Дрескод от 9 до 5, или как да се обличаме за офиса

Няколко основни правила, които не трябва да забравяме
3 окт 2011 16:06,
21
Дрескод от 9 до 5, или как да се обличаме за офиса
Снимка: Max Abadian, Le Château есен 2011

Осъзнато или не, човек изразява себе си чрез дрехите, които избира. Чрез стила си разказваме много за себе си и своите характери. Когато този ''разказ'' се случва извън работното пространство, всичко е наред. Част от свободата на модерния човек е именно тази - да се облича така, както се чувства.

Стигаме до въпроса дали на работното си място трябва да спазваме някакъв дрескод, независимо от това дали той е официално наложен или не. Би могло да се каже, че по отношение на офис облеклото има няколко основни правила, към които не е лошо да се придържаме, независимо от свободата на (себе)изразяване, която притежаваме. Това не означава изцяло да заличим следите на какъвто и да било личен стил, а да бъдем максимално прилежни и спретнати.

На първо място, никога не изпадайте в крайности. Дневният ви тоалет от девет до пет не трябва да бъде по-красноречив от собствената ви особа. Привличайки много внимание върху себе си, винаги рискувате да изпратите погрешни послания към останалите. Избягвайте дрехи с надписи и лога, освен ако не искате тениската ви да говори вместо вас.

Ако сте дама, внимавайте с деколтетата и с разкопчаните копчета на ризата, както и с дължината на полата. Освен подбуди към сексуален тормоз, вие показвате несъобразителност. Забележката за деколтетата всъщност се отнася и за мъжкия пол. Пуловерите, показващи малко повече плът на гърдите (била тя и гладка и избръсната), са подходящи за фризьорския салон, но не и за офиса.

Развлечените, съдрани дрехи също не са добра идея. Имайте предвид, че памучният/вълненият панталон е много по-подходящ от дънките. Последните са позволени, ако са изчистени, в една тоналност и комбинирани със семпла горна дреха.

Още по темата
Не прекалявайте с аксесоарите. По това време на годината шалът е чудесен избор и е напълно достатъчен. Подчертайте естествените си данни. Ако сте с цветни очи, спрете се на шал във вашата гама. Ще бъдете привлекателни, без да сте натрапчиви, а и ще се чувствате добре в собствената си кожа.

Не забравяйте, че дрехите, с които посещавате нощните заведения през почивните дни, обикновено не са подходящи за работа.

Доверявайте се на собствената си преценка. Интуицията помага дори в избора на гардероб.

Обувките могат да бъдат както ниски, така и с ток със средна височина. Просто трябва да бъдат елегантни и удобни. Забравете за кецовете, дори и да спадате към групата на вечните тийнейджъри.

Вижте още лайфстайл новини в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: дрескод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
хана преди 11 години
бъди секси и сваля момчета
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До алелуя
21
2
 
3
 
! Отговори
язе преди 12 години
Няма нищо по-хубаво от разкрачената колежка с къса поличка на бюрото срещу мен!!! А пък ако е без бельо нещата стават перфектни!
20
3
 
13
 
! Отговори
darl1ng преди 12 години
А ако сте с безцветни очи? Ко прайме?
19
2
 
14
 
! Отговори
М преди 12 години
Статията касае офис облеклото, а не работното облекло по принцип. Има разлика и определено всеки, който работи в офис (или където и да е всъщност), има достатъчно хигиена и елементарна култура, може да винаги чист и спретнат. Гладенето, прането и използването на дезодорант не струват чак толкова. Закопчаването на копчетата и дължината на полите също не виждам какво общо имат със заплатите. Ама айде, карай да върви...инерцията е страшна работа
18
2
 
19
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Да му мислат тия с цветните очи... :D
17
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо пък да не може да са с кецове? Какво им е? Удобни са, и не дразнят колегите с постоянно тропане...Аз като мъж нямам никакви забележки относно колежките в офиса - нека носят това което им харесва и им е удобно. Глупаво е да налагаме някакви измислени правила, особено ако работиш в творчески екип (в случая - програмисти и графични дизайнери)
16
5
 
32
 
! Отговори
ева преди 12 години
Стилът на обличане зависи от типа работа. Ако работиш като финансист, разбира се, че трябва да си с по-строго и обрано облекло. Но, ако работиш творческа работа, то тогава тези правила не важат. Но не мога да не подразня, когато видя човек в офис по джапанки или още по-зле жени, облечени като магистрални работнички.
15
3
 
18
 
! Отговори
Рошла преди 12 години
Ако сте с цветни очи - wtf?!
14
1
 
9
 
! Отговори
о.t.e.r.o преди 12 години
Нищо не се казва за джобовете,а трябва
13
9
 
3
 
! Отговори
Вигенин преди 12 години
Най-добре се облича Мая Манолова :)
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко си зависи от работата. Ако работиш сам и не контактуваш с клиенти няма нужда да се издокарваш всеки ден, забележете нямам предвид да не се къпеш и да не си сменяш дрехите както правят някои хора (бляяяяк!!!), но съгласете се че няма да е приятно да идете на бизнес среща и да ви посрещнеш някаква все едно токущо слязла от пилона на близкия стрийптиз бар. Т.е. трябва си малко съобразяване къде и какво работиш. Пък отстаналото вече опира до финаси, само за липсата на хигиена извинение няма!
11
5
 
21
 
! Отговори
дрескодер преди 12 години
Преди хиляди години мъжете ловували с копия, а жените с прашки.При вторите положението все още е непроменено...
10
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това важи за офиси, в които влизат клиенти, за всички останали - да живеят кецовете и дънките.
9
5
 
10
 
! Отговори
поля преди 12 години
Винаги има начин да се избегне тениската с надпис, блузка в секън хенда струва 1 лв срещу 10 лв за тениска с *** надпис
8
6
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
аз пък харесвам вратовръзки :P
7
5
 
10
 
! Отговори
PERNI4ANIN преди 12 години
hodq na rabota po prashki i piq rakiq s marulqULTRAS MINYOR
6
7
 
7
 
! Отговори
Маги Стралска преди 12 години
емчи кво им е на дрехите за нощните заведения, стават и за работа от девет до пет. е, може и само по аксосиари
5
9
 
15
 
! Отговори
zvezdichka преди 12 години
Няма нищо по приятно за гледане в офиса от мъж с небрежно разкопчана яка на ризата :)
4
8
 
32
 
! Отговори
me преди 12 години
Много мразя статии преведени от чужди списания, които са толкова безмозъчно неподходящи за българската действителност. Да бъдем прилежни и спретнати на работа? Да избягваме тениски с надписи?!Те хората нямат какво да ядат, а вие искате от тях да мислят с какво се обличат.Да не говорим за абсурда "подбужда към сексуален тормоз". Няма такова нещо като подбуда към сексуален тормоз, даден шеф или е подсъдна *** или не е. Или и момичетата по улицата, облечени с къси поли подбуждат към тормоз.