Хей ги гъбки, хей ги две

Холандия решена да забрани продажбата на халюциногенни гъби
27 апр 2008 11:22,
44
Хей ги гъбки, хей ги две
Халюциногенни гъби, продавани свободно, са абсолютно нормална гледка в Амстердам. Както и рекламата им. Снимка: Dnes.bg

Раят на леката дрога

Холандското правителство внесе проектозакон за забрана на продажбата на халюциногенни или така наречените „магически“ гъби, съобщи ВВС.

Повечето от депутатите се очаква да подкрепят документа, който стана факт след редица инциденти заради употреба на гъби, предимно сред туристи.

Здравното министерство в страната обяви, че броят на инцидентите след ядене на гъби се е увеличил почти двойно през последната година и то основно в Амстердам.

„Употребата на гъби може да предизвика халюциногенни ефекти, които да доведат от екстремно или животозастрашаващо поведение“, обяви здравното министерство в петък вечер след решението на кабинета за въвеждане на закона.

Собствениците на магазините, в които продуктът се продава обаче, твърдят, че забраната е ненужна.

Асоциацията на собствениците на така наречените „Smart Shops“, където халюциногенният фунгус се продава абсолютно свободно, казват, че гъбите, съдържащи веществото псилоцибин, са опасни тогава, когато се приемат в комбинация с алкохол или други наркотици.

Правителството обаче е твърдо решено да забрани продажбата заради инциденти като този миналата година, когато 17-годишна французойка загина, скачайки от мост в Амстердам след предполагаема употреба на гъби.

Исландец пък се метна от балкон и си счупи двата крака, а датчанин едва не извърши масово убийство с колата си, минавайки с бясна скорост през къмпинг със спящи по земята туристи.

Ако законът влезе в сила, това би означавало, че магазините за продажба на гъби ще трябва да бъдат затворени и собствениците им твърдят, че в такъв случай клиентите ще преминат на сушени гъби, които вече са незаконни.

Кметът на Амстердам – Йоб Коен, излезе с компромисно решение – въвеждане на задължителен тридневен опознавателен период, в който клиентите да получават от собствениците на магазините информация за действието на гъбите и чак тогава да купуват.

Ако вече информираният клиент все пак продължава да иска да си вземе гъби, той може да го направи легално, но три дни по-късно.

Магическите гъби се продават на много места в Амстердам и са изключително популярни сред туристите в града.

Обикновено са пакетирани в кутийки, подредени в хладилник, върху който има залепена информация за действието на всеки един от видовете.

Сред надписите има и такъв, че гъби не се продават на хора под 18-годишна възраст, както и предупреждение в никакъв случай да не се консумира повече от 1 кутийка наведнъж или в комбинация с други наркотици и алкохол.

Клиентът може да се ориентира кой вид гъби да си купи, избирайки от листа желания ефект – степен на въздействие върху мозъчната дейност, прилив на енергия, халюциногенен ефект.

Отрицателните ефекти включват тревожност и повръщане.

Сред другите атракции за търсещите подобни удоволствия хора са така наречените „coffee shops“, където всеки може да седне и да попуши свободно трева.

Там алкохол не се сервира, но затова пък има богат избор от семена, съвети как да се отглежда канабис и, разбира се – разнообразие от лули, бонгове, наргилета и други приспособления. 

Раят на леката дрога

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Rrrr преди 15 години
Холандските гъби са изкючително добри. Освен това гъбите не са наркотик и към тях няма пристрастяване. Алкохолът, например, води да сто пъти повече насилие, но той просто е институционализиран - пие го и вуйчо ти на село и президента Гоце открива контрабандни спиртоварни и на теб ти се струва, че работата е окей.
23
0
 
1
 
! Отговори
Roll преди 15 години
Като го чета Sartana ще да е някой тийн с изрази от рода на "Я фак,бе", "наркоманясал ***", "в каналите да свършиш" (поседното сигурно е чул от костенурките нинджа) което е тъжно ... очаквам младите хора да бъдат по-запознати по-темата. Сигурно майка му все още го приспива с "Моята Борба" от Мирослав Севлиевски ... даже незнам защо го пиша с главни букви това име.
22
0
 
1
 
! Отговори
bushnaka преди 15 години
haha, Sartana, mom4e uspokoi topkata. ti ne zne6 zakakvo stava vypros mai. tuka se govori za gybi, ne za heroin, sorry, ama mai ne6to si poobyrkal statiqta. zemi naprai si edin Update malko 4e, da ne byde6 sme6en. v holandia biai utaikata, hahaha, naprao si za smqh!
21
0
 
1
 
! Отговори
pecata преди 15 години
Който не е бил в Холандия няма представа за какво става дума .Аз съм бил и в Русия и в Украйна и ви уверявам , че алкохола там е нещо много по-лошо от тревицата и гъбките . Пълна изродщина е това в Русия . Никога не са били цивилизован нарoд и никога няма да бъдат...
20
0
 
