Вера Мутафчиева и Анжел Вагенщайн сред финалистите за наградата Канети

Комисията под председателството на Владимир Зарев определи шест номинации за белетристика и една - за драматургия
9 авг 2005 12:58,
Вера Мутафчиева и Анжел Вагенщайн сред финалистите за наградата Канети
"Не/бивалици" е сред номинираните за наградата творби

Общо 29 предложения са постъпили в селекционната комисия за наградата "Елиас Канети", съобщиха учредителите на литературното отличие за белетристика и драматургия.

Комисията под председателството на Владимир Зарев определи шест номинации за белетристика и една - за драматургия.

Номинирани са Вера Мутафчиева за "Не/бивалици", Георги Гроздев - "Плячка", Анжел Вагенщайн - "Сбогом Шанхай", Милен Русков - "Джобна енциклопедия на мистериите", Константин Илиев - "Поражението", Емануил Видински - "Картографии на бягството" и пиесата на Камен Донев "Почивен ден".

Творбите на Анжел Вагенщайн, Георги Гроздев и Милен Русков са и сред шестте произведения, които мерят сили във финалния кръг на конкурса „Български роман на годината“.

Името на първия носител на националната литературна награда "Елиас Канети" ще стане известно в навечерието на Деня на будителите.

Наградата на името на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист е учредена тази година от общината на града в чест на 100-годишнината на Канети.

Отличието ще се присъжда на две години на автори - белетристи и драматурзи, за стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя-хуманист и за утвърждаването на неговия роден град Русе като културен център.

Още по темата:

Френски издател публикува книга за родения в Русе Елиас Канети

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание