Подхванаха вота в Трекляно: 10-годишен в избирателните списъци?

Активността там на първи тур е рекордна – 82%
3 ное 2019 10:22,
21
Подхванаха вота в Трекляно: 10-годишен в избирателните списъци?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В най-малката българска община изборите приключиха още на първи тур. Прокуратурата обаче започна проверка заради съмнения за изборен туризъм. В същото време една майка разбра, че 10-годишното ѝ дете е в избирателния списък.

Самотният път към най-малката община у нас Трекляно преди избори се превръща в магистрала, казват местните хора.

Още по темата

В някои от 19-те села в района живеят по малко от 10 души. В най-голямото село там много от къщите са изоставени, а хора има основно в кръчмата. По списък обаче там могат да гласуват почти 800 души.

Активността на първия тур е рекордна за страната ни - над 82%. Всички признават за изборния туризъм.

Жена, която работи в общината, но се страхува да покаже лицето си заради заплахи, разказа за незаконни регистрации, схема със социални помощи и как 10-годишното ѝ дете е вписано в избирателните списъци. Тя подозира зад схемата общинското ръководство.

Василка Кирилова е жената, заплашвала майката на дето. Местните казват, че тя е човекът, който прави изборите в Трекляно. Кирилова отрича обвиненията, изборния туризъм и казва, че всичко в списъците е законно.

„Няма в избирателните списъци деца. Тук хората идват да гласуват. Обличат си новите дрехи и излизат да гласуват. Нашите хора са такива”, каза Василка Кирилова пред btV.

Като секретар на общината само тази година Кирилова е регистрирала 160 души, а общо хората само с настоящ адрес там са около 700. В избирателните списъци пък те са почти колкото тези с постоянен. Така математически могат сами да изберат кмета.

От миналата неделя Трекляно има нов-стар кмет - за трети мандат. Заради регистрациите двама от загубилите подават жалби в ОИК. От там отказват да ги разгледат и не знаят за злоупотреби.

Проверката на полицаите преди изборите, открила и майката на регистрираното дете обаче, води до досъдебно производство заради съмнения за незаконни регистрации на няколко адреса.

Предстоят разпити на собственици на имоти и на общинското ръководство в Трекляно. Ще бъдат проверени и избирателните списъци по сигнала за вписаното 10-годишно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
35
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ей затова хакнаха базата на НАП ... за да могат да кажат не ви трябва електронно гласуване :)Хитро !Има ли някъде онлайн сайт където да влезна и да проверя как и за кой ми е отчетен гласа ?
12
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само деца са в изборните списъци ами и починали хора преди 10 години си стоят в списъците и гласуват от гробищата. По голяма наглост и безочие не бях виждал. Когато попитах в секцията защо имената на родителите ми не са премахнати от списъка ми казаха че била станала малка грешка. Грешка с давност 10 години. Егати и кочи, ната егати и управниците нагли сеяндурски.
11
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София пък ГЕРБ раздават на Секционните комисии специални химикалки със специално мастило.
10
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се защо това селце занимава така активно герберюгите.Там всичко е замряло и има не повече от 20 човека.Но....има злато и може да се даде на концесийка.За радост,няма кой да протестира,като в Трън.Сещате ли се,дрогаре,унищожители на всичко българско.Босилеград е само на 3 км,а няма път до там.Можехте един граничен ункт да отворите,за да не се затрива този пракрасен край.Ех,Емануил Попдимитров,няма вече такива хора...
9
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той Микрон каза какво мислят в Европа за българите без коментар
8
17
 
41
 
! Отговори
Гарабед от Ветово преди 4 години
До заблудилия се под 1Що ти требва да ти пишат от къде идват манипулациите,като ще трябва само да си припомниш откъде чувахме простотии /на килограм/ преди няколко дни от студиото на Хекимян в Btv от Туловището запълнило екрана на телевизора . . .
7
2
 
47
 
! Отговори
гост преди 4 години
Колко жители трябва да има една община по закон за да я има като административна единица. При 8 милиона имахме към 240 общини, сега около 7 милиона общините са същия брой и администрацията в тях дори е по-голяма. Бойко кога ще има реформи но истински в тази държава.
6
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От най-малкото село до най-големия град всеки път фалшификации. Отвратително! Ако имаше честни избори, нито администрацията щеше да е същата, нито партиите, нито кметове, нито висшите държавни институции.
5
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички селяци от Трекляно днес живеят в София и гласуват за М.М по стар селски навик.
4
10
 
60
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ИДВАТ ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА ЦИК КОЯТО ИЗЦЯЛО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ГЕРБ!
3
3
 
52
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Ето поради такива гласоподаватели и други които отдавна не са между живите " печелят" от гроП!
2
22
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От БСП е направена манипулацията.
1
2
 
52
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Напишете от коя партия е новия-стар кмет, та да е ясно.... е, може и утре, днес са избори. Но все пак, идват другите избори...