Сигурен балотаж в София, Фандъкова с 9% преднина пред Манолова

Многото кандидати разпръснали вота, цепят от гласовете за ГЕРБ
138
Сигурен балотаж в София, Фандъкова с 9% преднина пред Манолова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова е с преднина с около 9 процента пред опонента си Мая Манолова на първи тур на местните избори, ако вотът беше днес, според проучване на Центъра за анализи и маркетинг сред 1010 пълнолетни граждани на Столичната община, оповестено днес в Националния пресклуб на БТА. Изследването е направено между 12 и 21 октомври със собствени средства.

За Йорданка Фандъкова биха гласували 40,1 на сто от вероятните гласуващи, а за Мая Манолова - 31,2 процента. В сравнение с предишното ни изследване от септември, където разликата беше около три процента, сега дистанцията се е увеличила на около девет, коментира Юлий Павлов. Данните показват малък отлив на деклариращите, че ще гласуват за Фандъкова - с 2,5 на сто по-малко в сравнение със септември, и по-сериозен отлив от Манолова - от около осем процента, отбеляза той.

Лекият отлив при Фандъкова, който все пак е в рамките на статистическата грешка, се дължи на това, че се появиха повече кандидати, макар и с малки проценти, и част от тези, които през септември са декларирали, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока, обясни Павлов.

Това е и една от причините за спада при Мая Манолова. Когато нямаше много кандидати, всички, които бяха против статуквото, се групираха около Манолова, после се появиха други кандидати и опозиционният вот се разпиля към тях, каза Павлов. Според него другата причина е кампанията, която по думите му не успява да убеди колебаещите се избиратели, че Мая Манолова е подготвена достатъчно за кмет.

Борислав Игнатов е трети в надпреварата с 8,3 на сто /при 6,1 на сто през септември/, следван от Ангел Джамбазки - 5,3 процента /при четири на сто през септември/ и Волен Сидеров с 2,9 на сто /при 1,2 процента през септември/. След тях се нареждат Борис Бонев - 1,9 процента, Николай Дренчев - 1,1 на сто и Стефан Иванов - 0,5 на сто.

Най-вероятно балотажът ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, прогнозира Павлов. Според данните няма промяна в дела на хората, които биха подкрепили Фандъкова на втори тур - 47,1 на сто от вероятните гласуващи и сега, и през септември. Делът на тези, които заявяват, че ще гласуват за Манолова на балотажа, е намалял - сега за нея биха дали гласа си 37,3 процента, докато през септември те са били 42,4 на сто сред вероятните гласуващи. Тези, които биха гласували на първи тур, а не биха гласували на балотажа, леко се увеличават от 8 процента на 11,7 на сто.

При гласуването за общински съветници данните показват леко намаление и при ГЕРБ, и при БСП - 36,1 на сто от вероятните гласуващи за ГЕРБ/СДС /при 38,7 на сто през септември/ и 26,3 на сто - за БСП /при 29,7 на сто през септември/.

Повече от по-малките партии успяват да привлекат избиратели и процентите им леко се покачват, обясни Павлов. "Демократична България" е трета с 9,2 на сто /при 7,9 на сто през септември/, следват ВМРО с 6,3 на сто /при 5,4 на сто пред септември/, "Атака" - с 2,9 процента /при 1,6 на сто през септември/. Партията на зелените би получила 1,4 на сто, а "Движение 21", АБВ, ДБГ и "Възраждане" - по 1,2 процента.

Според Юлий Павлов е малко вероятно ГЕРБ да има абсолютно мнозинство.

Около 55 на сто от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Това означава малко над 550 хиляди души да отидат до урните, което според мен не е много вероятно, коментира Павлов. Според него е малко вероятно гласуващите да надхвърлят 500 хиляди души.

Според данните 58,9 на сто от анкетираните смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, докато през септември 52 процента са изразили такова мнение. Според 25,9 на сто няма съществена промяна /при 31,9 на сто на това мнение през септември/. За 12,2 на сто столицата се е променила по-скоро към по-лошо /при 14,4 на сто с това мнение през септември/.

54,9 на сто пък отговарят, че са удовлетворени от управлението на Йорданка Фандъкова, при 46,7 на сто през септември, а 39,1 процента декларират, че не са удовлетворени /при 48,7 на сто с тази позиция през септември/. Според Юлий Павлов кампанията е показала реално как се е променил града и затова мнозинството заявяват, че са удовлетворени.

