Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно

5 века след откритието вече има група за Македония в Конгреса
Обновена: 15 апр 2011 16:12 | 15 апр 2011 16:10, Елка Василева
323
Македонец взел, че открил и Америка. Сериозно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Македонец от Охрид е първият наш потомък, който стъпил на територията на Америка и което е по-важно, той е успял да направи това през 1492 година заедно с Христофор Колумб“, пише македонският „Утрински весник“.

Това била съобщила в четвъртък Македонската обединена диаспора, според която някой си Драган от Охрид е бил моряк на кораба, който вместо в Индия стигнал до Америка.

Пет века по-късно в четвъртък в Конгреса на САЩ беше сформирана първата група конгресмени приятели на Македония начело с конгресдамата от Мичиган Кандис Милър от Републиканската партия, пише „Утрински весник“.

Според Обединената македонска диаспора тя ще представлява интересите на „половин милион американци с македонско потекло в САЩ“. 

Американските изследвания сочат две истории за Драган от Охрид, продължава изданието.

Едната казва, че той бил религиозен еретик, който бил преследван и избягал от Македония в Испания, но по-късно бил открит и осъден на смърт. Спасил го Колумб, който го наел на кораба си.

Другата версия е, че Драган бил прогонен от Охрид със семейството си още като малък, след като градът им паднал в ръцете на турците. Преселили се в Испания, където той се издигнал в армията и станал любимец на короната, затова и бил изпратен с Колумб.

След като се върнал в Европа, сформирал своя експедиция и доплавал до Венецуела, която му приличала на Венеция и затова я кръстил така. След това заминал за Панама, където стъпил първи.

Иначе Драган отдавна е обявен за българин в България, заключава „Утрински весник“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: македонияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тва македонците, са *** комплексарите.скоро един твърдеше, че кирил и методи са македонци. на това ги учели в училище.
256
0
 
23
 
! Отговори
щрак преди 13 години
Адам и *** също са македонци
255
1
 
11
 
! Отговори
Филипокис Мокис преди 13 години
Маке-донците-гърци или кфито да са - объркани, невежи и *** - да си ходат в америка, венецуела или зимбабве и да спрат да замърсяват форума тука.
254
0
 
6
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
ха ха ха заглавието уби коча с лопатата
253
1
 
5
 
! Отговори
До 251 от Силас преди 13 години
Излиза ,че апостол Павел е бил по-*** и от тебе ,щом не е знаел нищо за траките и е бъркал Филипи с Филипуполи ! Я ми обясни , как е стигнал от Неаполи днешна Кавала до Филипуполи ! Дори и днес е малко трудничко !!!То бива тъпотия ,но чак толкова ......!!!
252
0
 
39
 
! Отговори
Митре ле преди 13 години
Поради изчерпване на наличните количевства, желаещите могат да получат Историята на Република Македония чрез СМС"
251
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Македонските българи във всеки случай не са злобни като останалите българи.По-меки са.
250
11
 
4
 
! Отговори
makedonac преди 13 години
kato cetam komentarite....ne moga da povqrvam kolko omraza i gnev ima v nqkoi hora..ama razbiram ve, ne ste vie vinovni..stndarda vi e na nivo na afrikanskite strani, 10% syrh bogati bylgari i ostalite 90% na r6ba na egzistenciq, politicite vi si napolniha dzobovete za sledvastite 10 generacii...a vie habete si vremeto s pisene typotii i bistrene na politika...pozdravi od Ohrid
249
3
 
7
 
! Отговори
artur преди 13 години
PAPUKIS STE TE SHIBAM
248
0
 
18
 
! Отговори
Chavdar преди 13 години
а да а може и македонец да е първият човек стъпил на луната ! :)а може и Адам и *** също да са били от Македония :)
247
12
 
2
 
! Отговори
ПАПУКИС преди 13 години
ПЕТРЕ, ЗАСТО НОСИС ГРЪЦКО ИМЕ???????ТИ ВУЛГАРИН??? ЕЦИ?????
246
2
 
