Къде бърка екзитполът? Защо се обърнаха резултатите в Пловдив?

След паралелното преброяване вторите станаха трети
31 окт 2019 22:00, Красимир Ангелов
5

Вотът за кмет на Пловдив претърпя неочакван обрат. През целия ден резултатите от екзитополовете в града показваха превес в полза на един кандидат за сметка на друг. След паралелното преброяване обаче вторите станаха трети.

Още по темата
Дни преди вота в неделя социолози вещаеха балотажът в Пловдив да бъде между кандидата на ГЕРБ и този на НФСБ. В деня на изборите значителна преднина обаче получи независимата Дани Каназирева.

След паралелното преброяване настъпи нов обрат. Крайните резултатите се различаваха с над 10% от тези на екзитполовете за конкретния град. Така на балотаж със Здравко Димитров отиде Славчо Атанасов.

Според политолози обаче не може да се говори за грешка в методиката на екзитпола.

В Пловдив това не се случва за първи път. На последните избори в града под тепета се наблюдава сходен феномен. По думите на политолога Димитър Ганев пред телевизия Bulgaria ON AIR в случая на тези избори става дума за схема. А изкуствено занижените резултати могат да се окажат в ущърб на единия от кандатите за втория тур.

Социолозите пък са категорични – за предстоящия балотаж в Пловив, а и в други градове в страната, са взети превантивни мерки. Какви обаче са те, ще е ясно едва след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
4
 
! Отговори
7 преди 4 години
Ми защото ГЕРБ активираха парично Столипиново!
4
1
 
4
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Майните пак ги изтъркаляха...
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре защо част от електората на ВМРО е герб или БСП я се сетете.Аз да ви кажа стани да седна кои гладен тои командва в герб не им дали 13 заплата и отишъл в ВМРО че му дали аванс а обеснете ми тоя смях
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър вечер на колегите от витошка.Спорна нощна
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото резултатите бяха манипулирани в полза на МВРО.Все пак да не забравяме, че те са патерици на ГЕРБ.Тоя мазен шишко Славчев е доста пи-удобен противник за балотажа от непокорната Дани Каназирева, ползваща се с подкрепата на огромен брой пловдивчани.