1
 
! Отговори
do 13 преди 15 години
Хей, Гъбко бате, вземете едно дюнерче и за мене ако може :D
19
0
 
1
 
! Отговори
men преди 15 години
ei N6,ama mnogo si zadrusten. horata ne stavat prosto ei taka narkomani, samo zastoto mnogo iskat da sa takiva. za da zapochne niakoi tova oznachava che toi tursi niakakuv nachin da izleze ot ejednevieto si, koeto iavno ne e osobeno priatno. az poznavam narkomani, koito sa skusali s drogata, i nimat poveche problemi, no susto taka skusaha s gadnoto obstestvo v koeto ziveeha i v momenta se razvivat kato dosta dobri specialisti izvun stranata. e nito edin ot tezi hora ne e prestupnik, a sasto taka ne proizhozdaha i ot osobeno bogati semeistva.... prekaleno mnogoto skodoumie, predrazsuduzi i prochee divotia proiztichasta ot ogranicheni mozutzi sa tova, koeto podtiska mnogo hora i gi podtikva kum razni opiti da se samounistozavat. pomisli nad tova. mnogo hora sa zavisimi kum hranata susto taka, tova pak e edin vid narkomania i izbivane na nepriatnostite s nesto priatno, kato hranata, no veche kato bolest....
18
0
 
1
 
! Отговори
rowena преди 15 години
Тези холандци окончателно са изтрещели! Да си пазарят гъбки и да ги складират в хладилника щом им се прииска халюцинации вземат и се насвяткват с тях.И от руснаците по зле имало!На холандците бързо им доскуча да се дрогират и преминаха на гъбки?Представяте ли как цяла нация + туристите редовно се отдава на халюцинации като хапва гъбки?! По улиците вървят предимно отнесени хора като зомбита малко страшничко звучи:(
17
0
 
1
 
! Отговори
boom преди 15 години
N9, виждам,че ти си много малък, жалък и смешен човечец.Трябва ли да повтарям, че халюциногените и ентеогените, не са наркотици. Никаде никой не е чувал за някой пристрастен към гъби. Наркотик е алкохола, хероина и никотина, който смучеш сигурно всеки ден. А това за децата няма да го коментирам, доказателството, че си озлобен *** е налице. Айде бегай сега да дръпнеш една цигарка да олабиш нервата :)
16
0
 
1
 
! Отговори
бай х у й преди 15 години
доколкото разбирам, ти си против наркотиците; аз също. ама аз съм и против алкохола и особено против цигарите - вещества, чиято употреба се смята за нещо нормално и е масова. та мсиълта ми е - въпрос на избор. който иска да се налива с алкохол, който иска - да пуши, който иска - да ползва наркотици. а анркотиците са незаконни, за да са скъпи. само пълен *** може да вярва, че правителствата не ползват пари от наркотици. е, те да не са *** да легализират наркотиците и да съсипят бизнес за милиарди? ако ги легализират, кило хероин би трябвало да струва около двеста лева - суровината и технологията за добиването му са елементарни и евтини; същото е и с коката, за тревата и гъбите да не говорим - береш, ядеш, сушиш и пушиш. айде сега си отговори защо наркотиците са незаконни.
15
0
 
1
 
! Отговори
boom преди 15 години
ей, Sartana номер 9,ти да не си му адвокат на N6, щото ако си, същите работи които съм написал за него, се отнсят и за теб. Немога да разбера, що като сте толкова некомпетентни, имате мнение по такива въпроси, които изискват най-малкото да им обърнеш внимание или да отедлиш малко време поне да попрочетеш обща информация. Такива като вас двамата, които представа си нямате от тези вещества, са за съжаление хиляди, но това не е лошото, лошото е, че вместо да си отворите малко капандурите, вие се опитвате да промиете мозъците и на хората, които не са заблудени, като вас, чрез дезинформация с фалшива невярна и лъжлива информация. Е, извинявай, ама как искаш да се отнеса с такива като вас ?Като си незнаещ, само чети и слушай, без да даваш мнение. Току виж може и да си научил нещо.
14
0
 
1
 
! Отговори
AcOrP преди 15 години
Номер 6 защо се излагаш така ? Холандия даде на светът пример как трябва да се бориш срещу наркоманията. Това което можеш да научиш в холандия за наркотиците като цяло никаде неможеш да го научиш. А вече всеки си има глава на раменете и си взима решението. Като са забранени в БГ наркотиците да не би 30% от 14-25 години да не употребяват марихуана ? А и изобщо май не правиш разлика м/у наркотиците леки,твърди и т.н. Да не говорим че когато едно нещо е забранено неможе да има контрол над него.И познай дете-то ти докато е пушило марихуана дилърът с какво друго я е надрусал.В холандия това ще стане ама друг път.А гъбките и в БГ си растат навсякаде ама в БГ нито знаеш колко да изядеш без да умреш нито знаеш какъв ще е ефекта нищо незнаеш а и няма кой да питаш! Та моля първо прочетете малко преди да говорите по темата за наркотиците защото забраненият плод е най-вкусен и децата от любопитство ще пробват,а като неправят разлика може и херойн да опита,аз като съм информиран и знам никога не бих опитал,ама ако си мисля е то херойн-а като марихуаната ще пробвам веднъж два пъти и така се закачат за цял живот.
13
0
 
