова. Това каза пред БНР политическият анализатор Огнян Минчев по повод предстоящите местни избори през есента и евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София.

По думите му, ако Столетницата издигне собствен кандидат за поста, това няма да се погледне с добро око от избирателите на червените, защото това би означавало дърпане на електорат от Манолова.

Още по темата

"По-скоро очаквам Манолова да се кандидатира за кмет на столицата, но ще държи това в тайна до септември. Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение, от който ще и бъде трудно да се върне назад - да каже, че няма да се кандидатира, а ако го направи, ще загуби позиции", коментира още той.

Социологът Юрий Асланов се съгласи напълно с мнението на Минчев, като добави, че битката за София се очертава да бъде интересна, защото има "неслаби играчи".

"Най-логично е БСП да подкрепи Мая Манолова", категоричен е и той.

Според Минчев десните няма да подкрепят Манолова на евентуален балотаж в столицата, а ще призоват да се гласува по съвест.

"За десните ГЕРБ е най-значимият противник", заключи политологът.

Относно изненадата - номинацията на арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", Минчев коментира, че партията е силна в София, но само по себе си това няма да доведе до успех на изборите.

"Той сам трябва да припознае себе си като човек, който може да натрупа политическо доверие, засега не се е реализирал политически, поне не познаваме негова политическа реализация в България и в София", изтъкна експертът.

Според него по-разумно е щяло да бъде усилията на десните в София са обединени около един кандидат, а не да се разделят между номинациите на "Спаси София" и на "Демократична България".

Юрий Асланов пък е убеден, че "Демократична България“ няма потенциал да изведе своя кандидат до балотаж в надпреварата за столицата.

"Ако ГЕРБ изгуби София, Пловдив или ключови градове в страната, ще покаже политическо отстъпление и ще мотивира противниците им да искат бързи предсрочни избори", пък е мнението на Минчев за последствията от евентулни загуби на ГЕРБ в големите градове.

Той коментира и появилите се снимки на Цветан Цветанов с Валери Симеонов на събора в Жеравна.

По думите му за Валери Симеонов е много важно да се заяви и да докаже, че неговата партия има място във властта, тъй като ВМРО иска да покаже, че е водещата партия в коалицията "Обединени патриоти".

"От тази гледна точка Симеонов може да разговаря и с г-н Цветанов, може да заема критична позиция спрямо ГЕРБ", изтъкна Огнян Минчев.

Асланов коментира, че не вижда връзка на ДПС с отстраняването на Цветанов от ГЕРБ, каквато теза изложи Валери Симеонов.

"Може би ДПС няма да успее да възстанови влиянието си в общини, в които е имала влияние преди. Очаква се обаче ДПС да направи исторически пробив и да получи 1 или 2 мандата в Столичния общински съвет. Резултатите от евроизборите дават основание да се очаква това", завърши социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две мумии. Големи играчи, няма що!Едната мумия - послушния пудел на баце.Другата мумия - безполезно плямпало, политик от кариерата. Ще освини града ако стане кмет!
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма битка, няма да гласувам за никоя от тия cтepви.
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди Фандъкова в София улиците бяха празни и можеше на всякъде да се паркира и заплатите бяха по 4 хил лева, а като дойде Фандъкова въведе синя зона и заплатите паднаха на 850 лева!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕД КОСТИНБРОД - КМЕТ- ДА БЕ ДА....
39
1
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ПОМНИТЕ ЛИ ЕДНА БИВША МИНИСТЬРКА НАЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ КАБИНЕТА БОРИСОВ КОЙТО Я НАМЕРИЛ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В ГАБРОВО
38
5
 
7
 
! Отговори
Скоро преди 4 години
Края на ОПГ ГЕРБ,ще започне от София.
37
2
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
На София и трябва технократ.Но като знаем кви селяни са шопите.Те едва ли знаят значението на думата ТЕХНОКРАТ.Затова нямаме столица ,а едно голямо село.Да продължават да гласуват за цветове и светло архитектурно бъдеще ги чака.Същото като сегашното.Важни представитенлни сгради в мазилков сицион,а мазилките порутени като в бордей.По централни улици квадратни мазилкови фасади на които им отива,гроба на фандъкова,ПОСЛЕ ЩО НЯМА ТУРИСТИ?Ми няма кво да се види.демокрацията не е положила и една колона
36
4
 
9
 
! Отговори
Стига преди 4 години
София се нуждае от промени, кварталите са в ужасно състояние за сметка на центъра,да не говорим за грабежа.
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаех, че Фандъкова лично прави ремонти и трасета. Ако имате претенции те трябва да са към съда и прокуратурата. Кмета има други функции. Малко се образовайте.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви бивши и настоящи комунистки в София на кметското място
33
9
 
8
 
! Отговори
Хааа преди 4 години
Какво и е силното на Фандъкова?ремонт след ремонта и пръскане на пари ли!?
32
3
 
6
 
! Отговори
дамн преди 4 години
лелелелелеи това ли ще е избора? Между тези двете? хахахахххахахаххахахаххахахаххахахахаххахахахахххахахахахахахахахахаххахахаха
31
6
 
5
 
! Отговори
бай ви тошУ преди 4 години
На сесстра галЕва само популизма и е силен всичко останало е гола вода !!!!
30
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
МАНОЛОВА ПАДА !!! 3
29
8
 
6
 
! Отговори
знам преди 4 години
Битка между костинбродската лъжа и строител на София.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че то от бсп трябваше да подкрепят и станишев, ама не стана! ако "майчето" реши да стане лидер на бсп, нинова ще откачи! а женската природа няма логика!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28и като дойде майчето, софия ще цъфне и върже! ще изгони всички, за да може да се диша и паркира спокойно!
26
5
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Манолова не е толкова глупава, та да си зареже НЕЗАВИСИМОТО МЯСТО НА ОМБУЦМАН И ДА ИГРАЕ ПО СВИРКАТА НА НИНОВА.ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН ПРОВАЛ НА ИЗБОРИТЕ, МАНОЛОВА ПРОПАДА НАПЪЛНО.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди Фандъкова в София нямаше задръствания, нямаше синя и зелена зона, имаше къде да се паркира, нямаше мръсен въздух, нямаше презастрояване... Най добре е да си ходи Фандъка и да идва Майчето.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятен избор между две комунистки. Страшна работа!