Спанак - суперхраната, понижаваща възпалението

Кои са най-големите й ползи?
5 апр 2020 21:46, Иванка Гъркова
15
Спанак - суперхраната, понижаваща възпалението
Pixabay

Спанакът е суперхрана, която мнозина подценяват. Зеленолистният зеленчук се почиства и мие по-трудно, което спира мнозина да го приготвят сами у дома, но за сметка на това е нискокалоричен и изключително полезен по време на пандемия. Той съдържа желязо, витамини, минерали и протеини – важни вещества за здравето на кожата, косата и костите.

 
По данни на „HealthLine“, в 100 грама суров спанак има 28,1 микрограма витамин С, който повишава защитните сили на организма.

Хранителна стойност на спанака
 
В 100 грама суров спанак има още:
 
– 7 калории;
– 0,86 грама протеин;
– 30 милиграма калций;
– 0,81 грама желязо;
– 24 милиграма магнезий;
– 167 милиграма калий;
– 9,900 IU витамин А.
– 58 микрограма фолиева киселина.
 
Витамин К, фибри, фосфор и тиамин са други полезни вещества, открити в по-малки количества в зеленчука.

Кои са най-полезните вещества в спанака?
 
Желязо – зеленчукът е чудесен източник на минерала. Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му.
 
Магнезий – той е необходим за работата на метаболизма, поддържане на мускулната и нервната функция, за подсилване на имунната система и поддържане на кръвното налягане. Магнезият също има важна роля в много биохимични реакции на тялото.

За какво помага консумацията на спанак?
 
1. Намалява оксидативния стрес
 
Свободните радикали са страничен продукт на метаболизма. Те разрушават клетките и могат да причинят оксидативен стрес, който ускорява стареенето и увеличава риска от рак и диабет.
 
Спанакът съдържа антиоксиданти, които премахват оксидативния стрес и спомагат за намаляване на вредите, които причинява той на организма.

Още за полезните свойства на спанака четете в Tialoto.bg 
 

15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
Попайморяка преди 1 месец
Желязото или железните йони, като част от химични съединения, които се приемат чрез храната, се наричат минерали и микроелементи. С коментарите си демонстрирате невежество и простотия.
11
4
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 месец
А така, рекламирайте треволяка, че скоро само това ще има (а може и да няма)
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Пълни вегански глупости.
Баба ТИ е яла филий със свинска мас и чесън всеки ден и така е доживяла до 130.
--------------------
Не е така,в Средновековието българите масово са отглеждали животни,особено овце,волове и кози и са били земеделци,занимавали са се и с пчеларство.
Има български градинарски дружества от късното Средновековие в Унгария и Австрия,които са учили чужденците там на земеделие и пчеларство.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Агнешкото със спанак си е българско готвено традиционно ястие,прави се със традиционната българска застройка и малко лимонов сок(или оцет),а може и да се направи и печено на фурна.Вкусно е.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер храни няма! Едни умират от глад,а други от лакомия.Прекаляването с всяка една “супер” и не толкова “супер” храна е опасно.Особено когато въпросната храна е бъкана от химикали.Преди време четох интервю на известна нефроложка,жената каза,че много от бъбречните проблеми са заради разни добавки от “супер” храни,например джинджифил.Всичко трябва да е с мярка.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен6
Агнешко със спанак, само разваляш вкуса на агнешкото.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спанакът вреди на бъбреците, стомаха и черния дроб.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агнешко със спанак,ми звучи много добре!
Копривата е пък още по-полезна от спанака и се бере сега на пролет.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за какво е вреден спанакът?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,

дотаркаляла се е като бидон с кисело зеле
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знаех че желязото е минерал, периодичната таблица да се коригира немедленно!
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни вегански глупости.
Баба ТИ е яла филий със свинска мас и чесън всеки ден и така е доживяла до 130.