Политолози: Мнозина млади няма да гласуват на балотажа

Десните търсят ново лице, смятат експерти
28 окт 2019 14:00, Петя Славова
15

  Как ще изглежда политическата карта на страната след кметските избори коментираха в студиото на "България сутрин" политическият психолог проф Антоанета Христова и политологът проф. Михаил Мирчев.

"Голямо отстъпление няма на ГЕРБ и все пак БСП започва да се връща на сцената, но с много малки стъпки", коментира проф. Мирчев за Bulgaria ON AIR.

"С една идея съм изненадана, защото истината е, че очаквах повече резултати за ГЕРБ, тъй като кампанията беше много остра срещу тях. Фандъкова беше изключително атакувана и то дълго време във връзка с ремонтите в София", каза проф. Христова.

Още по темата

По думите на проф. Мирчев Йорданка Фандъкова е изтощен политик. Той е на мнение, че на ГЕРБ им се е струпало много и това, което се случва с нейния процент е абсолютно закономерно.

"Oще вчера видяхме, че по време на обръщението на Мая Манолова в изборния ден, тя насочи своите послания към избирателите на Игнатов и на Бонев. За мен тук има грешка в позиционирането, тъй като БСП е политическата партия, която дисциплинирано би могла да подкрепи Мая Манолова или не. Не би могла да разчита на прекалено голямо разширение, което ѝ е необходимо, за да преодолее Фандъкова", заяви още Христова. 

Гостите в студиото oбсъдиха и резултатите на независимия кандидат Борис Бонев, достигнал до четвърто място в изборната надпревара в столицата.

"Много мощна беше конкуренцията, тъй като при изтощаването на ГЕРБ като управляваща партия десните търсят своето ново лице. Безкрайно интересен е резултатът на Бонев, който не се явява като партия. Бонев активира не само младите, но и интелигентните млади", посочи проф. Мирчев.

"Младите хора не са леви, за тях е социално неприемливо да се идентифицират с ляв кандидат. За мен част от тях няма да гласуват на балотаж, но част от тях под влияние на средата си, може би ще подкрепи десния кандидат", обясни политическият психолог проф. Христова.

"Нека да изчакаме балотажа, да не сме свръхинтерпретиращи, но в момента няма никакво основание, че в близко бъдеще може да има някаква тема за предсрочни избори", беше категорична тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 14 и *** и другите хрантутници дето мислят че минат ли 50 са хванали господ за шлифера и трябва друг да ги издържа дори когато те никой не са издържали и чакат друг да оправи държавата и да отнесе боя покрай това а те да му кажат браво и че никой не ги е карал да правят жертви и да си тръснат дебелите агентски дърти *** в меките кресла и да си гледат купона на вас мястото ви е в затвора с политиците на който сте си продали гласа.Дано сте в един затвор с тях и да излетите през комина.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На младите позицията ли ви трябва бе за.дници вие се сещате че млади съществуват само в три случая да ги плюете да ви участват във престъпните воини и да ви издържат като вземете пенсия иначе да вървят по дяволите.После младите били меркантилни *** на това вие ни научихте бе дърти сладури вечно невинни.За политиците същото като в Чили всички вън и в затвора а от там в Белене.За пенсионерите които са интелигентни и с позиция и идеи с вас сме и ви уважаваме.За евтините платени дърти тарикати и
13
0
 
3
 
! Отговори
Споко преди 4 години
До Анонимен с Но2: След 30 години ще е пълно с програмисти (те заплатите си ги знаят и работят само за почти чужди компании), ще е пълно със селскостопански компании на съседите : гърци, италианци и др. (всеки път ни повтарят дори и по ТВ че у нас земята е златна, като пуснеш 1 лв. на земята вече е 5лв.. Ще останат и компаниите които се занимават с туризъм: планински, вело, селски - все нестандартен + *екс туризъм и зъболекарски да не забравим :) Това е. Дадох Ви насоки - учете в тези сфери..
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, каква изненада - ГЕРБ пак печели... Уау. Не мога да повярвам !
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, каква изненада - ГЕРБ пак печели... Уау. Не мога да повярвам !
10
1
 
5
 
! Отговори
На Майчето играчката преди 4 години
Цъкайте глупости от вкъщи. И после ревете защо все Гроб печелят на изборите. Трябва да се действа, щото и Левски щеше да имигрира от днешна България.
9
0
 
3
 
! Отговори
gazaro go6o преди 4 години
Тема за предсрочни избори има постоянно... Всичко ли е купено в тази държава? Няма обществена поръчка от която да не се краде и да и свършено качествено нещо.. да не говорим за укриване на данъци с милиони фирми измислени
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не би младите да са разочаровани и покрусени? Няма такова нещо. Просто повечето не ги интересуват тази работа - управление, отговорност пред обществото и т.н. Нали всичко трябва да им дойде наготово. А и не знаят, как стават тези работи, защото нямат нагласата да променят света около тях. Имат нагласата да се приспособяват. Аз съм си мислил, че това е по-характерно за старото поколение - наследство от тоталитаризма, разбираш ли. А то не било така.
7
2
 
14
 
! Отговори
321 преди 4 години
Хайде стига с това ляво и дясно! Нали искахте мажоритарни избори - такива се кметските избори, защо тогава пак гладувате за партии. Елитът ви дели на леви и десни, на сини и червени, и вие пак кълвете на тези простотии. След 30 години "демокрация" не разбрахте ли, че няма ляво и дясно, а всичко е един голям цирк, и за власт и пари всеки сменя партии и идеологии. Пък вие си вярвайте , че "избирате" нещо/някого!
6
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Младите търсят дясно, а в Абсурдистан дясно няма!!! Има само боядисани цоцалисти които се правят на десни!!! Като почнете от бившата секс играчка на Бай Тошко (Баш Тикводнур) и мините през останалите боядисани в син цвят цоцалисти на които им стърчат червените книжки от джобовете!!! Младите няма да гласуват защото няма за кои! Само някакви останки от БКП стърчат и в двете страни на бюлетината!!!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами в коя точно от двете ЛЕЛКИ се очаква да се припознаят младите е мистерия за всички като цяло. Не че нещо, но възрастното поколение имаше десетки години шанс да оправят положението в България, но ги проспаха. Нека се въведе максимален праг на години за гласуване.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България левите се имат за десни, а фашистите се имат за демократи. Луд свят.Десните ще трябва да изпълняват левите желания на столичани.Столичани протестират срещу десните решения в София.Фашисти говорят за демокрация.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електоратът на Герб вече е много по-стар от електората на БСП. Одъртяха, заедно с вожда си.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите няма да са тук .И ще са напълно прави след този 30 г преход .Докато ние се разочаровахме от всичко те го приемат като напълно нормално състояние .България просто няма бъдеще .
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У наше село най-младите са на 65 г, ама колко са те. И да не гласуват , няма да окаже голямо влияние.