Дамските токчета вещаят режим на строги икономии

Високите са един вид опит за бягство от потискащата действителност
25 ное 2011 23:12, Елка Василева
22
Дамските токчета вещаят режим на строги икономии
Снимка: Reuters

Токчетата на американките остават високи, което е характерно за времената, белязани от икономически кризи, но експерт от фирмата "Ай Би Ем" е на мнение, че в тази тенденция се очертава определен нюанс, пише агенция ЮПИ.

"Обикновено при рецесия и стагнация дамските токчета се повдигат с няколко сантиметра и остават високи като опит за бягство от потискащата действителност, твърди Тревър Дейвис от отдела за бизнес анализи на "Ай Би Ем". Но сега ставаме
свидетели на нещо различно. Очертава се нагласа за дълъг режим на икономии, който формира у потребителките желание да тушират разкоша и предизвикателството в своите аксесоари".

Взаимовръзка между височината на дамските токчетата и общата икономическа ситуация е направила впечатление на по-бдителните икономисти още преди 100 години. Плоските обувки от 20-те години на миналия век са били заменени от шеметни
токчета и високи платформи по време на Голямата депресия, ударила САЩ и света през 1929 година.

Подобно явление било регистрирано и по време на петролната криза през 1970 година, когато високите платформи и повдигнати обувки с формата на ютии изместват плоските сандали от хипарския период.

По времето на грънджа през 90-те дебелите токове биват изместени от префинени дамски чепици на висок ток в стил "Сексът и градът". Причината? Крахът на акциите на интернет фирмите на Уолстрийт в края на хилядолетието.

В наши дни най-високи са били дамските токчета в края на 2009 година, след което бил регистриран известен спад. А в средата на 2011 наблюдаваме триумфалното завръщане на мини токчетата и на плоската подметка.

"Това не означава, че трябва да обявим високите токчета за мъртви, твърди Дейвис. Но общата тенденция е към отхвърляне на прекаления шик, който не се връзва с липсата на светлинка в тунела в обозримо бъдеще. Предизвикателните обувки вече се считат за не много удачни за шопинг и ходене на работа", твърди експертът.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости !Криза или не - винаги съм на високи токчета !