"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"

Румънци намират грешки в публикация, в която се твърди това
Обновена: 6 дек 2011 07:32 | 6 дек 2011 07:18, Елка Василева
115
"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"
Замъкът на Дракула. Снимка: Reuters

Един белградски таблоид лансира шокираща хипотеза: Влад Цепеш бил сърбин по произход, пише днес румънският вестник "Котидианул".

За да подкрепи теорията, един сръбски историк се позовава на прочутия роман на Брам Стокър "Дракула" от 1897 г., който обаче няма никаква историческа база, отбелязва "Котидианул".

"Граф Дракула е сърбин", пише в заглавие на първа страница сръбският всекидневник "Курир" в броя си от 3 декември 2011 г.

"Моят народ е умирал в битката в Косово", са думи на Влад Цепеш от известния роман "Дракула", пише в статията, публикувана в сръбския вестник. Теорията е лансирана от Йован Деретич, спорен сръбски историк, автор на редица проучвания за произхода на сръбския народ.

"Голям срам споходи моя народ в Косово през 1389 г., когато знамената на власи и унгарци коленичиха пред Младия полумесец. Оттогава само един войвода от моята кръв е успял да премине Дунава и да победи турците на тяхна земя", казва Влад Цепеш в романа.

Защо румънският граф Дракула ще каже, че турците са покорили народа му, когато се знае, че в Косово с османците са се били сърби? Дали това значи, че средновековният румънски благородник, който е послужил за вдъхновение на литературния образ на граф Дракула, не е бил всъщност сърбин, пита "Курир".

"Дракула е бил 100 процента сърбин! На надгробния му камък има надпис:"Тук почива Влад Цепеш, раб Божий", на чист сръбски език. Какви доказателства повече искате?", казва още Деретич.

Историкът отива и още по-далеч: "Впрочем мнозинството от днешните румънци са сърби по произход. Много хора не знаят, че до 19 век румънците са говорили на нашия език и са ползвали нашата писменост. Наричахме ги власи, тоест пастири, защото населението на Трансилвания се занимава основно с този клон от земеделието", казва Деретич.

Статията в "Курир" изобилства с грешки, една от които е твърдението на автора, че Влад Цепеш е роден в село край румънския град Търговище, докато според историческите източници той е роден в Сигишоара, отбелязва "Котидианул“, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: граф Дракуласърбин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
2
 
! Отговори
Me преди 12 години
Склонен съм да защитя сръбската теза.До ден днешен сърбите имат вампирски наклонности и ценности :)Много кръв.. много жад :)
92
1
 
2
 
! Отговори
AVA преди 12 години
Официалният език на румънците през средните векове е бил БЪЛГАРСКИЯТ - има термин " влахо-българска книжнина" в историята и в езикознанието.Официалните документи на държавата са писани на бъгарски език. Вероятно наистина е имал славянски произход, защото името му е славянско - Влад Цепеш. Така че може и да е българин, но не зная дали трябва да сме особено горди с това - бил е изключително жесток.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ ТРЯБВАШЕ ДА СЛОЖИ КРАЙ ЗАВИНАГИ НА ТОВА ГЕОГРАФСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ НАРЕЧЕНО СЪРБИЯ(МАНГАЛИЯ) !!!!
90
1
 
11
 
! Отговори
Х преди 12 години
Няма по-жалка *** от сърбите и техните еничарски поклонници - най-великиОТ народ на света - мАкедонците!
89
1
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
Blogur4etata deto govorite protiv BG!?Iskam da mi gi kajete teq neshta koito pishete na 4 ochi!
88
1
 
8
 
! Отговори
NAT преди 12 години
Да, бе, сърбин?! Чист мАкедонец си е! Все пак Влашко и до ден днешен си е изконна мАкедонска територия, заграбена от бугарските, а след това и влашки окупатори, които се гаврели с наследниците на Александър Велики, Клеопатра, св. Климент Охридски, цар Самуил, Даме Груев, Гоце Делчев и още много други вЕлики мАкедонци!
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ПО ГНУСНА *** НА ТОЗИ СВЯТ ОТ СЪРБИТЕ............. БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ИЗХВЪРЛИМ ТЕЗИ *** В ОКЕАНА............. 3 МИЛИОНА СЪРБИ НА ДЪНОТО НА ОКЕАНА,ТОВА Е ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО!!!
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪРБИТЕ(***) МОГАТ ДА ИМАТ САМО ПРЕТЕНЦИИ ЧЕ ЦАР КИРО Е СЪРБИН(***) КАТО САМИТЕ ТЯХ (***) ДРАКУЛА СИ Е ЖИВ РУМЪНЕЦ СЪРБИТЕ(ГНУСНИТЕ ***) НЯМАТ ПРАВО ДА ПИПАТ НА КОЙТО И ДА Е ИСТОРИЯТА,А ЗА ВСИЧКИ ГНУСНИ СЪРБОМАНЧЕТА(РОМЧЕТА) В САЙТА ЩЕ КАЖА САМО ЕДНО........... КОСОВО Е АЛБАНИЯ!!!
85
0
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
тъпо, щото Атила им е.ал мамата на римляните :)))
84
0
 
3
 
! Отговори
македония преди 12 години
Не е. Македонец е! Ово све е македонско.
83
0
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
и второто Търговище носи българското си име
82
17
 
3
 
! Отговори
istoria преди 12 години
Ето ви малко история: българин значи вулгар или тъпо парче.
81
1
 
6
 
! Отговори
miro преди 12 години
бил е български болярин
80
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 12 години
Аман от шовинисти!Най добре да се сбият сърби и македонци,макар че то такива няма и да решат чий е!Остава и Назарет да преместят нейде до Белград!
79
12
 
3
 
! Отговори
БДЖ преди 12 години
Влад Цепеш може и да е бил Дракула, но и лумпенчетата-българета са Изродени татарета
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, но не нашето Търговище. В Румъния има още едно.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Владе от Търговище ,шапка му свалям на тоя българин!
76
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 12 години
Македонец е от Битоля!Сега македанците да си поискат земята,окупирана от власите незаконно и също и обезщетение за ползването!А Дунав е границата на новата македанска провинция!
75
2
 
1
 
! Отговори
eko72 преди 12 години
Нито е сърбин, нито румънец... той даже въобще не е човек.
74
0
 
10
 
! Отговори
qze преди 12 години
няма ли някой да каже че е бил македонец?