1
 
! Отговори
Гъбко преди 15 години
хахахахах - глупости на търкалета, негативни ефекти дрън дрън...чакайте малко че мечо пух туко що дойде да ми каже че е гладен и ще ходим за дюнери с прасчо :))))))))))))))
12
0
 
1
 
! Отговори
Roll преди 15 години
Вергиле какво ти е било естеството на работата, че си се срещал с наркомани? Да не си продавал дюнери? Че нали знаеш наркоманите като си боцнат една доза марихуана и огладняват като вълци готови са човек жив да го изядат. Ако утре правителството ви спре ракийката и цигарките ще се разпищите до небето, но не уважавате предпочитанията на другите "наркомани". Айде наздраве и повечко книжки по-малко празни приказки!
11
0
 
1
 
! Отговори
rastaman преди 15 години
гъбките са чудо наприродата, и наистина се употребяват срещу алкохолизъм наркомании, а са забранени заради това, че може да се злоупотребява с тях и за развлечение в големи количества. както и другите лекарства, това също е опасно ако не се употребява правилно.http:// .maps.org/research/#PSILOCYBIN
10
0
 
1
 
! Отговори
робот преди 15 години
всичко що е от земята е божи дар :-)
9
0
 
1
 
! Отговори
Sartana преди 15 години
Към тоя,по-долу:ей,номер 8,студентчето в Ганджаланд!Ти правиш ралика между наркотици и халюциногени ве, ахмак образован! Браво! Красавец! Може ли такива обиди,какво ти е направил човека,а? На това ли те учат там? Я си свий една цигарка,че да олабиш нервата!Айде със здраве, и като си такъв изучен, продължавай да се изказваш , че не се излагаш!
8
0
 
1
 
! Отговори
boom преди 15 години
Тая "новина" уважаема редакция е поне 6 месеца стара, незнам от кой форум я изкарахте и защо я казвате чак сега. Аз съм студент по медицина в Амстердам, в момента гъбите се продават с три дни период за размисъл (заради незапознатите туристи), издава се и карта за употреба за редовните купувачи. Забранени са са лица под 18 год.а към, тоя по-долу : ей 6 номер, ти правиш ли ралика между наркотици и халюциногени ве, ахмак необразован?И преди да правиш толкова "интелигенти" заключения , вземи чети малко книги и научна литература, за да се светнеш малко, че халюциногени, лсд, гъби ибогаин и др. например, в мометна се употребяват в някои западни държави с цел борба срещу алкохолизма и наркоманията и като психотерапевтично средство. Айде със здраве, и като си такъв неук, недей да се изказваш , че само се излагаш.
7
0
 
1
 
! Отговори
kami преди 15 години
6te spirat gabite 6tot sa stanali 3 incidenta ,a nqma da sprat alkohola det postoqnno ima incidenti i to dori ne i s alkoholici-primer za tva e maksi staviiski koito daje u4astva6e vav kampaniqta,,ako si pil slez iskam da stigna jiv "i se napi ato svinq i ubi edno mom4e a mihaela q likuvat v 4ujbina sre6tu 100 000 na den i e v koma kam 10 meseca ...........vii ste izvrateni tipove
6
0
 
1
 
! Отговори
вергил преди 15 години
Драги ми дрогари-замисляли ли сте се защо в цял свят се забранява употребата на наркотици.Ако са толкова безвредни защо няма нито една държава,която свободно да разрешава употребата им.Поради естеството на работата ми съм се срещал с десетки наркомани и всичките бяха на възраст до 25 години.Наркоман над 30 години е голяма рядкост.И в повечето случаи това са млади хора,които просто са си провалили живота и са станали утайката на обществото-съсипали са живота на родителите си и са станали престъпници.Да 90 процента от наркоманите,ако нямат богати родители накрая стават престъпници-само и само да се снабдят с дрога.Да не говорим че момичета проституират и спят с всякакви ***.Така че мили дрогари не случайно дрогата е забранена в цял свят.
5
0
 
1
 
! Отговори
Roll преди 15 години
Станали 3 инцидента с гъби и айде да ги забраним. Колко хиляди инцидента с алкохол стават и никои не си помисля за забрана? Защо хероина да не е разрешен? Ако си достатъчно глупав да го използваш забраната няма да те спре. Отдавна е ясно, че забраните не работят. Образованието е по-доброто решение.