Люта битка до последно за София: Само 2% делят Фандъкова и Манолова

Двете дами ще се изправят една срещу друга на балотаж
214
Люта битка до последно за София: Само 2% делят Фандъкова и Манолова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова (36,3%) пред Мая Манолова (34,6%), прогнозират от Алфа Рисърч.

Сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред БСП (21,4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет, както и затвърждаване на силните позиции на Демократична България, постигнати на европейските избори – 15,5% вот за общинска листа и 10.7% за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов, са останалите тенденции, регистрирани от представителното за столичните избиратели проучване. То е на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 3-7 октомври 2019г. сред 801 пълнолетни граждани с право на глас в местните избори.

45,3% от столичани са заявили готовност да отидат до урните в изборния ден.

Според социолозите е разбираем високият интерес към местните избори в столицата и символното значение да бъдеш политически представен именно в нея. Това определя и големият брой претенденти за кметския пост: 30 – през 2007 г., 25 – през 2011 г., 21 – през 2015 г. и 20 – през настоящата.

Ясната дясно-центристка ориентация на избирателите обаче в най-големия и с най-голям икономически потенциал български град, доста категорично е определяла победителя, независимо от множеството кандидатури. В случая, напротив, сме свидетели на много по-оспорвана и амбициозна битка, тестваща преминаването на дясно-центристката в ляво-центристка периферия, отбелязват от Алфа Рисърч.

Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация.

Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на Демократична България, които ще определят в голяма степен пътят към и на София.

Кандидатът на т.нар. градска десница - арх. Борислав Игнатов, събира към момента 10,7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6,1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9% вот за Ангел Джамбазки).

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на “независимите претенденти“. В резултат той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните.

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32,1% : 21,4%).

Трета позиция за Демократична България (15,5%). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация. ВМРО с 6,1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61- членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящия. През 2015 г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство. Което отсега вещае трудни времена за столичния кмет. И изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили.

_______________________________________________________________________________________________________

Настоящото изследване е проведено в периода 3 – 7 октомври 2019г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
Todor R преди 4 години
Игнатов не 10%, по-скоро 10 гласа ще вземе и то от хора, харесали снимките на приятелката му!
174
0
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
Сидеров ако мине 1500 гласа си го режа в дъно.
173
4
 
2
 
! Отговори
Човек преди 4 години
То е ясно, че за Фандъкова ще гласуват Младост, Манастирски ливади и Дружба. Все пак 80% от бюджета на столична община за последните 10 години отиваше при тях. Тя говореше само за техните проблеми и ги решаваше?????Сега се заиграва и със северозападните квартали, но иска там да строи промишлени зони??? Защо не разпредели промишлени зони и бизнес паркове навсякъде???Защо не разпредели роми и социално слаби във всички райони, а ги лансира в западна София????
172
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам един ЛУД десен реститут, десните кметове му върнаха земите в София, бие си дъщерята системно, жена си още по-системно, а пък баща му е заработил земите като царски награди един беден самоковски селянин, защото е хвърлял от една скала комунисти, земеделци, трепал е жени, само бременни видите ли не трепал като войник в Гърция и Сърбия. Моя дядо е бил войник там но не е трепал никога и от царя нищо не е получил не сме и реститути
171
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щях да гласувам за Фандъкова, но вчера отидох да одна приятелка в Младост, спрях на едно от малкото свободни паркоместа и като си тръгнах си видях счупена чистачката заедно със стойката за нея. Сега отивам в сервиза да питам колко ще ми струва ТОРМАЗА НИ ДА НЯМА ПАРКОМЕСТА И ПРЕЗОСТРОЯВАНЕТО НА МЛАДОСТ. За Фандъкова да гласува този който ми е счупил стойката на чистачката. Всичко беше изхвърлено под колата, плюс изкривено огледало и вдигната втората чистачка. Прекрасно управление
170
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Я само като ги срешнете ги питайте как точно ще изпълнят обещанията си и ще хлъцнат всичките! По това ще познаете, че нямат капацитет да управляват! Ако тръгнат да ви обесняват към края на мандата евентуално и тн. пак за нищо не стават! Ако застанат и кажат - това ще струва еди колко си, общината ще ги събере на база на предишния счетоводен баланс за еди колко си време, време за изработка еди колко си, значи ще сме готови до еди коя си дата с това нещо, тогава имате срещу себе си годен човек!
169
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Явно България е тотално загубена - щом хората се дърлят коя от кандидатките била по грозна, по неука или по голяма комунистка! Абе хора вместо да застанете всички заедно и да настоявате кандидатите да излизат с план, график за това какво ще правят, кога, КОИ ще е отговорен за дадено нещо и какви ще са последствията за тях при неизпълнение на поетите задължения, вие се дърлите за глупости! 1 кандидат няма като хората! Нито 1! Всичките обещават, ама не казват как ще го изпълнят!
168
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Гр.София 187 Ох , отдъхнахме си. Цяла България се питаше за кого ще гласуваш.
167
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 152 Тия проби винаги ни излизат през носа. Колко по мърдаме ,толкова по ни влиза. За това по кротко.
166
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
една учителка по руски която за три мандата на София ,не успя да разбере ,че за да си кмет трябва и малко мозък-------Ъхъ...А през това време на Манолова мозъкът и е в излишък, верно ли?
165
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите трябва да бъдат бити с тояги!
164
2
 
3
 
! Отговори
Антон преди 4 години
И кой ще гласува?Новите софиянци?Тия по офисите които са от село и "силно" загрижени за София?Айде стига бе!
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камилче, що лъжеш, в допитването в dnes.bg на 3 място е Дренчев от Възраждане.Роби на комунизма, гласувайте за ГЕРП до пълно унищожение!
162
12
 
1
 
! Отговори
Гр.София преди 4 години
Ще гласувам за Мая!
161
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каква Манолова бе, вие ненормални ли сте?!? Досководещ демагог, решил изведнъж да ми става кмет на столицата. айде налейте си малко акъл в главите, че ракията и бай брадъра съвсем са го изпили.
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ся като го нема Цецо асансьора, кой ще организира фалшифицирането?
159
3
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
Манолова води с 6% според проучване на около 1000 анкетирани. Явно всеки си прави сметката без Борко Балтисов. Да му мислят клетниците в комисиите, да си носят храна и вода за 3 дни, по едно одеало също няма да им е излишно.
158
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб Ви информира какъв ще е резултатът в София. Гарантирано от Герб!
157
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажем "сбогом" на избелялята спирохета Фънди!
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е виждал дипломите на Вожда? Като ги покажете, тогава питайте за дипломите на Мая! Доколкото знам, тя поне не е осъждана за лъжа ....