-------------------------

Проучването е на Центъра за анализи и маркетинг сред 1010 пълнолетни граждани на Столичната община. Изследването е направено между 12 и 21 октомври със собствени средства на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
3
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
Искам да попитам защо арестуваха Иванчева и заместничката и за подкуп, даван само на Иванчева а не е арестувана Фандъкова със заместника и за далавира за милион на заместника?
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София на евроизборите Иванчева събра 6 процента. Тук не и дават и процент. Жалки са лъжливите сациолози на ГЕРБ. Баба Яга Фандъкова освен да я обявят за пожизнен кмет и накрая да я мумифицират в мавзолея на Йорданка Фандъкова
97
1
 
3
 
! Отговори
То66 преди 4 години
вярвате ли на социолози ? добре бе софиянци, какво е построила тази за вас толкова години ? и какво зависи от нея въобще ???
96
3
 
6
 
! Отговори
Бай Фъндък преди 4 години
Мая е твърде читава за социалистка, но не забравяйте че социалистите могат само да рушат и да трупат дългове.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз ще гласувам за Борис Бонев. С дейността си в "Спаси София" е доказал, че милее за родния си град. Не ми стана ясно, защо провинциалисти се напъват да управляват София?Видяхме картофената буля до къде ни докара. Хайде стига!
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувам за Бонев, най-интелигентният и достоен кандидат. Стига с партийни калинки !!!
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не живея в центъра и пак нищо ново няма на моята улица миналия месец асфалтираха една дупка която стоеше от миналата зима
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички чиновници под строй ще гласуват за Фандъкова. И пак няма да спечели. Живея в центъра. Откакто е кметица нищо не се е променило освен вдигането на данъците и презастроявянето. Тротоарите ни са осеяни с кучешки **на, на едни паркирали им слагат скоби за 10 минути закъснение, а други по цял ден си държат колите с отворен багажник и не плащат дори стотинка. Поне кучешките екскременти да бяха изчистили предизборно.
91
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е за промяна.
90
6
 
26
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Явно голям страх тресе управляващата клика и яко кешат по всички сайтове.Дадена е команда да се втълпява на хората , че учителката по руски е ФАВОРИТ .ДА , АМА НЕ!Няма рейтинг на другите кандидати, само на Фандък и Манолова.След като Фандък и групата некадърници около нея ни съсипаха града, очакват да ги харесваме и избираме??ТОЗИ ПЪТ- НЕ! ПИСНА НИ ОТ НЕГРАМОТНИ ***!!
89
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Блондинките в биттка за София ... :) Яко!
88
4
 
20
 
! Отговори
Мен преди 4 години
То и совата дава 7 процента преднина на Цеца пред Румбата малко преди президентските. По същата логика знаем какво се случи
87
11
 
10
 
! Отговори
TT преди 4 години
Кой нормален човек ще гласува за Манолова/Фандъкова, при положение, че най-подготвен в дебати и откъм идеи за промяна е Борис Бонев от Спаси София?
86
4
 
20
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Многото кандидати ще нацепят не само Фандъкова и Герб, но и самия Бойко Методиев. Жална им майка на политиците, те просто не познават народа си, който помни и знае.
85
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише се ФЪндъкова! Тя ще падне и ще се натърти! Много белички й се натрупаха, а самохвалството й няма край! Къш, да дойде някой друг!9%! Тези от въпросния център имат ли малко акъл?
84
18
 
8
 
! Отговори
Амиии преди 4 години
Да махнеш някой, без да си сигурен, че го заместваш с по-добър си е чиста глупост. Мая само крякаше и си правеше реклама като омбудсман, нали виждате какви настъпателни нахалници са жените- комунистки: Елена Йончева, Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова! И всичките с апетит за далавери и уреждане. Та , макар да не харесвам какво става в София (видях колко е "дръпнал" Бургас за година- две, явно там се краде по-малко) Фандъкова поне се държи обрано и скромно. Трябва да си много наивен, д
83
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
ГЕРБ са изпуснали тази агенция, те пък взели и пуснали реалната картинка... Ще излязат още утре с опровержение, *** са сгрешили - имали предвид 0,9%, та да се мотивира електората на ГЕРБ да гласува.
82
3
 
16
 
! Отговори
az преди 4 години
е тая и оня дето я държи на власт ще довършат много скоро и без това издишащата ни държавица...нещата са направени да се размие вота т.е. много добри кандидати...които после ще кажат, че подкрепят фъндъчката, защото комустите са зад Манолова...и така герб са винаги на власт и ще могат да си крадат на воля още многоо време и никога няма да има промяна на статуквото...честито софиянци
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е притеснено!За кой ли ще гласува тоя народ!?
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦЕНЗУРА ЕНадай се,чичо,на трушия от дренки!