Патриарх Неофит упражни правото си на глас

Той гласува след Божествената литургия
Обновена: 27 окт 2019 13:45 | 27 окт 2019 13:45, Нели Христова
21
Патриарх Неофит упражни правото си на глас

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит упражни правото си на глас в днешните избори за кметове и общински съветници. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Патриарх Неофит е гласувал в първа секционна избирателна комисия в Шесто основно училище "Граф Игнатиев" в София.

Предстоятелят на Българската православна църква - Българска патриаршия е гласувал малко след Божествената литургия по повод на Седмата неделя след неделята подир Въздвижение. Патриархът е благопожелал успешен ден на трудещите се в секционната комисия, посочват от БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ще каже ли?В учебника по история (от онова време) се говореше за потушаването на протестите срещу покръстването, болярите и техните семейства и т.н. били против). Кой пише истината?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11Поповете може и да не стават за политици, но да имат определена власт няма да е лошо.Прав си.
15
1
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
"Ти да си чувал за хармонията между държавната ( светската ) и духовната власт?".Чувал съм, ама не съм виждал.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11Значи нямаш проблем с религиозни фигури на власт?Имам, защото властта не е само духовна. А и Бог, когото почитаме ние, християните, има освен духовно , свещеническо потекло има и царско потекло. Или май си ПРОТИВ НЕдуховник да бъде цар или политически лидер? Ти да си чувал за хармонията между държавната ( светската ) и духовната власт?
13
1
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Значи нямаш проблем с религиозни фигури на власт? Защото един цар, той е избран от Бог, съответно е религиозна фигура. Църквата също регулира царските правомощия, той трябва да се съобразява с нея, защото тя му дава власт. Тоест, той трябва да контактува с висшите духовници за насоки. Е , ако те могат това, защо да не могат да са на власт? Нали знаеш, всяко село без поп и църква, не е село. Поповете може и да не стават за политици, но да имат определена власт няма да е лошо.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТълкувателПpocта работа ама не е за *** хора :)Ти се мислиш, че си от " непростите" , так али, " тълкувателю"? Че с това определие показваш, че си по- *** и от простите хора.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТълкувателХехех, това го знам много добре. Знам и за какво се молят по време на Светата Литургия. Но все пак, императорската и царската власт е истинската установена от Бога Държавна власт, нали така, "тълкувателю"? И Недей да ме обвиняваш, НЕ противник на Държавата и държавната власт и НЕ съм ходил на протести срещу която и да е политическа партия и власт! А познавам такива мазници сред "верующите", които хем на протести са ходили (като онези през 1997), хем се мазнят на "силните" на д
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеска написахте по една новина за всеки политик които е гласувал само патриарха не ми се връзва.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 6Що пък религиозни фигури да не стават политици? С какво е по-добра една учителка по руски от един поп?Ами по царско време е имало Самодържавие, и определено, държавната власт е била в ръцете на Царя. Царят е бил вярващ и е имал най - добрите качества за това, но не е се е обличал и държал като свещеник.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТълкувателНегово Светейшетво Патриархът ДАВА ЛИЧЕН ПРИМЕР че ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА а не да ходим за гъби в деня на изборите!Май си забравил да "изтълкуваш", че трябва да гласуваме задължително и за ГЕРБ - убийците на България, нали? Не че и останалите политически партии не са ***. Всички казват " Аз ЩЕ направя еди какво си". С това " ЩЕ", България е съсипана!Иначе си прав - трябва да се гласува, а и постъпката на Патриарха ( няма значение за кого е гласувал) е правилна.
7
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Що пък религиозни фигури да не стават политици? С какво е по-добра една учителка по руски от един поп?
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТълкувателНегово Светейшество за гласувал? Вероятно за ГЕРБ? За силните на деня, нали? А Вярата ни учи за самодържавието, за Християнската царска и държавната власт....
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3 Това го знам много добре. А ти явно не си ме разбрал . Не съм казал, че съм съгласен духовници и свещеници да стават политици. Никой нормален човек не би се съгласил свещеник да бъде политик - няма значение от какъв ранг е той. И ако светия Синод е забранил едното, защо да не забрани и другото? Или май не става? Ама да се бъркат в политиката имат ли право?
4
6
 
1
 
! Отговори
ще каже ли? преди 4 години
Патриарха дали е съгласен с Факта че българите за славянзирани от Византия , в наши дни умишлено му викът Покръстването да ама никой не се покръстил по желание а тези които отказвали били убивани от Византийците , пише си точно и ясно
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 Свещеници нямат право ,да се кандидатират за управленска светска длъжност!Такива са изисквания на каноните на Православната църква от повече от 1500год.!Никъде в тях не е казано ,че свещеник няма право да гласува в светски избори!
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е подкупила БПЦ.
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, но какво искал да каже с това? Нали говорят, че БПЦ е отделена от Българската Държава? Св. Синод е дал забрана свещеници да бъдат избирани за народни представители, а поради някаква си причина ио лични интереси не е забранил свещеници да гласуват и избират народни представители. Това как да се тълкува?