Модифицирана марихуана ще е новият аспирин

Няма да има психотропен ефект, но пък ще обезболява
Обновена: 5 апр 2011 19:38 | 5 апр 2011 18:51, Елка Василева
60
Модифицирана марихуана ще е новият аспирин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени са открили начин как да изолират болкоуспокояващите свойства на активното вещество на марихуаната (THC) от нейния еуфоричен ефект, съобщи научният сайт io9.com.

Това означава, че в близко бъдеще нехалюциногенният канабис може да се превърне в новия аспирин, предвижда електронното издание.

Екип учени, водени от професор Ли Жанг от Калифорнийския университет, установи, че THC засяга т.нар. инхибиторни глицинови рецептори (GlyRs). Според учения именно те са отговорни за регулирането на психомоторната дейност, на чувството за болка, на мускулния тонус и на чувството за тревога.

Ли Жанг и екипът му са убедени, че ако се синтезира изкуствена активна съставка THC, която да се прицелва само в споменатите рецептори, ще бъде получен аспиринът на бъдещето.

Нещо като канабис, който да обезболява, без да има психотропен ефект.

Както е известно, това растение съдържа над 400 химически съставки. Голяма част от тях притежават силен терапевтичен ефект за лечението на хронични болки, на мускулни спазми, вследствие на мултиплена склероза, на депресивни състояния.

Но активната съставка THC притежава и нежелателни странични ефекти върху човешкото здраве като понижаване на моториката.

Жанг и екипът му ще се опитат да отстранят тези дефекти за създаването на нови болкоуспокояващи. Пациенти с прекалено чувствителни стомаси, за да приемат аспирин и ибупрофен, ще могат да минат на хапчета с модифицирано THC, така че да се отърват от главоболието си.

"Непсихотропни канабиноиди" е техническият термин, използван от учените в разработката на новите субстанции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: марихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От радиацията сега канабисът ще избуи още повече и ще пасем тревичка вместо вредните храни и ще бъдем вечни с прекрасните халюцинации.......
53
1
 
8
 
! Отговори
до някой преди 13 години
Канабисът не е депресант а антидепресант!
52
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 54Ами тревата си е халюциноген откакто я е измислил дядо ти Боже и е започнала да расте.Ама това че ти не си го знаел досега не означава че не е била такава.Или по-точно, канабисът проявява качества на депресант, стимулант и халюциноген, но най-изразени са халюциногенните му свойства, за разлика от други опиати.Ще четеш "глупости" докато има умни хора по нашата планета майка Земята!
51
3
 
5
 
! Отговори
.... преди 13 години
Тревата спада към халюциногените. Просто не попада нито към стимуланти, нито към опиати, нито към барбитуриати. Прочети малко.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от кога тревата е халюциноген ?докога ще чета глупости ?
49
3
 
4
 
! Отговори
опаковач преди 13 години
По-надолу хората са го написали - след забраните за пушенето нещо ново легално дойде. Добре поне че не дими.А на опаковката ще пише - Хапчето е вредно за Вас, но не и за другите около Вас!/освен ако не се приберете после вкъщи/
48
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хич не ми я модифицирайте !
47
2
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 13 години
Амииии, нЕма страшно. Сега американските учени от Калифорнийския университет, съвместно с британски учени ще ни измислят едно хапче и - няма радиация, няма болка, няма ни и нас, хахахах, може и безплатно да е, като ваксината за свински грип.
46
2
 
8
 
! Отговори
Gertrude преди 13 години
Чичо Митко може всичко!Ферщейн?
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Марихуаната може да е наркотик, но може да бъде и лекарство.
44
3
 
9
 
! Отговори
упорит преди 13 години
Пука ми за новия буламач.......... Аз продължавам да питам каква е ситуацията у нас след аварията в Япония, защото..... знаем защо - Земята е малка. А е и област със циклони освен с цунами.
43
6
 
4
 
! Отговори
един но не като всич преди 13 години
Сега си мислят,че като направят канабиса във вид на хапче ще постигнат по-голям интерес към всички хора.Много хора употребяват трева под формата на пушене.А ''учените екпериментатори'' искат да я превърнат в нищо като си мислят,че могат да отделят нещо от нещо друго,което не може да се отдели.Успех на пробващите се и на консумиращите после новия продукт...
42
3
 
7
 
! Отговори
Gio преди 13 години
...доживяхме и аспирин с филтър... Със сигурност ще отпуска стените на кръвоносните съдове... Жанг и екипът му със сигурност са на седмото небе от успехите си :)
41
2
 
20
 
! Отговори
глупак преди 13 години
А някой защо не вземе да произведе храна, годна за ядене? При толкова много учени, с такъв потенциал.... от няколко престижни университета
40
23
 
7
 
! Отговори
NARKOTIK = преди 13 години
MARIHUANA === NARKOTIK
39
3
 
14
 
! Отговори
Alex Jones преди 13 години
Значи научните статий и трудове който съм чел в Google ДОКАЗВАТ че СИНТЕТИЧНОТО THC(изкуственото) няма същия МОЩЕН лечебен ефект като РЕАЛНОТО..ИСТИНСКОТО THC от разстението канабис!!!!За какво ти е да правиш нещо синтетично като го има в натурална форма > отговор ЗА ПАТЕНТА,тъй като не можеш да патентоваш разстение и да печелиш пари от него.Има едва англииска компания която направи лекарство от истинските съставки на канабиса за лечение на склероза и рак
38
3
 
1
 
! Отговори
.. преди 13 години
Значи се отказвам от аспирина...те американците се чудят вече къде да си продават стоката..
37
31
 
5
 
! Отговори
NARKOMANI SA преди 13 години
PPOTREBITELITE NA TREVA SA NARKOMANI !!! NARKOMANI !!!
36
2
 
5
 
! Отговори
до №33 преди 13 години
На Обама може да му се наложи да пропуши пак. Или да купува от новото хапче.Ако и радиацията не се окаже полезна, то коментарите натам вървят....
35
4
 
10
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
ХихихиНа мен отдавна ми е ясно,че фармацефтичните лобита са тези които анатемосват божата тревица,и постоянно настръхват когато някой се обяви за легализиране на марихуаната,но видите ли когато тревата мине през тях,тогава вече не е вредна, а е лекарство.