10
 
! Отговори
петър преди 13 години
не разбираш от преводи малака. *** означава на стария език място или земя. Едони е достатъчно известно на всички негръцки историци че е тракийско племе и превода на Македония е буквално "Мястото на едоните или земята където живеят едоните", те са гърци колкото и *** са гърци, просто са ви превзели с меч и сила, но за съжаление са се заразили от вашата *** и са я разпространили по света който са завзели заедно с братята си тракив
245
1
 
8
 
! Отговори
петър преди 13 години
до 233. вземи малко повече да се ограмотиш. по времето на свети павел под македония се е разбирало сегашна тракия и сегашна македония. Филипи в гърция няма как да го изкараш че е в македония. когато се говори за македонецът който му се явил насън разбирай тракиец, понеже македонците са едно от тракийските племена. А ако малко повече прочетеш /Асен Чилингиров/ ще разбереш че апостол павел е ходил във Филипопол а не във унищоженото и несъществуващо по това време Филипи.,
244
6
 
1
 
! Отговори
АЛЕКСИС САНЧЕС ПУЛОС преди 13 години
Даа, Андони , ЛИХНИДА Е ГРЪЦКОТО ИМЕ---ОРИГИНАЛНОТО-ПЪРВОТО ИМЕ НА ОХРЕДА..ФИРОМ Е ГРЪЦКА ТЕРИТОРИА!!!
243
0
 
3
 
! Отговори
ANTON преди 13 години
DRAGAN OT LIHNIDA ..NE OT OHEDA ....STARA TEZA ...!!!
242
0
 
8
 
! Отговори
Пак ни крадат! преди 13 години
Ало, престанете с глупостите! АМЕРИКА Е ОТКРИТА ОТ БЪЛГАРИН!Още преди 40-тина години в едно българско списание, не си спомням кое точно, дали "Наука и техника за младежта", дали "Паралели", дали "Космос" беше поместена статия, че испанският конкистадор Алонсо де Охеда бил българин от Охрид, чието истинско име било Драган. През 1999 г. българинът Иван Димитров издаде цяла монография, в която доказва българския прозход на Охеда, която можете да намерите на сайта на Ziezi ex quo Vulgares. Впрочем ето и самата страница: ziezi.net/alonso/Четете и се гордейте!Какво по-голямо основание да заклеймите македонците, че пак крадат българската история!Съвсем случайно обаче Dnes.bg изпуска заключителното изречение на материала в Утрински весник, което дословно гласи: ИНАЧЕ, ДРАГАН ОТДАВНА Е ОБЯВЕН В БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИН.
241
16
 
2
 
! Отговори
НИКОС ВУЛГАРАКИС преди 13 години
здравеите булгари, даваме ви ФИРОМО-СКОПЯНИТЕ..ТЕ СА ВАШИ-МАКЕДОНИА--..идете на частен учител и питаите какво значи--Аз ще ви кажа все пак - МАКРИА-МАКРОС-ДЪЛЪГ ВИСОК..ХТОНОС-ЗЕМЯ,ПОЧВА,ПРЪСТ ПРЕВЕЖДА СЕ --ДЪЛГАТА,ВИСОКАТА ЗЕМЯ И за ХОРАТА-МАКЕДОНЕС-ХАИЛАНДЕРС---ХОРАТА ОТ ГОРНАТА ЗЕМЯ....така другите гърци са казвали на тези гърци-македоните в древността.АВТО МОНО ЕЛЛИНИКА ГЛОССА!!!МАКЕДОНИТЕ НЕ БЯХА СЛАВЯНИ..ТЕ БЯХА ЕЛЛИНИ И ПРЪСНАХА ЕЛЛИНИЗМА ДО ДЕЛХИ И ХИМАЛАИТЕ!
240
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се бях смяла така от сърце мноооого отдавна:)
239
0
 
1
 
! Отговори
? преди 13 години
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB_%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0:Llcool
238
0
 
2
 
! Отговори
е преди 13 години
до 232 - да беше прочел бая книжки, та да не ръсиш глупости да си направите всичките макета ДНК тест, ама ви е шубе оти ще излезе истината, че македонско е измислено