На избори, но без избор: 3 000 села без вот за кмет

В населените места с до 350 жители ще бъде назначаван кметски наместник
Обновена: 25 окт 2019 14:03 | 25 окт 2019 14:03, Красимир Ангелов
6

Близо 3 хиляди села в България няма да избират кмет заради законови промени. Вместо това, в населените места с до 350 жители, ще бъде назначаван кметски наместник.

Село Новаковци е само на 12 километра от Габрово. Тук са регистрирани 138 жители. За първи път, и то не на шега, те няма да гласуват за кмет. Вместо това, кой ще поеме местното управление, ще реши общинският съвет в Габрово.

Хората обаче искат да поемат своята отговорност за селото и да изберат един от тях. В предизборните обещания не вярват и в друго габровско село. Затова жителите в Гергини няма да отидат до урните.

Борба за власт на практика няма да има в над половината от населените места в Габровско. В общо 174 села тук няма жители или техният брой е едноцифрен.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътувам в цялата страна. Минавам през запустели градчета и селца. Такава призрачна картина няма и в филм на ужасите. Полусрутени двуетажни къщи в които кучетата са единствените живи същества. Личи си че са живяли заможни хора по времето на недоносеният соц. В момента е пустош. В няколко селца видях по двама възрастни без ток светеха си с газени лампи в 21 век. Къде си бе тавариш Пожар ти само по магистралители караш. Отбии се от тях и влез в селцата и градове да видиш чудо невиждано.
4
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Да, ама селата им не са пълни с римляни.
3
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3000 села? навремето всеки, който не го е устройвал комшията се е местил през две долчинки и си е правил къща. после при него е идвал друг недоволен и той си е правил къща. и така става село с 20 къщи. та сега имаме толкова излишни села
2
10
 
1
 
! Отговори
хх преди 4 години
Карай си, батко камиона и не се занимавай с неща от които хабер си нямаш!! Даже остани в Косово, щом толко ти харесва!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И моето село е едно тях,и поради това че ми отнеха правото на глас да си гласувам за кмет,аз пък моя глас няма да им дам от тук нататък за каквото и да е...