Хей ги гъбки, хей ги две

Холандия решена да забрани продажбата на халюциногенни гъби
27 апр 2008 11:22,
44
Хей ги гъбки, хей ги две
Халюциногенни гъби, продавани свободно, са абсолютно нормална гледка в Амстердам. Както и рекламата им. Снимка: Dnes.bg

Раят на леката дрога

Холандското правителство внесе проектозакон за забрана на продажбата на халюциногенни или така наречените „магически“ гъби, съобщи ВВС.

Повечето от депутатите се очаква да подкрепят документа, който стана факт след редица инциденти заради употреба на гъби, предимно сред туристи.

Здравното министерство в страната обяви, че броят на инцидентите след ядене на гъби се е увеличил почти двойно през последната година и то основно в Амстердам.

„Употребата на гъби може да предизвика халюциногенни ефекти, които да доведат от екстремно или животозастрашаващо поведение“, обяви здравното министерство в петък вечер след решението на кабинета за въвеждане на закона.

Собствениците на магазините, в които продуктът се продава обаче, твърдят, че забраната е ненужна.

Асоциацията на собствениците на така наречените „Smart Shops“, където халюциногенният фунгус се продава абсолютно свободно, казват, че гъбите, съдържащи веществото псилоцибин, са опасни тогава, когато се приемат в комбинация с алкохол или други наркотици.

Правителството обаче е твърдо решено да забрани продажбата заради инциденти като този миналата година, когато 17-годишна французойка загина, скачайки от мост в Амстердам след предполагаема употреба на гъби.

Исландец пък се метна от балкон и си счупи двата крака, а датчанин едва не извърши масово убийство с колата си, минавайки с бясна скорост през къмпинг със спящи по земята туристи.

Ако законът влезе в сила, това би означавало, че магазините за продажба на гъби ще трябва да бъдат затворени и собствениците им твърдят, че в такъв случай клиентите ще преминат на сушени гъби, които вече са незаконни.

Кметът на Амстердам – Йоб Коен, излезе с компромисно решение – въвеждане на задължителен тридневен опознавателен период, в който клиентите да получават от собствениците на магазините информация за действието на гъбите и чак тогава да купуват.

Ако вече информираният клиент все пак продължава да иска да си вземе гъби, той може да го направи легално, но три дни по-късно.

Магическите гъби се продават на много места в Амстердам и са изключително популярни сред туристите в града.

Обикновено са пакетирани в кутийки, подредени в хладилник, върху който има залепена информация за действието на всеки един от видовете.

Сред надписите има и такъв, че гъби не се продават на хора под 18-годишна възраст, както и предупреждение в никакъв случай да не се консумира повече от 1 кутийка наведнъж или в комбинация с други наркотици и алкохол.

Клиентът може да се ориентира кой вид гъби да си купи, избирайки от листа желания ефект – степен на въздействие върху мозъчната дейност, прилив на енергия, халюциногенен ефект.

Отрицателните ефекти включват тревожност и повръщане.

Сред другите атракции за търсещите подобни удоволствия хора са така наречените „coffee shops“, където всеки може да седне и да попуши свободно трева.

Там алкохол не се сервира, но затова пък има богат избор от семена, съвети как да се отглежда канабис и, разбира се – разнообразие от лули, бонгове, наргилета и други приспособления. 

Раят на леката дрога

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
peca преди 15 години
В Холандиа леката дрога е разрешена и навсякъде може да си купиш марихуана . Пълно е с туристи , които идват именно за това . Именно в Холандия се промени отношението ми към наркотиците . Никога не съм опитвал трева , но околните не ми пречат . Холандците са пословични със своята толерантност и при все , че дрогата и проституциата са законни в Амстердам има ред и е много по-спокойно място от София например . Престъпноста е в пъти по-малка . Убийствата са почти непознато нещо . Явно проблема не е в марихуаната и гъбите . Я помислете колко хора умират от рак на белия дроб или цироза , и колко умират от халюциногенни гъби ?
3
0
 
1
 
! Отговори
Lea преди 15 години
tolkowa mnogo katastrofi, ubiistwa i t.n. se sluchwat zaradi zloupotreba s alkohol i wse oshte wseki moje da si go kupi ot wseki magazin...hubawo bi bilo otnoshenieto na potrebitelite kum promeniashtite suznanieto weshtestwa da bude po-suznatelno, togawa niama da ima nujda ot zakoni i zabrani.problem s "drogite" shte ima dokato se borim sreshtu tiah. kogato gi wuzpriemem kato towa, koeto sa - weshtestwa wuzdeistwashti na suznanieto po edin ili drug nachin - shte se nauchim da gi (ili da ne gi) izpolzwame za razshiriawane na suznanieto.dano ne go priemat tozi zakon ;-)
2
0
 
1
 
! Отговори
mimz преди 15 години
xexexexe da jiveesh v holandiq naprao iskam i az taaaammm ;( ;(
1
0
 
1
 
! Отговори
Витриол преди 15 години
Абе пуснете свободно и хероин! Тогава може и да ви дойде акъла.

Спонсорирани публикации